Ültess fát miközben a neten böngészel!

Az internet és az internetes keresők használata életünk szerves része. Számos keresőprogram közül választhatunk, és 2009 óta már a környezetvédelmet szem előtt tartó böngészőprogram is elérhető, ez pedig az ECOSIA.

Faültetés böngészéssel
Az ECOSIA környezetbarát böngészőprogram használatával támogatni tudjuk a társaság faültetési programját. Nem kell mást tenned, csak ezt a keresőt használnod, amikor az interneten böngészel. Bármelyik böngészőbe néhány másodperc alatt könnyedén beépíthető! A keresőt használva a szoftver számolja, hány alkalommal használtuk a keresőt, mely a jobb felső sarokban látható is. Átlagosan 45 keresés szükséges ahhoz, hogy a társaság 1 fa elültetését finanszírozni tudja. A kereső főoldalán pedig folyamatosan működik egy számláló, mely megmutatja, hány fa ültetését tudták megvalósítani a kereső használatával.

A karbon negatív társaság
Közismert, hogy a szerverek energiafelhasználása hatalmas. Az, hogy ezek milyen ökológiai lábnyommal rendelkeznek a vállalatok saját felelőssége. Az ECOSIA társaság 2018-ban napelempark kiépítésébe kezdett, aminek köszönhetően mára az összes ECOSIA böngészés 100%-ban megújuló energiával működik; 2020-ban pedig már 2-szer annyi energiát termeltek, mint ami az ECOSIA keresésekhez szükséges, növelve az elektromos hálózatba kerülő tiszta energiát. Mivel a társaság fák ültetését is finanszírozza lényegében nem csak karbon semlegesek, hanem karbon negatívak is lettek annak köszönhetően, hogy az ültetett fák csökkentik a légköri CO2-t. Az ECOSIA használatával Te is aktívan csökkentheted a légkör CO2 szintjét!

Fatelepítés
A vállalat nyereségének jelentős részét fatelepítésre költi. Jelenleg a világ azon területein zajlanak a fásítási programok, ahol a legnagyobb szükség van rá.
Az ECOSIA filozófiája között szerepel, hogy az őshonos fajok jobbak, mint a betelepített fajok; és a biológiai sokféleség (biodiverzitás, fajgazdag összetétel) előnyösebb az ipari monokultúráknál (csak egyféle növény termesztése)- ezeket szem előtt tartva zajlanak a csemeték kiválasztása, ültetése. 
Az ECOSIA honlapján arról is olvashatunk, hogy maga a fatelepítés viszonylag egyszerű dolog, azonban ahhoz, hogy a kiültetett csemeték túléljenek, már szakértelem és folyamatos gondozás szükséges. Ehhez műholdas technikákat és folyamatos terepi látogatásokat végeznek a helyi lakosokkal.

Ajándék fa
A kereső felületén jelenleg „korlátozott ideig elérhető”-en a faültetés támogatására, fa ajándékozására is van lehetőség.  Így Te is segíteni tudsz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, az élővilág, és az éghajlati válság következtében veszélyeztetett közösségek védelmében.
3 faültetési cél közül válászhatunk:
• fák az éghajlatváltozás kezelésére
• fák a vadon védelme érdekében
• fák az éhség leküzdésére

Havi pénzügyi beszámoló
Az ECOSIA társaság bevételének 80%-át környezetvédelemre, elsősorban fatelepítésre fordítja a világ számos pontján. A kereső honlapján havi pénzügyi jelentéseket tesznek közre a bevételekről, illetve arról, hogy ennek hány százalékát fordították környezetvédelmi célokra. A társaság nyereségét vagy befektetik, vagy faültetésre, illetve a fák védelmére fordítják.

Blog
Az ültetési munkákról, eredményekről folyamatosan jelennek meg bejegyzések a ECOSIA blogján, a közösségi médiában.

Biztonságos keresés
A vállalat biztosít arról, hogy a használata során nem készít személyes profilokat a keresési előzmények alapján, minden keresést egy héten belül anonimizálnak. Továbbá arról is tájékoztatnak, hogy adatainkat, kereséseinket nem adják tovább reklámcégeknek. Nem használnak külső követő eszközöket, minimális információt gyűjtenek a szolgáltatások javítása érdekében, azonban még ezt is kikapcsolhatjuk.

Ha nem is minden alkalommal, de legalább időnként használd Te is  az ECOSIA keresőt, és támogasd a fásítási programjukat!

Zöld Szokások Csapata