Termeld magad- Ültess cukkinit!

cukkini_termesztese_cukkini_ultetese

A tökfélék családjába tartozó cukkini az egyik legkedveltebb nyári zöldség, sokféleképpen elkészíthető és télire is tartósíthatsz belőle! A cukkini termesztése nagyon egyszerű, és kert sem kell hozzá, balkonon egy nagy cserépbe, vagy vödörbe ültetve is terem. Érdemes legalább 1-2 tővel a kertben vagy az erkélyen tartani belőle.

Milyen helyre ültesd?

A cukkini (Cucurbita pepo var. giromontiina) egynyári növény, fény és melegigényes, napos fekvés szükséges számára. A növény érzékeny mind a tavaszi, mind az őszi fagyokra. Talaj szempontjából nem különösebben igényes, az enyhén savanyú pH 5,5-6,5 kémhatású talajt kedveli. A cukkini termesztése szerves anyagokban gazdag talajt igényel, ezért földjét ültetés előtt érett trágyával, komposzttal kell gazdagítani; és minden évben más helyre ültetni. A fiatal növények, palánták kezdetben vízigényesek, nehezen viselik a szárazságot, de később kevesebb öntözést igényelnek. Egy négytagú családnak 3-4 tő cukkini elég, ami nyár közepétől a fagyokig terem. Ha nem fogyna el az összes termés, a cukkinit üvegben egyszerűen lehet tartósítani, így a tél folyamán is lesz a kamrában ropogós cukkini.

Palánta nevelése

A cukkini ültetése történhet előnevelt palántákkal, melynek előnye, hogy ezek a növények sokkal hamarabb hoznak termést, mint a szabadföldbe ültetett magok. A palántanevelés ideje április, amihez egy kis cserepet, palántázó tálcát tölts meg jó minőségű kerti földdel, virágfölddel és helyezz 2-3 magot egy cserépbe, körülbelül 2-3 cm mélyre, majd takard be őket földdel és öntözd meg. Tartsd 20 °C körüli vagy ennél melegebb helyen, nedvesen. A magok gyorsan kicsíráznak, a kiültetésig továbbra is tartsd 20 °C körüli hőmérsékleten, olyan helyen, ahol sok fény éri őket, a földjük pedig legyen mindig kicsit nedves. Májusban, a tavaszi fagyok elmúltával, a 3-5 lombleveles palántákat 4-5 napon keresztül szoktasd a külső környezethez, minden nap hosszabb időre vidd ki a növényeket a szabadba, majd ültesd ki őket.

A cukkini helyigényes növény, a tövek közötti távolság 1 méter legyen, míg a sorok között 90-120 cm. A kiültetéshez készíts tányérszerűen kialakított fészkeket, ami azért lesz előnyös, mert öntözéskor a víz a gyökerekhez fog folyni. Érdemes a palánták egy részét meghagynod, és csak május legvégén kiültetned, ha esetleg még éjszakai fagyok érkeznének, és elfagynának a földbe került palánták, tudd pótolni őket.

Palánta vásárlása

Palántákat a piacokon is vásárolhatsz, ha nem szeretnél, vagy nem tudsz a magok ültetésével foglalkozni. Válaszd az erős, élénkzöld növényeket, hogy a cukkini termesztése eredményes legyen!

Vetés szabadföldbe

A cukkini ültetése szabadföldbe a tavaszi fagyok elmúltával, amikor a talaj is felmelegedett, május második felétől június végéig történik. A vetéshez készíts tányérszerűen kialakított fészkeket, 1-1 méter távolságra egymástól, amibe körülbelül 3 cm mélyen 3-5 mag kerüljön. Takard be a magokat földdel, majd öntözd be jó alaposan a fészket. A helyrevetett magokból kikelt növények később kezdenek el teremni, mint a kiültetett palánták.

Cukkinitermesztés a balkonon

Azért, mert nincs kerted, még nem kell lemondanod a saját termesztésű cukkiniről. Tölts meg egy minimum 10 literes cserepet vagy vödröt kerti- vagy virágfölddel és ebbe ültesd a palántákat, vagy a magokat, az eljárás teljesen megegyezik a szabadföldivel. Az így tartott növényeket sűrűbben kell öntöznöd, amire használhatod a tojás főzővizét (só nélküli), vagy más zöldségek mosóvizét.

Szedés

A zsenge, 15-20 cm hosszú terméseket szedd le, mielőtt még a magok megérnének. A cukkiniből számos finom ételt tudsz készíteni, például salátát, töltött cukkinit, lecsót, szendvicskrémet, cukkinis tésztát.

Zöld Szokások tipp

1. A cukkini virágai váltivarúak, ugyanazon a növényen külön nyílnak a női és hím ivarú virágok, amit a méhek poroznak be. Ültess virágokat a cukkinitövek köré és a méhek könnyebben rátalálnak a cukkinivirágokra is! Támogasd a méheket, alakíts ki beporzóbarát kertet!
2. Mulcsolj, takard a talajt fakéreggel, fűnyesedékkel, hogy megőrizze nedvességtartalmát és kevesebbszer kelljen locsolnod!

Kártevők, kórokozók

A cukkinit időnként megtámadja a lisztharmat; valamint a csigák.

Termelj Te is cukkinit, nagyon egyszerű, kezdő kertészeknek a legideálisabb!

Zöld Szokások Csapata