A kerti borágó termesztése és felhasználása

kerti borágó termesztése és felhasználása

A kerti borágó (Borago officinalis) termesztése igazán egyszerű, kezdő kertészek is bátran ültethetik. A borágó egyéves, lágyszárú gyógy-, fűszer- és dísznövény, a borágófélék vagy érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Friss, zsenge leveleit és virágait ételek, italok díszítésére és ízesítésére használjuk, leginkább az uborkára hasonlító ízzel, virágai kellemes gyümölcsös illattal is rendelkeznek. Csillag alakú ehető kék vagy rózsaszín virágai igazán látványosak, aminek köszönhetően dísznövénynek is ültethető, nektárja pedig vonzza a beporzó rovarokat, a beporzóbarát kert egyik elengedhetetlen tagja. Szokás még uborkaszagú fűnek, borvirágnak is nevezni. A kifejlett növény 60-90 cm magas, 40-50 cm széles, répaszerű főgyökérrel és erősen elágazó oldalgyökerekkel rendelkezik, szára üreges. A leveleket, szárakat és a virágbimbókat is serteszőrök borítják. Önvető, ha szeretnéd elkerülni, hogy a kertben évről évre megjelenjen, ajánlott cserépbe ültetni.

Borágó termesztése

Fényigény, ültetés helyének kiválasztása

A borágó a napos, félárnyékos helyeket kedveli. Mivel az átültetést nehezen viseli, csak az egészen fiatal példányoknál lehet vele próbálkozni, a magokat egyből a végleges helyükre, helyrevetéssel ültetjük. A borágót, ha hagyjuk magot érlelni, elég egyszer elvetnünk, önvető, a talajba szóródó magok áttelelnek, tavasszal kikelnek, így évről évre meg fog jelenni a növény.

Talaj

A borágó a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű, enyhén savas talajokat kedveli. A tápanyagtartalom biztosítása érdekében a magok ültetése előtt a talajt érett komposzttal lehet gazdagítani.

Vízigény

A magok csírázása folyamán a talaj legyen végig nedves, a már kifejlett növények közepes vízigényűek, szárazság idején öntözést igényelnek. Folyamatos öntözés mellett a levelek tovább zsengék maradnak. Az átültetést nehezen viseli, ha a fiatal növényeket mégis átültetnéd, öntözd őket rendszeresen, a talajuk legyen nedves, amíg meg nem erősödnek.

Vetés

A borágó magokat márciustól júliusig vethetjük, így folyamatosan biztosítva lesz a friss levél és virág. A magok 10 °C alatt is csírázásnak indulnak, de a 18-20 °C az ideális. Ültetéskor az ajánlott sor- és tőtávolság 40-45 cm. A kifejlett növény 60-90 cm magas és 40-50 cm széles, közepes termetű, bokros növekedésű. Ajánlott uborka mellé ültetni, jó szomszédok a termesztés során.

Jó szomszédok

A borágó jó szomszéd a paradicsommal, tökfélékkel, káposztával, karalábéval, eperrel, babbal, szőlővel, borsóval. A veteményes tervezésekor ezt figyelembe véve, ültetésekor érdemes ezekkel a növényekkel szomszédosan vetni. Gyönyörű kék virágai vonzzák a beporzó rovarokat, ezzel elősegítve a zöldségnövények beporzását is, valamint azok a beporzó rovarok is látogatják, melyek a paradicsomot és káposztát támadó hernyókra vadásznak. 

Gondozás

A borágó nem igényel különösebb gondozást. Szárazság esetén időnként öntözd meg. Az idősebb növényeket vágd vissza felére, hogy új hajtásokat hozzon. Önvető, így, ha nem akarod jövőre ugyanott látni, vágd le az elvirágzott virágokat, hogy ne tudjon magot érlelni.

Virágzás

Megfelelő gondozás és szakaszos vetés mellet a borágó júniustól szeptember végéig, október elejéig virágzik.

A borágó kék virágai vonzzák a beporzó rovarokat.

Szüret

A fiatal, zsenge leveleket májustól folyamatosan szedhetjük.
A virágok akkor válnak ehetővé, amikor magoktól lehullanak vagy könnyedén el tudjuk távolítani őket a csészelevelektől. Ehhez először fogd meg egyik kezeddel a zöld csészeleveleket, majd a másik kezeddel a sziromleveleket, és óvatosan húzva válaszd el őket egymástól. Ha ez könnyedén megy, a virágok fogyaszthatóak.

Kártevők

Kevés kártevője ismert, időnként a meztelencsigák, valamint egyes lepkék lárvái, levélbolhák megrágják a leveleit; nedves időszak esetén a sűrű növényállományban a penészgombák, főleg a lisztharmat elszaporodhat.

Magfogás

Ha évről évre más-más helyre szeretnél borágót ültetni, saját gyűjtésű vetőmagot is használhatsz. A magokat akkor gyűjtsd, amikor kezdenek bebarnulni, tárolás előtt alaposan szárítsd ki őket. Ezt követően papír tasakban, száraz helyen tárold a tavaszi vetésig.

A kerti borágó felhasználása

Lehetőleg reggel, a reggeli harmat felszáradása után gyűjtsd az uborkára emlékeztető ízű leveleket és virágokat.

A borágó fiatal, zsenge leveleit fogyaszd, az idősebb leveleken már durva szőrök vannak, amik csökkentik élvezeti értékét. A friss, zsenge leveleit használhatod salátákba, krémsajtokba, mártásokba keverve, vagy szendvicseken levélzöldségként. Uborkára hasonlító ízének köszönhetően olyan ételekhez ajánlják, amihez az uborka is illik. Gyógynövényként a levélből készült tea szorongás és stresszoldó.

A borágó kék virágait felhasználhatod salátákba, szendvicsekre, túrós, sajtos, tojásos ételek, levesek, köretek, sütemények díszítésére. A virágokat jégkockákba fagyasztva gyönyörű díszei a nyári gyümölcsleveknek, limonádéknak, koktéloknak.  

A kerti borágó ehető virágai különleges díszei a salátáknak.

A virágok és levelek gazdagok kalciumban, káliumban, gamma-linolénsavban (omega-6 zsírsav egyik fajtája, a szervezetben nem képződik). Amire figyelj, hogy hosszú ideig ne fogyaszd folyamatosan, ugyanis a levelekben és virágokban is megtalálhatóak a pirrolizidin alkaloidok (0,001%), melyek nagyobb mennyiségben májkárosító, rákkeltő hatásúak.

Gyógyászati felhasználás

A magvakból nyerhető olajat elsősorban bőrgyógyászati problémák, többek között akné, ekcéma, bőrviszketés, valamint a bőr rugalmatlansága, öregedése, kiszáradása esetén használják. Hatóanyagai a flavonoidok, alkaloidok, gamma-linolénsav (egy omega-6 zsírsav), linolsav, olajsav. A kinyert olaj káros hatása nem ismert.

A levelekből készült tea a menstruációs tünetek, fájdalmak, duzzanatok enyhítésére; a virágok láz, köhögés, depresszió ellen hatásos. Népgyógyászatban teáját vizelethajtóként fogyasztják.