Sokszínű kert- A bőrlevél

Tavasszal gyönyörű rózsaszín virágokkal örvendeztetnek meg, könnyen nevelhetők, a legtöbb talajtípuson jól érzik magukat, a napos és árnyékos helyeket is kedvelik a bőrlevél nemzetség tagjai, melyeket kezdő kertészként is bátran ültethetsz. A bőrlevelek 40-50 cm-es, igénytelen, örökzöld évelők, nagyméretű, haragoszöld színű, bőrszerű levelükkel egész évben díszítenek, melyek télen bronzos zölddé válhatnak. Harang alakú virágaik vaskos száron helyezkednek el, a halvány rózsaszíntől a sötét liláig előforduló színváltozattal, melyeket a méhek és lepkék is gyakran felkeresnek. A virágok körülbelül 1 hétig virágoznak, de összetett virágzatában a virágzás folyamatos, így összességében akár 1-2 hónapig is eltarthat.  Legszebben félárnyékos helyen fejlődik és virágzik, de ültetheted napos vagy árnyékos helyre is. Talaj szempontjából a humuszban gazdag, nedves talaj a legmegfelelőbb, de a legtöbb talaj alkalmas számára és a szárazságot is elviseli. Nagyméretű levelüknek köszönhetően jó talajtakarók, ültetheted kerítés mellé, ágyásszegénynek, sziklakertbe vagy dézsába is.

Hazánkban 2 faj terjedt el, a szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) és a vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia). A szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) nagy méretű levelei szív alakúak, virágai április-májusban nyílnak. A kora tavasszal, február végén, március elején virágzó vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) levelei a nyél felé keskenyedők.  

Gondozásuk nagyon egyszerű, tavasszal az elszáradt leveleket vágd le, 3-4 évente pedig, amikor már igen terebélyes lett, érdemes szétültetni, vagy elajándékozni belőle, ezzel a következő évi bő virágzáshoz is hozzásegíted a növényt. Szaporítása az így leválasztott tövekkel lehetséges, melyek elültetése tavasszal, elvirágzás után, vagy ősszel ajánlott.

A mi tippünk: A virágokat levághatod és vázában tartva is hosszú ideig szépek marad, sárga nárcisszal kombinálva nagyon jól mutató tavaszi csokrot készíthetsz belőle.

Zöld Szokások Csapata