Mosószóda, a zsíros szennyeződések eltávolítója

mosószóda-felhasználása

A mosószóda, ha tömören szeretnénk fogalmazni, a lakás általános tisztítószere, ami számos helyen felhasználható, elsősorban zsíroldó hatásának köszönhetően. A mosószóda, vagy nátrium-karbonát (Na2CO3) a természetben is megtalálható vegyület, hétköznapi neve a szóda vagy sziksó. Szilárd állapotban fehér színű kristályos por. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, és a környezetet sem károsítja. A mosószóda vízben jól oldódik, lúgos kémhatású oldatát nagyon sokrétűen felhasználhatod a lakás tisztítása során. Mosáshoz, mosogatáshoz, zsíros szennyeződések eltávolításához is alkalmas, használatával több flakon tisztítószer vásárlásától kíméled meg magad, valamint papír csomagolásban vagy csomagolásmentes boltban kimérve is beszerezhető, így a keletkező hulladék mennyiségét jelentősen tudod csökkenteni.

Mosás

Áztatáshoz, kézi és gépi mosáshoz egyaránt felhasználhatod, néhány dologra kell csak figyelned, ami pillanatok alatt rutin lesz. A fehér ruhák szép fehérek lesznek, a mosószódával mosott ruhák nem okoznak bőrirritációt, az így mosott ruhák puhábbak.

Gép- és kézi mosás: ajánlott hőfok 40-60 Celsius-fok
– fehér ruhákhoz használd tisztán a mosószódát, adj 5 kg ruhához 3 evőkanál mosószódát (nálunk ennyi ruha fér a mosógépbe)
– színes ruhák esetén a mosószódát a használt mosószerrel együtt alkalmazd, 1:1 arányban, így kevesebb kell a mosószerből is
– fekete ruhákhoz viszont NE használj mosószódát, mert kifakítja a fekete színt

Áztatás: 5 liter meleg vízben oldj fel 1-2 evőkanál mosószódát, majd a zsírfoltos ruhákat áztasd be néhány órára. A lúgos kémhatású oldat egyes anyagokat károsíthat, ezért kerüld el a hosszú áztatást, nehogy kárt tegyen az anyagban.

Mosogatás

5 liter meleg vízben oldj fel 1 evőkanál mosószódát és ebben a megszokott módon mosogasd el az edényeket (nem fog habzani). Az öblítés nélküli edényeken száradás után a szóda fehér foltot hagyhat, ez az üvegedényeken, poharakon elég feltűnő, ezért ecetes vagy citromsavas vízzel érdemes átöblíteni.
Fontos! A mosószódát ne használd alumínium edényekhez.

Általános tisztítószer

1 liter vízben oldj fel 1 evőkanál mosószódát. Ezzel áttörölheted a fürdőszobában a kádat, csempét, zsíros felületeket.

Zsíros, olajos szennyeződések eltávolítása

1 liter forró vízben oldj fel 3 evőkanál mosószódát, majd amikor már kézmelegre hűlt, használd ezt az oldatot a zsíros-olajos szennyeződés eltávolítására. Alkalmas a tűzhely, a csempék, vagy a tűzhely előtt a padlóra lecsapódott zsíros szennyeződés eltávolítására.

Padló tisztítása

5 liter langyos vízhez adj 1 evőkanál mosószódát. Ezt a vizet használhatod laminált padló, parketta és járólap feltörléséhez is.

Lefolyótisztítás

2 liter forró vízben oldj fel 3 evőkanál mosószódát és öntsd a lefolyóba.

Penészes fuga tisztítása

A mosószódából vízzel készíts pépet, amit fogkefével vagy körömkefével vigyél fel a penészes fugára. Hagyd rajta 10-15 percig, majd súrolt ád, végül vízzel öblítsd le.

A fehér ruhák mosásához mi is mosószódát használunk, próbáld ki Te is!

Zöld Szokások Csapata