Ibolyaecet készítése és felhasználása

ibolyaecet_keszitese_zold_szokasok

Ki ne ismerné a tavasz kellemesen illatozó hírnökét, az ibolyát. Az árokpartokon, erdők mélyén, bokrok alatt szerényen megbújó illatos ibolya (Viola odorata) virága az ehető virágok közé tartozik, mely gazdag A- és C-vitaminban, antioxidánsokban. A virágok felhasználhatóak édességek, saláták díszítésére, készíthető belőle tea, kandírozott édesség, ibolyás cukor, szörp, és ibolyaecet is. Az ibolyaecet készítése nagyon egyszerű, vágjunk is bele!

Hozzávalók

  • illatos ibolya virágfej
  • almaecet/ fehérborecet
  • zárható üveg (fém csavaros üveg esetén vedd figyelembe, hogy az ecet idővel károsítja a fedelet)

Elkészítés

Vegyszeres permetezéstől mentes kertben, forgalmas utaktól távoli területeken található ibolyáról gyűjts virágfejeket. Sose szedd le az összes virágot, jusson a rovaroknak is, illetve a növény tudjon majd magot érlelni a szaporodáshoz! Alaposan mosd meg a leszedett virágfejeket, és egy tiszta vászonkendőn csepegtesd le, szárítsd meg őket. Ezt követően tölts meg egy üveget 1/2 -3/4 részig a virágfejekkel, és öntsd fel a kiválasztott ecettel. Zárd le az üveget és hagyd 1-3 hétig sötét, hűvös helyen, időnként rázd össze.  Ezt követően szűrd le az ecetet és már használhatod is. Már az első nap után az ecet elkezd szép halvány rózsaszín színű lenni, az érés végére pedig nagyon szép lilás árnyalata lesz.

Felhasználás

  • saláták ízesítésére
  • ecetes hajöblítésre: samponszappanos vagy szódabikarbónás hajmosást követően szükséges a „savas öblítés”. Ehhez 1 liter vízhez adj 1 evőkanál ibolyaecetet, ezzel öblítsd át a hajad, majd öblítsd le még egyszer vízzel!
  • fürdővízhez keverve bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatású. Adj 1/2-1 csészényi ibolyaecetet a fürdővizedhez!
  • köhögéscsillapításra, légúti betegségek kezelésére, köptetőként: az ibolya virága szaponint tartalmaz, mely nyálkaoldó hatású
  • rovarcsípések kezelésére: rovarcsípés esetén (ha nem rovarcsípésre allergiás egyénről van szó- őt orvosnak kell ellátnia) egy mosható arctisztító korongra önts egy kicsit az ibolyaecetből, és nyomd rá a csípés helyére, amíg az égő, fájó érzés el nem múlik!
  • leégés kezelésére hígítsd felére az ibolyaecetet vízzel, egy mosható arctisztító korongra, ruhadarabra önts a keverékből, és ezzel borogasd a leégett bőrt!
  • Az ibolya virága lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, alkalmas bélgyulladás enyhítésére, valamint álmatlanság ellen, nagy mennyiségben fogyasztva azonban enyhe hashajtó, hánytató hatású.

Az ibolyaecetet készítése annyira egyszerű, készítsd el Te is, tökéletes választás tavaszi salátákba, valamint igazán különleges ajándék is!

Zöld Szokások Csapata