Pitypangszörp készítése

pitypangszörp recept

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang (Taraxacum officinale) az ehető virágok közé tartozik. A közönséges gyomnövénynek tartott gyermekláncfű valójában egy nagyon hasznos gyógynövény, lényegében az egész növény felhasználható. Gyökerét, levelét és virágait tavasszal és ősszel is lehet gyűjteni, tisztítás után szárítani. Teája étvágygerjesztő, szabályozza a máj és a vesék működését, serkenti az emésztést és az epe termelődését, vizelethajtó, vértisztító hatású. Ősszel gyűjtött gyökeréből kávépótló készíthető, friss leveleit felhasználhatjuk tavaszi salátákba, vagy főzelék készítéséhez, virágából pedig szörpöt és mézet készítenek. A pitypangszörp készítése roppant egyszerű, olcsó, akár hulladékmentesen is megoldható, arra figyelj, hogy a virágokat mindig vegyszeres permetezéstől mentes kertben, forgalmas utaktól távoli erdőben, mezőn gyűjtsd! Íme a pitypangszörp recept, ami alapján mi szoktuk készíteni.

Hozzávalók

  • 150-200 virágfej (a virág méretétől függően)
  • 1 liter víz
  • 1 kg cukor (vagy méz)
  • 1 db citrom leve

Elkészítés

A pitypangszörp készítése egyszerű és gyors. A biztonságos forrásból összegyűjtött virágokat először terítsd ki néhány percre, hogy az esetleg ott levő apró rovarok kimásszanak belőlük. A virágokat feldolgozás előtt gyorsan hideg vízben át is moshatod, ha úgy biztonságosabbnak érzed. A tiszta, rovarmentes virágfejekből szedd ki a szirmokat, ezekből készül majd a szörp, a csészelevelekre nem lesz szükséged. Ha a szirmok között marad némi zöld csészelevél, az nem gond.

Öntsd fel a szirmokat 1 liter vízzel, és kezd el főzni! Amikor felforr, vedd le a tűzről, és másnapig hagyd ázni. Másnap szűrd le, add hozzá a cukrot és a citrom levét, majd kezd el főzni, amíg szörp állaga nem lesz, utána pedig töltsd üvegekbe.

Az alapanyagok kibővíthetőek, például mentával vagy levendulával, így különlegesebbnél különlegesebb szörpöket tudsz készíteni. Ajándéknak is tökéletesek, készítésekor gondolj előre, kit lehet meglepni névnapra, szülinapra, karácsonyra ilyen különleges finomsággal. A virággyűjtés és a szirmok kiszedése ne riasszon el, gyorsan lehet vele haladni. Egyszerű, finom, gazdaságos, egészséges, a virágok gyűjtése és a szirmok leszedése remek közös program gyerekekkel. Használd ki a természet adta fantasztikus lehetőségeket és készítsd el Te is!

Zöld Szokások Csapata