Faültetés tudatosan

A fák és cserjék ültetésére az őszi időszak a legalkalmasabb. Természetesen mindig az aktuális időjárási viszonyoktól függ, de hazánkban az október vége, november eleje a legalkalmasabb a facsemeték ültetésére. Hosszú percekig tudnánk beszélni a fák előnyös tulajdonságairól, hogy miért is támogatjuk a legtöbb esetben ültetésüket. Ehelyett azonban néhány hasznos tanácsot szeretnénk adni Neked és megemlíteni néhány fajt, hogy rátalálj a Te kedvencedre!

Miért szeretnél fát ültetni?
Noha elsőre furcsán hangozhat számodra a kérdés, mégis nagyon fontos átgondolnod. Elvakultan követed az új trendeket, mindenfelől azt hallod, hogy ültess minél több fát, vagy nem akarsz lemaradni az ismerőseidtől, akik csak erről beszélnek? Ne ezek legyenek a vezérlő okok! Ha egy fa látványa megnyugtat, árnyékot szeretnél a kert egyes pontjain vagy a szél ellen szélfogóként ültetnéd, úgy érzed a fák körül frissebb, tisztább a levegő, vagy nyáron saját, friss gyümölcsre vágysz, netalán otthont szeretnél adni rovaroknak, madaraknak, emlősöknek, akkor valóban érdemes megfontolnod az ültetést. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy egy facsemetét nem elég egy kiásott gödörbe állítani és betemetni. A kis fát gondoznod kell, ami némi időt és energiát igényel. Gyümölcsfa esetén ez a gondozás a fa teljes élettartama alatt folyamatosan fennáll, hiszen metszeni, esetenként permetezni kell majd. A befektetett energia azonban rövid időn belül megtérül, amikor látod szépen fejlődni a fát, amiben Neked is jelentős szereped van. Nincs kerted, mégis fontosnak tartod a fásítást? Segíts másoknak facsemete ajándékozással vagy adománnyal a szervezett fásítási programoknak!  

Hova ültess?
A fáknak számtalan előnyük van és egyre többen szeretnének a környezetükben többet belőlük. Azonban egy rossz helyre ültetett, rosszul megválasztott növény csak problémákhoz vezet. A rendelkezésedre álló terület, talaj és klíma jelentősen befolyásolja, milyen fát tudsz ültetni. A fának megfelelő méretű helyre van szüksége mind a talajban, mind a föld felett, hogy kialakítsa gyökér- és ágrendszerét, így számolj a majdani teljes méretével. Emellett figyelembe kell venned az épületek, vezetékek közelségét, hiszen az elültetett fa néhány év múlva akár magas és terebélyes növénnyé is válhat, árnyékot adhat, szél- és zajfogóként funkcionálhat, ősszel pedig nagyobb mennyiségű levél kerül majd a földre, amit célszerű összegyűjtened. Szükséged van ezekre a kiválasztott helyen vagy bosszúságot fognak okozni? Emellett fontos a helyi faültetési rendeletek betartása, melyek nem csak a közterületekre, hanem a magánházakra is kiterjedhetnek a szomszédok védelme érdekében. Ezek ismeretében válassz olyan fát, amely kifejlett növényként is örömet fog Neked okozni .

Hogyan ültess?
A fa helyének kiválasztásakor győződj meg róla, hogy ott nincsenek a talajban vezetékek, csövek, melyekben akár az ültetés során Te, akár később a fa gyökere kárt tehet. A facsemetét az ültetés előtt fél- egy napra állítsd vízbe. Áss ki egy kör vagy négyzet alakú gödröt, melyben a fa gyökere kényelmesen elfér. A kiásott földhöz keverj komposztot vagy trágyát.  Távolítsd el a fa gyökeréről a csomagolást, a sérült, elhalt gyökérrészeket metszd le, majd helyezd a fát az ültetőgödör közepébe. Gyümölcsfák esetén fontos, hogy a szemzés helye a föld felett legyen, míg a gyökérnyakba oltott fáknál a gyökérnyak a földbe kerüljön. A vásárlás helyén erről kérhetsz tájékoztatást, hogy pontosan meddig kell a földbe helyezni a növényt.  A kiásott, tápanyaggal dúsított föld egy részével kezd el befedni a gyökereket, majd egy locsolónyi vízzel öntözd meg. Újabb, 15-20 centiméter magasságú földréteg visszahelyezése után ismét locsolj. Ezt a folyamatot ismételd addig, amíg teljesen be nem feded az ültetőgödröt. Fontos, hogy ne taposd meg a földet, az alacsony nyomású víz be fogja mosni azt a gyökerek közé. Az ültetőgödörben a műtrágya használata nem szükséges, a fiatal gyökerekben akár károkat is okozhat. A frissen elültetett fát az időjárás függvényében kell majd öntöznöd, a gyakoribb, de kevesebb vízzel való öntözés kedvezőbb. Idővel a talaj tömörödésének következtében a fa körül a föld „beesik”, amit tölts fel újra. Faforgácssal, szalmával, fűnyesedékkel betakarhatod a talajt, ez átengedi a vizet, megvéd a kiszáradástól és nem engedi a gyomok elszaporodását. 

Milyen fát ültess?
Ahogy már említettük, a rendelkezésedre álló terület, a talaj, a klímaviszonyok és az igényeid döntik el, milyen fát érdemes elültetned. Ha azonban még csak gondolkozol, ötletként szeretnénk megemlíteni néhány fát.

 • Gyümölcsfák
  Az almatermésűek közül a leggyakrabban a különböző körte, alma– és birsalmafajták kerülnek a kertekbe. Ha azonban szeretnél a hétköznapitól egy kicsit különlegesebb gyümölcsöket termeszteni, választhatod a naspolyát vagy a fekete berkenyét.
  A csonthéjas termésű  meggy-, cseresznye-, sárgabarack-, őszibarack–  és szilvafa tökéletes választás, ha nyáron saját, friss gyümölcsre vágysz vagy befőttet, lekvárt, szörpöt szeretnél készíteni. A húsos som viszonylag ritkán található meg a kertekben, pedig termése C-vitaminban és karotinban gazdag, lekvár, szörp, bor és pálinka készítésére is alkalmas.
  Jó választás az olajos magvakat adó fák ültetése, termésük fogyasztása napi rendszerességgel ajánlott ásványi anyag és vitamin tartalmuk miatt. Te is termeszthetsz diót, mogyorót, szelídgesztenyét vagy akár mandulát.
 • Díszfák
  A díszfák akár az év egész folyamán látványos részei lehetnek kertednek, alakjukkal, virágaikkal, leveleikkel és termésükkel díszítenek.
  Kisméretű kertekbe ajánlott a tavasszal gyönyörű virágaival hódító liliomfa (Magnolia), a 3-5 méter magasra növő pirosvirágú díszgalagonya (Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet), mely tavasszal virágaival, ősszel leveleinek színével díszít, a 6-10 méter magas, ívelt lombkoronájú selyemakác (Albizia julibrissin) vagy a 8-10 méter magas hóvirágfa (Halesia carolina).
  Közepes termetű díszfa a nyár elején virágzó, ősszel aranysárga lomkoronájú amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera), a 10-15 méter magas szívlevelű szivarfa (Catalpa bignonioides) vagy a hasonló magasságú galambfa/zsebkendőfa (Davidia involucrata). Ahol nagy terület áll rendelkezésre, ültethetsz közönséges vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum), juharlevelű platánt (Platanus acerifolia), tövises lepényfát (Gleditsia triacanthos) vagy a gyógynövénynek számító páfrányfenyőt (Ginkgo biloba).
 • Őshonos fák
  A ország különböző területein őshonos, erdőalkotó fák ültetése is gyakori. Ezek esetenként lassan nőnek és nagy területre van szükségük, mivel idővel magas és terebélyes fa válik belőlük, tavasztól őszig azonban remek pihenőhelyként szolgálnak a kertedben. Ültethetsz különböző tölgyeket (Quercus), juharokat (Acer), kőriseket (Fraxinus), hársfákat (Tilia), fűzfákat (Salix), szilfákat (Ulmus), nyárfákat (Populus), nyírfákat (Betula), közönséges bükköt (Fagus sylvatica) vagy közönséges gyertyánt (Carpinus betulus), ezek a fák nem csak a kerted díszei lesznek, élőhelyet és táplálékot biztosítanak majd számos rovarnak, madárnak, emlősnek.

Reméljük találtál Neked tetsző növényt és kedvet kaptál a saját fád ültetésére, gondozására!

Zöld Szokások Csapata