Az almaecet készítése házilag nagyon egyszerű, mindösszesen 3 hozzávaló, minimális munka, és néhány hét türelem szükséges hozzá. A sütéskor, főzéskor, befőtt vagy lekvár készítésekor keletkező almahéjat, almacsutkát ne dobd ki, ezek is felhasználhatóak az almaecet készítéséhez, mely egy sokrétűen felhasználható alapanyag. Nézd csak, milyen egyszerű az elkészítése!
Hozzávalók
- kb. 1 kg alma (lehet szépséghibás, jégvert; vagy csak almahéj, almacsutka is!)
- 1 liter víz
- 10 dkg cukor vagy méz
- befőttesüveg, vászonanyag
Egy 5 literes üveg megtöltéséhez kb. 2 kg alma és 2 liter víz szükséges.
Elkészítés
Etanolos erjedés
- Az almát vágd össze kisebb darabokra, vagy reszeld le. A szépséghibás, jégvert almákat nyugodtan használhatod almaecet készítésére, viszont a romlott, penészes almákat már ne! Az alma héja, magháza is mehet bele, sőt, ha csak ezekből készíted, az is tökéletes lesz, így a hámozásból származó hulladékot is fel tudod használni.
- Egy széles szájú befőttesüveget tölts félig, háromnegyed részig az összevágott, lereszelt almával (héjjal, magházzal).
- Literenként 10 dkg cukrot vagy mézet oldj fel meleg vízben, majd öntsd rá a gyümölcsre úgy, hogy az elfedje, és az üvegnek legalább ¼ része maradjon üresen! Az alma az erjedés során fel fog emelkedni, ha nincs neki elég hely, kifolyik az üvegből.
- Fedd le az edény száját egy vászondarabbal, sűrűbb szövésű gézzel! Úgy zárd le, hogy könnyű legyen levenni és visszatenni az anyagot, mert ezt 2 héten keresztül naponta el kell végezned.
- Helyezd az üveget 18-25 fokos helyiségbe 1-2 héten keresztül, és 1-2 naponta keverd meg. A keverés fontos, mivel az alma fel fog jönni az üveg tetejére, és így elkerülhető a penészesedése. Ebben az 1-2 hétben az üvegben elszaporodnak az élesztőgombák, melyek az almáról és a környezetből kerülnek az üvegbe, etanolos erjedéssel átalakítják az almából származó és a hozzáadott cukrokat etanollá. Ez idő alatt az alma barnulása teljesen normális folyamat.
- Amikor az etanolos erjedés lezajlott, az alma leülepszik az üveg aljára. Ekkor szűrd le a levet, és töltsd vissza az elmosott üvegbe! A leszűrt almamaradványok mehetnek a komposztba.
Ecetsavas erjedés
- Fedd le ismét egy vászonanyaggal, és 3-4 héten keresztül hagyd háborítatlanul. Ez idő alatt nem kell semmit hozzáadni, nem kell megkeverni sem.
- Rövid időn belül meg fog jelenni a lé tetején egy nyálkás réteg, ami idővel elkezd vastagodni. Ez természetes folyamat, az elszaporodó ecetsav baktériumok tömege, melyet ecetágynak, ecetvirágnak neveznek.
- Kb. 4 hét alatt elkészül az almaecet, ekkor fejtsd le vagy szűrd le. Szűréskor az ecetágyat óvatosan told félre, és szűrd át az elkészült almaecetet egy vászonanyagon. A lefejtéshez egy vékony, hajlékony csőre és egy tiszta, üres edényre, üvegre lesz szükséged. Helyezd az üres üveget az almaecetes üvegnél alacsonyabb helyre, told félre az ecetágyat, majd a vékony csövet helyezd az almaecetes üveg aljára, szívd meg, amíg az almaecet majdnem végigfut a csövön, majd a cső végét helyezd az üres edénybe, és várd meg amíg az almaecet átfolyik.
- A leszűrt, lefejtett almaecetet üvegekbe töltve, parafa dugóval lezárva tárolhatod.
- Tavasszal igazi különlegességnek számító ibolyaecetet is tudsz belőle készíteni!
Az így kapott almaecet zavaros, nem hasonlít a bolti, szűrt almaecetekhez.
Az almaecet teljes érési folyamata, mind az alkoholos, mind az ecetsavas erjedés, „illatokkal” jár. Ezért ha nem szeretnéd, hogy ezek az illatok bejárják a konyhát, a lakást, érdemes félreeső, jól szellőző helyen, ha az időjárás engedi, a szabadban készíteni.
Az ecetágy egy részét egy üvegben, kis mennyiségű almaecetben hűvös helyen tárolhatod, későbbi almaecet készítésekor felhasználható az ecetsavas erjedés gyorsabb beindításához.
Ha 4 hétnél tovább tart az érlelés, erősebb ecetet fogsz kapni.
Az alma-víz-cukor arányokat tekintve többféle recept is van, sőt, vannak olyan receptek, melyekben nem adnak cukrot a vízhez, csak almából és vízből készítik. Az alkoholos erjedés megindításához lehet kis kenyérdarabot, vagy boltban kapható borélesztőt használni.
Az almaecet készítés mikrobiológiája
Az almaecet 2 különböző erjedési folyamat eredménye, melyek természetes módon, irányított beoltás nélkül is lezajlanak, ha a megfelelő körülmények adottak.
Az erjedési folyamat első részében az alma felületéről, a környezetből élesztőgombák kerülnek a rendszerbe, melyek az almából származó, és a hozzáadott cukrokat felhasználják, végeredményül pedig etanol keletkezik. A folyamat második részében oxigén jelenlétében, aerob körülmények között az Acetobacter ecetsav baktériumok az etanolt ecetsavvá alakítják át. Ezzel az eljárással készült legerősebb ecet körülbelül 14% ecetsavat tartalmaz.
Az almaecet házi elkészítése azért nagyon előnyös, mert az almahéj, almacsutka is felhasználásra kerül, olcsón és hulladékmentesen lesz otthon almaecet. Készítsd el Te is!
Zöld Szokások Csapata
3 hozzászólás
Comments are closed.