Almaecet készítése házilag

Almaecet készítése házilag

Az almaecet készítése házilag nagyon egyszerű, mindösszesen 3 hozzávaló, minimális munka, és néhány hét türelem szükséges hozzá. A sütéskor, főzéskor, befőtt vagy lekvár készítésekor keletkező almahéjat, almacsutkát ne dobd ki, ezek is felhasználhatóak az almaecet készítéséhez, mely egy sokrétűen felhasználható alapanyag. Nézd csak, milyen egyszerű az elkészítése!

Hozzávalók

 • kb. 1 kg alma (lehet szépséghibás, jégvert; vagy csak almahéj, almacsutka is!)
 • 1 liter víz
 • 10 dkg cukor vagy méz
 • befőttesüveg, vászonanyag

Egy 5 literes üveg megtöltéséhez kb. 2 kg alma és 2 liter víz szükséges.

Elkészítés

Etanolos erjedés

 • Az almát vágd össze kisebb darabokra, vagy reszeld le. A szépséghibás, jégvert almákat nyugodtan használhatod almaecet készítésére, viszont a romlott, penészes almákat már ne! Az alma héja, magháza is mehet bele, sőt, ha csak ezekből készíted, az is tökéletes lesz, így a hámozásból származó hulladékot is fel tudod használni.
 • Egy széles szájú befőttesüveget tölts félig, háromnegyed részig az összevágott, lereszelt almával (héjjal, magházzal).
 • Literenként 10 dkg cukrot vagy mézet oldj fel meleg vízben, majd öntsd rá a gyümölcsre úgy, hogy az elfedje, és az üvegnek legalább ¼ része maradjon üresen! Az alma az erjedés során fel fog emelkedni, ha nincs neki elég hely, kifolyik az üvegből.
 • Fedd le az edény száját egy vászondarabbal, sűrűbb szövésű gézzel! Úgy zárd le, hogy könnyű legyen levenni és visszatenni az anyagot, mert ezt 2 héten keresztül naponta el kell végezned.
 • Helyezd az üveget 18-25 fokos helyiségbe 1-2 héten keresztül, és 1-2 naponta keverd meg. A keverés fontos, mivel az alma fel fog jönni az üveg tetejére, és így elkerülhető a penészesedése. Ebben az 1-2 hétben az üvegben elszaporodnak az élesztőgombák, melyek az almáról és a környezetből kerülnek az üvegbe, etanolos erjedéssel átalakítják az almából származó és a hozzáadott cukrokat etanollá. Ez idő alatt az alma barnulása teljesen normális folyamat.
 • Amikor az etanolos erjedés lezajlott, az alma leülepszik az üveg aljára. Ekkor szűrd le a levet, és töltsd vissza az elmosott üvegbe! A leszűrt almamaradványok mehetnek a komposztba.

Ecetsavas erjedés

 • Fedd le ismét egy vászonanyaggal, és 3-4 héten keresztül hagyd háborítatlanul. Ez idő alatt nem kell semmit hozzáadni, nem kell megkeverni sem.
 • Rövid időn belül meg fog jelenni a lé tetején egy nyálkás réteg, ami idővel elkezd vastagodni. Ez természetes folyamat, az elszaporodó ecetsav baktériumok tömege, melyet ecetágynak, ecetvirágnak neveznek.
 • Kb. 4 hét alatt elkészül az almaecet, ekkor fejtsd le vagy szűrd le. Szűréskor az ecetágyat óvatosan told félre, és szűrd át az elkészült almaecetet egy vászonanyagon. A lefejtéshez egy vékony, hajlékony csőre és egy tiszta, üres edényre, üvegre lesz szükséged. Helyezd az üres üveget az almaecetes üvegnél alacsonyabb helyre, told félre az ecetágyat, majd a vékony csövet helyezd az almaecetes üveg aljára, szívd meg, amíg az almaecet majdnem végigfut a csövön, majd a cső végét helyezd az üres edénybe, és várd meg amíg az almaecet átfolyik.
 • A leszűrt, lefejtett almaecetet üvegekbe töltve, parafa dugóval lezárva tárolhatod.
 • Tavasszal igazi különlegességnek számító ibolyaecetet is tudsz belőle készíteni!

Az így kapott almaecet zavaros, nem hasonlít a bolti, szűrt almaecetekhez.
Az almaecet teljes érési folyamata, mind az alkoholos, mind az ecetsavas erjedés, „illatokkal” jár. Ezért ha nem szeretnéd, hogy ezek az illatok bejárják a konyhát, a lakást, érdemes félreeső, jól szellőző helyen, ha az időjárás engedi, a szabadban készíteni.

Az ecetágy egy részét egy üvegben, kis mennyiségű almaecetben hűvös helyen tárolhatod, későbbi almaecet készítésekor felhasználható az ecetsavas erjedés gyorsabb beindításához.
Ha 4 hétnél tovább tart az érlelés, erősebb ecetet fogsz kapni.

Az alma-víz-cukor arányokat tekintve többféle recept is van, sőt, vannak olyan receptek, melyekben nem adnak cukrot a vízhez, csak almából és vízből készítik. Az alkoholos erjedés megindításához lehet kis kenyérdarabot, vagy boltban kapható borélesztőt használni.

Az almaecet készítés mikrobiológiája

Az almaecet 2 különböző erjedési folyamat eredménye, melyek természetes módon, irányított beoltás nélkül is lezajlanak, ha a megfelelő körülmények adottak.
Az erjedési folyamat első részében az alma felületéről, a környezetből élesztőgombák kerülnek a rendszerbe, melyek az almából származó, és a hozzáadott cukrokat felhasználják, végeredményül pedig etanol keletkezik. A folyamat második részében oxigén jelenlétében, aerob körülmények között az Acetobacter ecetsav baktériumok az etanolt ecetsavvá alakítják át. Ezzel az eljárással készült legerősebb ecet körülbelül 14% ecetsavat tartalmaz.  

Az almaecet házi elkészítése azért nagyon előnyös, mert az almahéj, almacsutka is felhasználásra kerül, olcsón és hulladékmentesen lesz otthon almaecet. Készítsd el Te is!

Zöld Szokások Csapata

 

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Comments are closed.