Fenntartható fejlődés- Te ismered az „r” betűs fogalmait?

fenntartható-fejlődés-r-betűs-fogalmai

A fenntartható fejlődés (sustainable development) egy olyan folyamat, melyben a mezőgazdasági területek, az ipari termelések, a városok és a társadalmak úgy fejlődnek és szerveződnek, hogy az „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

A fenntartható fejlődésnek biztosítania kell a természetes rendszerek és források fennmaradását, megakadályozni a környezet károsodását, mindezt oly módon, hogy a gazdasági- és társadalmi fejlődés megmaradjon. A fenti alapelvek ismeretében az embereknek tudatos döntéseket kell hozniuk, hogy a fenntartható fejlődés biztosítva legyen.

A folyamat megvalósításához tartozó tevékenységeket leíró szavak az angol nyelvben „r” betűvel kezdődnek. Ez köszönhető többek között annak, hogy a legtöbb a „re”, magyarul „újra” előtaggal kezdődik. Különböző szempontok alapján csoportosítani is szokták a legfontosabbakat és a „Fenntarthatóság 3 R-je” („3 R’s” of sustainability”) vagy a „Fenntarthatóság 6 R-je” („6 R’s” of sustainability”, 6 R’s”) néven hivatkoznak rájuk. Most összegyűjtöttük azokat, melyek megértése és követése elengedhetetlen a jövő biztosításához.

respect- tisztelni

Tisztelet nélkül nincs fenntartható fejlődés, minden ezzel kezdődik. Tisztelned kell a saját életedet és másokét, legyen szó emberről, állatról, növényről. Tisztelned kell a következő generációkat, a természetet és annak sokféleségét, a Földet, amely biztosítja számodra is az életet. Becsüld meg önmagadat, másokat, a kulturális-, társadalmi- és gazdasági környezetet, a természetet, a Földünket és annak érzékeny ökoszisztémáját. Ennek fényében hozd meg mindennapi döntéseidet, hogy se rövid, se hosszú távon ne károsíts meg senkit! „Tisztelet nélkül nincs semmi; nincsenek hagyományok, nincsenek értékek. Értékek nélkül pedig nincs ember.” (Kemény Zsófi)

responsibility- felelősség

Napjainkra mindenki számára jól ismert tény, hogy Földünk milyen veszélyes állapotba került. Ennek ellenére nagyon kevés ember dönt úgy, hogy megpróbál tenni a problémák ellen. Sokan arra hivatkoznak, „kisemberként” ugyan mit tehetnének. Pedig pontosan annak a több mint 7,7 milliárd embernek a hétköznapok során hozott döntései határozzák meg, hogyan alakul a környezetünk. Gondolj csak bele, ha senki nem vásárolna műanyag palackos italokat, értelmetlen lenne a termelésük és nem okoznának annyi környezeti problémát. Sajnos azonban környezetbarát életet élni a legtöbb ember számára ma még kényelmetlen. Pedig a valóságban erről szó sincs. Egyszerűen csak figyelmet kell fordítani a mindennapi cselekedetekre, szokásokra, ami már rövid idő alatt megtérül. A Te legapróbb döntéseid és változtatásaid is számítanak, ne legyél kishitű!  

rethink- újragondolni/átgondolni

A környezettudatos élet kezdetét jelenti ez a fogalom, mely több dolgot is magában foglalhat. Egyrészt utal arra, hogy a fenntartható életmód kezdetekor érdemes átgondolni, újraértékelni a jelenlegi tevékenységeidet. Mennyire élsz tudatosan, gondolsz-e arra, hogyan befolyásolják vásárlási szokásaid a környezetet? Másrészt utal arra is, hogy a vásárlások alkalmával át kell gondolnod, valóban szükséged van-e az adott termékre, a jövőben van-e más felhasználási lehetősége, újrahasznosítható-e, és ezek ismeretében kell döntést hoznod. Ezek olyan kérdések, amelyeket nap mint nap mérlegelned kell. Kezdetben talán kicsit több időt és figyelmet kell szánni a személyes fogyasztási szokásaid megismerésére és megérteni azt, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak a környezetre. Később azonban ez az önismeret már láthatatlanul vezeti fogyasztási szokásaidat, viselkedésedet és értékrendszeredet. Ezt az elvet életed más területein is alkalmazhatod. Gondold végig, mivel nem vagy elégedett az életedben és kezdj el kidolgozni egy tervet a változtatásokra.

refuse- visszautasítani

Dönts úgy, hogy ne keletkezzen szemét! A környezettudatos életmód fontos pontja az, hogy elutasítod azokat a dolgokat, amelyekre nincs szükséged az életben vagy rövid időn belül a szemétben végeznék. Ez a szemlélet szembemegy a fogyasztói társadalom üzletpolitikájával, mégis Téged szolgál. Miért fizetnél valamiért, amire nincs szükséged? Utasítsd vissza és ne vásárolj olyan termékeket, amelyeket nem használnál, nem fogyasztanál el és végül úgyis a kukába dobnád. Ilyen termékek lehetnek azok is, melyeknek gyenge a minősége, rövid az eltarthatóságuk, nem lehet könnyen megjavítani őket, káros anyagokat tartalmaznak, esetleg magának az előállító vállalatnak az etikája nem megfelelő. Hasonlóan az újragondolni/átgondolni nézethez, ezt a módszert is alkalmazhatod életed más pontjain is, legyen szó rossz szokásokról, fizikai rendetlenségről, lelki problémáról, félelemről, haragról, fájdalmat okozó kapcsolatokról.

rent- bérelni

Mielőtt valami újat vennél, fontold meg, milyen gyakran fogod használni a terméket, biztos megéri megvásárolni? Nem lenne jobb a szükséges időpontokban bérelni, kölcsönkérni? Bérelhetsz erre szakosodott üzletekből vagy magánszemélyektől, de akár kölcsön is kérheted ismerősöktől, szomszédoktól. Ezzel hatalmas összegeket tudsz megtakarítani és felesleges szemét sem keletkezik.

reduce- csökkenteni

Hozz olyan döntéseket, melyek csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét és ezáltal kevesebb erőforrás felhasználását igénylik. A kisebb fogyasztás kevesebb szemetet eredményez. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Csak olyan termékeket vásárolj, amire ténylegesen szükséged van. Válaszd a nagyobb, gazdaságos kicsomagolású vagy kevesebb csomagolóanyaggal ellátott termékeket. Ezek a döntések nem csak a keletkező kevesebb szemét miatt fontosak, hanem a termékek előállításához, szállításához, ártalmatlanításához szükséges erőforrások csökkenését is jelentik.

reuse- újrafelhasználni

Használj fel egy-egy terméket vagy anyagot eredeti formájában többször, ahelyett, hogy minden használat után eldobnád azt! Például egy befőttesüveget felhasználhatsz tárolásra, ahelyett, hogy új üvegeket vásárolnál ilyen célra. Fontos, hogy kreatív legyél ezen a téren, meghosszabbítva ezzel a termékek élettartamát.  Legyen szó bútorokról, ruhákról, használati tárgyakról, ha valamire már nincs szükséged, de még jó, használható állapotban van, ahelyett, hogy kidobnád, próbáld meg eladni vagy adományozd jótékonysági szervezeteknek, iskoláknak. Az újrafelhasználás hosszabb ideig megakadályozza az új erőforrások használatát és a régi erőforrások hulladékba, szemétbe való lépését.

recycle- újrahasznosítani

Számos termékből, ha azokat elkülönítve gyűjtöd, fizikai és kémiai folyamatok felhasználásával visszanyerhetőek az alapanyagok, melyet új termékek előállítására tudnak felhasználni. Az újrahasznosítás energiabefektetést igényel, mégis sokkal jobban megéri, mintha a szemétbe kerülnének ezek a termékek. Az újrahasznosításra kerülő anyagok feldolgozása ugyanis kevesebb energiát igényel, mintha azokat újonnan állítanák elő. Ezzel a folyamattal kevesebb szemét keletkezik, megőrizzük a természeti erőforrásokat, csökkenthetjük a levegő és víz szennyezését. Újrahasznosítható termékek például a papír, a műanyag, a fémek, az üveg, az elemek vagy akár a zöldhulladék. Mit tehetsz Te ez ügyben? Gyűjtsd szelektíven a háztartási hulladékot otthon, a munkahelyeden, az iskolában, a közterületeken. Ezeket a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók összegyűjtik és a megfelelő feldolgozó üzemekbe juttatják. A szelektív szemétgyűjtés kis figyelmet és esetenként minimális időt vesz igénybe, mégis fontos feladat, amivel csökkenteni tudod a szemétlerakók környezetre gyakorolt hatását.

replace/rebuy- helyettesíteni/újravásárolni

Nem csak szelektíven kell gyűjtened a szemetet, hanem minél több újrahasznosított termék vásárlása mellett kell döntened. Válassz újrahasznosított/ újratöltött árucikkeket. Az újrahasznosított anyagokból előállított termékek csomagolásán mindig fel van tűntetve a visszanyert anyagok százalékos aránya. Minél nagyobb igény van az ilyen termékek iránt, a vállalkozók annál inkább ösztönzik ezek gyártását. Ide sorolhatjuk a környezetbarát termékek vásárlását is. Ezek megújuló nyersanyagokból készülnek, a környezetbe jutva könnyen lebomlanak és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat. Így biztosítható a fenntartható fejlődés egyik alappontja, a gazdasági fejlődés.

repair/renew- megjavítani/felújítani

Ha valami elromlik, nézd meg, meg lehet-e javítani, mielőtt elrohannál az üzletekbe újat vásárolni. Ha már a vásárláskor tudatos voltál, olyan termék mellett döntöttél, amely könnyen javítható. Legyél kreatív, újítsd fel, keress új funkciókat régi, esetleg megunt tárgyaidnak!

regift- elajándékozni

Kaptál egy ajándékot, ami nem tetszik, nincs rá szükséged, esetleg már van olyanod, de akkor mégis mit tegyél vele? Ajándékozd el! Ez furcsa ötletnek tűnhet, ugyanakkor mégis jobb döntés, mint a polcon hagyni porosodni vagy kidobni az ajándékod.

rot- bomlani(rothadni)

Bármi, amit nem tudsz újrafelhasználni, átalakítani, javítani vagy újrahasznosítani, tudod-e vajon komposztálni? Egyre több városban van lehetőség a komposztálható hulladék szelektív gyűjtésére. Ha kertes házad van, könnyen kialakíthatod az otthoni saját komposztálód, mely semmilyen nehézséggel nem jár. Csak ki kell választanod a kertben egy nem használt kis területet és a komposztálható anyagokat odagyűjteni. Természetesen különböző anyagokból készíthetsz tárolót, de ez csak a kert rendezettségéhez járul hozzá, magához a komposztálás folyamatához nem szükséges.

replant- újraültetni

Ha bármilyen okból kifolyólag egy növény elpusztul, eltávolításra kerül, ültess helyette újat! A kivágott fák pótlása és a folyamatos fásítás napjainkra különösen fontos feladattá vált. Ha teheted, lehetőségeidhez mérten anyagilag, önkéntes munkával vagy figyelemfelhívással támogasd a különböző erdősítési programokat. Előzd meg és lépj fel a felelőtlen erdőírtás ellen! Plusz tipp: Léteznek olyan internetes böngésző programok, például az Ecosia, melyek használatával támogatod a környezetvédelmet, fásítási programokat.

restore- helyreállítani

Ha egy természeti területet megváltoztatnak, törekedni kell arra, hogy a sérült rendszereket visszaállítsák eredeti állapotukba vagy akár a korábbinál jobb állapotba. A területek visszaállításának nagyon fontos szerepe van az éghajlatváltozás korlátozásában és a fenntartható fejlődés biztosításában. Ez a folyamat legtöbb esetben a különböző cégek munkájából adódó terület-helyreállítási feladat, azonban fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül és lépj fel, ha ezt egyes esetekben ki akarnák kerülni.

Zöld Szokások Csapata

Forrás: www.greenpeace.org.au