Környezetbarát mosószer vadgesztenyéből

Környezetbarát mosószer vadgesztenyéből zöld szokások

Mosószer vadgesztenyéből, ilyen létezik? Igen, ráadásul környezetbarát, otthon is könnyen elkészíthető hulladékmentesen, és szinte ingyen van! Ehhez pedig nem lesz másra szükséged, csak néhány szem vadgesztenyére, amit egy délutáni séta alatt össze tudsz szedni. És ki ne ismerné az ősszel hulló vadgesztenyét, amiből a gyerekek kis figurákat tudnak készíteni, vagy egy kosárba halmozva a lakás őszi dekorációja válhat belőle. A vadgesztenye magja értékes anyagokat tartalmaz, köztük szaponinokat. A szaponinok felületaktív anyagok, vízzel összerázva habot képeznek, ennek köszönhető tisztító hatásuk, ezt használhatjuk ki mosáskor. A vadgesztenye magja ugyanúgy működik, mint a mosódió, csak ott a külső héj tartalmazza a szaponinokat. De akkor miért jobb a vadgesztenye? Nem arról van szó, hogy egyik jobb, mint a másik, hanem hogy melyik honnan származik. Vadgesztenyét szinte minden városban találunk, lényegében ingyen hozzájuthatunk egy-egy őszi séta alkalmával. Ezzel szemben a mosódiófa egy szubtrópusi növény, ami Délkelet-Ázsiában terem, így a mosódió hazánkba szállítása magas ökológiai lábnyommal jár.

Folyékony mosószer vadgesztenyéből

Hozzávalók:

  • 10 db vadgesztenye (a sárgás-fehér belső magra lesz szükség)
  • 1 liter víz

Elkészítés:

  • Az összegyűjtött vadgesztenyét mosd meg, majd itasd le róla a vizet!
  • Késsel, kalapáccsal, húsklopfolóval, vagy sodrófával vágd/törd fel a vadgesztenyét!
  • Távolítsd el a külső, barna héjat, csak a sárgás-fehér belső magra lesz szükséged!
  • A magot próbáld meg minél apróbbra összevágni, de lereszelheted, vagy aprítóban még apróbbra vághatod.
  • Az így kapott zúzalékot tedd egy edénybe és öntsd fel 1 liter vízzel.
  • Forrald fel és forrástól számított kb. 10 percig főzd, majd hagyd kihűlni.
  • A lehűlt levet szűrd át egy üvegbe. Ha nagyon apró volt a vadgesztenye magja, érdemes egy konyharuhát helyezni a szűrőbe, hogy felfogja a finom szemeket is. A barna maghéj és a leszűrt mag mehetnek a komposztba.
  • Használatig tárold a mosószert hűtőben, ahol kb. 7-8 napig tárolható.

Felhasználás:  

A vadgesztenyés mosószert színes és fehér ruhákhoz is használhatód. Adj 0,5-2 deciliter folyékony vadgesztenyés mosószert 1 adag ruhához. Ez a mosószer poros, enyhén szennyezett ruhákhoz alkalmas, a makacsabb foltokat nem fogja kivinni. Kombinálható mosószódával, szódabikarbónával, mosószappannal, a makacs foltokat ajánlott előkezelni folttisztító szappannal, marhaepe szappannal. A mennyiséget és kombinációkat ki kell tapasztalni, kinél mi válik be. Miután sikerül elsajátítanod vele a mosást, nagyon olcsón juthatsz mosószerhez, aminek az ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mintha mosódiót használnál.

Zöld Szokások Tipp

Főzés során friss fűszereket is tehetsz a vízbe, hogy kellemes illata legyen a mosószernek, vagy az elkészült, lehűlt mosószerbe csepegtess illóolajokat, 10 cseppet literenként.

Szilárd mosószer vadgesztenyéből

Ha nem szeretnél folyékony mosószert főzni, vagy gondot okoz a tárolása, a mosódióhoz hasonlóan is használható a vadgesztenye magja. Ebben az esetben a vadgesztenye magját vágd apróbb darabokra! Egy zsákba vagy zokniba kötve tedd a ruhák közé, és már moshatsz is. Arra figyelj, hogy ilyenkor 40 fokon, vagy ennél magasabb hőfokon moss, ugyanis a szaponinok csak ekkor fognak kioldódni a magból.

Tárolás:

A folyékony mosószer hűtőben 7-8 napig tárolható, ezért kisebb adagokat érdemes készíteni, amit rövid időn belül fel tudsz használni.

Mivel a vadgesztenye termése szezonális, az ősszel összegyűjtött magokat terítsd ki száradni, majd hálós zsákban tárold. Fontos lépés a szárítás, mivel a vadgesztenye nagyon könnyen és gyorsan penészesedik. Amikor mosószert szeretnél készíteni, meleg vízbe áztasd be a szükséges mennyiségű vadgesztenyét, hogy a külső héj felpuhuljon, és könnyű legyen feltörni. A kiszáradt terméssel ugyanis nehéz dolgozni.

Érdemes kipróbálni a vadgesztenyés mosószert, amivel környezetbarát módon tudsz mosni, a gyűjtés egy kellemes őszi séta alatt letudható, és még pénzt is spórolsz.

Zöld Szokások Csapata