Nátrium-perkarbonát, a környezetbarát fehérítő és folteltávolító

Nátrium-perkarbonát, a környezetbarát fehérítő és folteltávolító

A nátrium-perkarbonát környezetbarát fehérítő, mely több néven is ismert. Így a folttisztító só, foltsó, fehérítő só, aktív oxigénes folteltávolító, aktív oxigénes fehérítő vagy perkarbi elnevezést is használják ugyanerre az anyagra. Amit fontos tudnod, hogy a nátrium-perkarbonát (Na2CO3·1,5 H2O2) nem a mosószóda (Na2CO3) és nem is a szódabikarbóna (NaHCO₃). Ez a 3 név 3 teljesen különböző vegyület jelöl, más-más felhasználási móddal. Ami közös bennük, hogy mindhárom fehér por, és napjainkban egyre többször kerülnek szóba és használatba a környezetbarát lakás- és ruhatisztítás kapcsán.

A nátrium-perkarbonát szagtalan, általában nagyobb szemcsés granulátum vagy fehér por formájában kapható, mely képes a nedvességet megkötni (higroszkópos). Vízben jól oldódik, számos mosószer és folttisztító készítmény is tartalmazza. Kedvelt fehérítőszer a háztartásokban és az iparban is, ugyanis hideg/langyos vízben is alkalmazható, nem terheli a környezetet, ugyanis klórmentes, végtermékül pedig mosószóda, víz és oxigén keletkezik.

Hogyan fehérít?

Amikor a nátrium-perkarbonátot nedvesség éri, legyen az a légköri pára vagy víz, hidrogén-peroxidra és nátrium-karbonátra (mosószóda) bomlik. A képződő hidrogén-peroxid egy instabil vegyület, tovább bomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidból a vízben először naszcensz oxigén képződik. A naszcensz oxigén rendkívül reakcióképes, képes roncsolni a különböző festékanyagokat is, ami fehérítő, folttisztító hatást eredményez. Mivel a reakció végén nem keletkezik környezetre káros anyag, ezért lesz környezetbarát fehérítő a nátrium-perkarbonát. Nagy előnye, hogy nem csak fehér, hanem színes ruhákhoz is használható a foltok eltávolítására (színes ruha esetén azonban mindig ajánlatos színpróbát végezni). Mivel már a légköri nedvesség hatására megkezdődik a nátrium-perkarbonát bomlása, ezért törekedni kell a légmentes tárolásra, és nem ajánlott papírzacskóba sem helyezni. A helytelenül tárolt folttisztító sóból nátrium-karbonát (mosószóda) marad, ami ugyan felhasználható a tisztításban, de ez a vegyület már nem rendelkezik a nátrium-perkarbonát fehérítő hatásával. Az aktív oxigénes fehérítőt elsősorban ruhák fehérítésére használják, de fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

Egy kis kémia

A nátrium-perkarbonát víz jelenlétében nátrium-karbonátra és hidrogén-peroxidra bomlik; a hidrogén peroxid pedig vízre és oxigénre.

2 Na2CO3•1,5 H2O2 => 2 Na2CO3 + 3 H2O2

A hidrogén-peroxidból a vízben először naszcensz oxigén képződik.

H2O2 => H2O + [O]

A naszcensz oxigén a kiválás pillanatában lévő atomos állapotú oxigén, mely rendkívül reakcióképes, nagyon erős oxidálószer. Ez az atomos oxigén képes a különböző festékanyagokat is elroncsolni, ami fehérítő, folttisztító hatást eredményez. A naszcensz oxigén nagyon rövid ideig van jelen, reaktív, ugyanakkor instabil, gyorsan kötést hoz létre egy másik oxigén atommal, létrehozva a 2 atomos oxigén molekulát.

A hidrogén-peroxid bomlási sebessége hőmérsékletfüggő. Hideg vízben is megkezdődik lassú bomlása, a hőmérséklet emelésével pedig egyre gyorsabban lezajlik a reakció. De nem csak a hőmérséklet, hanem már kis mennyiségben jelenlevő fémionok és a pH is befolyásolja a bomlást. Savas közegben bomlása gyengébb vagy nem történik meg, ezért adnak a kereskedelmi hidrogén-peroxidhoz stabilizátorként foszforsavat.
A nátrium-perkarbonát fehérítő hatása így függ a víz hőmérsékletétől és az időtől. Hideg/langyos vízben a lassú bomlás miatt hosszabb ideig kell áztatni/mosni a ruhákat, míg meleg vízben a gyors bomlás következtében kevesebb idő is elég. Használata így némi gyakorlatot igényel, melyik anyagnál és foltnál mi működik eredményesen.

A nátrium-perkarbonátos oldatot mindig frissen készítsd el! A már említett gyors bomlás miatt a tárolás alatt a hidrogén-peroxid gyorsan távozik és mosószóda oldat marad hátra. Ez mosásra és takarításra alkalmas, de a fehérítő hatás így már nem működik.

Hogyan használd?

 • mosás
  Kiegészítő fehérítő és folteltávolító szerként használható mosószóda, mosószappan vagy mosódió mellé. Szórj 1-2 evőkanálnyi nátrium-perkarbonátot a mosógép dobjába vagy keverd össze a mosószódával, mosószappannal és indíts el egy hosszabb programot. Színes- és fehér ruhákhoz egyaránt használható (színes ruha esetén azonban mindig ajánlatos színpróbát végezni).
 • folttisztítás
  Egy-egy makacsabb folt eltávolításához tegyél a foltra egy kiskanálnyi vízzel pépesített nátrium-perkarbonátot, szükség esetén dörzsöld be az anyagba, a folt fokozatosan el fog színtelenedni, végül mosd ki a szokásos módon. Használd gyümölcs-, kávé-, rúzs-, vér-, vörösbor- vagy fűfolt eltávolítására, azonban ne hagyd hosszú ideig a ruhán, mert roncsolhatja azokat.
 • fehérítő áztatás
  Beszürkült, besárgult ruhák, kisebb foltok eltávolításához 10 liter langyos/hideg vízhez adj 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot, áztasd be a ruhákat több órára, akár egy teljes éjszakára! Ezt követően mosd ki a szokásos módon.
 • mosogatás
  Tegyél 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot a mosogatógépbe, így növelheted a tisztító hatást.
 • fuga tisztítása
  Szórófejes palackba tegyél 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot és 5 dl langyos vizet, fújd rá a fugára és hagyd hatni néhány percig. Ezután moss fel ecetes vízzel, 10 liter vízhez adj 1 dl 10%-os ecetet. Az ecet semlegesíteni fogja a lúgos kémhatású maradványokat.
 • penész eltávolítása
  Szórófejes palackba tegyél 1-2 evőkanál nátrium-perkarbonátot és 2 dl langyos vizet, majd fújd rá a penészes felületre. Makacsabb penészesedés esetén többszöri kezelés szükséges.

Fontos!

Ne használd selyem és gyapjú ruha esetén, mert károsítja azokat!

Próbáld ki Te is a környezetbarát fehérítő és folttisztító hatású nátrium-perkarbonátot ágynemű, törölköző vagy konyharuha mosásához, de bátran használhatod pelenka, baba- és gyerekruha tisztításához is!

Zöld Szokások Csapata