Mi legyen az üres befőttesüveg sorsa?

Néhány nappal ezelőtt egy közeli ismerősünk kinyitott egy üveg, boltban vásárolt befőttet. Az üveg tartalmát kiöntötte egy tálba, majd az üveget, legnagyobb megdöbbenésünkre, egyből a kommunális szemetesbe dobta. Értetlenül álltunk az eset előtt. Miért? Ez a legszörnyűbb dolog, ami egy befőttesüveggel történhet. De akkor mégis mit tegyél vele?

1. Gyűjtsd szelektíven!
Az üveg lebomlási idejét 1-2 millió évre határozták meg; ugyanakkor egy 100%-ban újrahasznosítható anyagról van szó. Ha úgy gondolod, Neked nincs szükséged rá és nem szeretnél vele tovább foglalkozni, akkor az üveg vagy fehér üveg számára kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe dobd. Ne sajnáld rá az időt és azt a minimális odafigyelést, hogy tárold a lakásban egy ideig, és amikor tudod, hogy a szelektív hulladékgyűjtő közelében fogsz járni, vidd magaddal és dobd ki.

2. Készíts befőttet, lekvárt!
Nagy imádói vagyunk a saját készítésű befőtteknek, lekvároknak. Hogy miért? Szerintünk fantasztikus dolog, hogy üvegbe zárhatunk nagyon sok alapanyagot, több formában, a saját ízlésünknek megfelelően, majd, amikor szükségünk van rá, csak leemeljük a polcról és pillanatok alatt finom ételt készíthetünk belőle. A befőttek és lekvárok készítésével nem is gondolnád, mennyit tehetsz a saját egészséged érdekében, pénzt spórolhatsz vele és még a környezetet is óvod. Vásárolj idény gyümölcsöket, zöldségeket a helyi termelőktől és készíts saját igényeidnek megfelelő befőttet, lekvárt az üres befőttesüvegeidbe. Ha esetleg nincs elég üveged, akkor is teljesen felesleges boltban újakat vásárolnod. Biztosak vagyunk abban, hogy van olyan ismerősőd, aki akár ingyen is tud neked adni vagy újság- és internetes hirdetésekben magánszemélyektől is tudsz használt üvegeket vásárolni kedvező áron. Mi például cukor- és tartósítószermentesen rakjuk el télire a legtöbb gyümölcsöt, így az őszibarackot, kajszibarackot, körtét. Az így eltett gyümölcsök megtartják eredeti ízüket, nem nyomja el vagy teszi túlságosan édessé a cukor őket. De szoktunk készíteni natúr paradicsomlevet, paradicsompürét, fűszeres pizzaszószt, padlizsánkrémet, de még cukkinibefőttet is.

3. Használd tárolóként!
Miért vásárolnál műanyag dobozkákat vagy újabb üvegeket tárolásra, amikor egyre többféle formájú és méretű, dekoratív használt befőttesüveg áll rendelkezésedre. Az üvegekre matricákat is ragaszthatsz, melyeket megvásárolhatsz, de kész sablonokat is tudsz letölteni az internetről vagy akár saját magad is készíthetsz, melyeket utána kinyomtathatsz és az üvegekre ragaszthatsz. Nézzük, mit is tudsz üvegben tárolni:
Élelmiszereket :
– fűszereket (fahéj, bors, köménymag, babérlevél, … ami csak előfordul a konyhádban)
– fehérbabot, tarkababot, lencsét, sárgaborsót
– száraztésztákat, rizst, lisztet
– müzlit, aszalt gyümölcsöket
– diót, mákot, egyéb olajos magvakat
– teákat, gyógynövényeket
Ez azért is remek ötlet, mert amikor kiürül egy-egy élelmiszeres üveg, azt magaddal tudod vinni és egyre több helyen ezekbe újravásárolhatod őket, így nem lesz szükség csomagolóanyagra sem.
Tárgyakat:
– fürdőszobában vattapamacsokat, sminkkellékeket
– íróasztalon a ceruzákat
– műhelyben csavarokat, szegeket

4. Készíts ajándékot!
Egyre gyakrabban adunk saját készítésű ajándékokat egymásnak. Remek ajándék lehet egy üvegben elkészített instant süteményalap. A száraz összetevőket rétegezd egymásra, egy színes papírra pedig írd rá a sütemény elkészítésének receptjét és néhány kedves, személyre szóló gondolatot.

A saját készítésű potpourri is remek ajándékötlet, főleg a téli időszakban! Tölts meg egy üveget száraz virágokkal, gyümölcsökkel. Zárd le az üveget, majd egy szép szalaggal köss rá színes vagy mintás vászonanyagot. Használat előtt csak le kell tekerni az üveg tetejét, a mintás vászonanyagot visszakötni rá és már kész is a dekoratív illatosító.

5. Add vagy ajándékozd el!
Azért, mert neked nincs rá szükséged, lehet más még hasznát tudja venni a kiürült üvegeknek. Add oda jószívvel rokonoknak, ismerősöknek, piacon árusító méhészeknek, vagy olyan termelőknek, akik hasznát tudják venni. Miért is ne, hiszen neked úgysincs rá már szükséged. Ha pedig nagyon sok üvegtől szeretnél megválni, hirdesd meg újságokban, internetes oldalakon. Itt felajánlhatod ingyenesen vagy eladhatod őket.

Legyél otthon, a munkahelyeden vagy vendégségben, reméljük a jövőben Te megfontolod és tudatosan jó döntést hozol, hova kerül a kiürült befőttesüveg. 🙂

Zöld Szokások Csapata