Gondolj a télre- a cukkini tartósítása

cukkini tartósítása

Július-augusztusban, a cukkini szezon közepén ez a fantasztikus zöldség bőségesen terem a kertekben, és az üzletekben, piacokon is kedvező áron lehet hozzájutni. Ugye milyen jó lenne, ha télen is ott lenne a konyhaasztalon és valami gyors ebédet vagy vacsorát lehetne belőle készíteni? Akár hiszed, akár nem, van rá lehetőség, méghozzá könnyen és környezetbarát módon. Megmutatjuk a szerintünk legegyszerűbb módszert a cukkini tartósítására.

• A cukkinit mosd és hámozd meg, majd a saját igényeidnek megfelelően készítsd elő! Legyalulhatod, kockákra vagy szeletekre vághatod.
• Készíts elő befőttesüvegeket, melyeket jó alaposan moss el! Töltsd tele a tiszta üvegeket az előkészített cukkinivel!
• Ezt követően készítsd el a felöntőlevet: 1 l vízhez adj 1 evőkanál 10%-os ecetet, keverd össze, majd ezzel a lével töltsd tele a cukkinit tartalmazó üvegeket úgy, hogy az ecetes lé teljesen ellepje a zöldséget!
• Csavaros tetővel zárd le az üvegeket. Használhatsz befőző celofánt vagy befőző fóliát is, azonban a csavaros tetőt később is fel tudod használni, míg a celofán és a fólia kidobásra kerül, szemét lesz belőle.
• Nedves dunsztban az üvegben levő folyadék gyöngyözésétől számított 30 percig forrald vagy befőző automatában 100 fokon 30 percig hőkezeld az üvegeket. 
• Címkézd fel az elkészült befőtteket és már mehetnek is a polcra. Ugye milyen egyszerű az egész?

Az így elkészített cukkinibefőttről felbontás után öntsd le a levet, és egyszer-kétszer mosd át vízzel, hogy eltűnjön az enyhe ecetes íz.

A cukkinit fagyasztani is lehet, viszont a legenergiatakarékosabb fagyasztó működése is folyamatosan energiát igényel. Ezzel ellentétben a megfelelően hőkezelt befőttek az elkészítésük után nem igényelnek energiát a további tárolásukhoz.

Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is! Nálunk ez egy bevált recept, ilyen cukkiniből télen is tudunk fasírtot vagy cukkinis tésztát készíteni.

Zöld Szokások Csapata