Bodzaszörp készítése tartósítószer nélkül

bodzaszörp recept

A fekete bodza (Sambucus nigra) gyakran előforduló, a különböző környezetekhez remekül alkalmazkodó, napfényes területektől a félárnyékosig, a kertekben, útszéleken, erdőkben egyaránt megjelenő cserje. Noha sokan irtják, és nem kívánatos a gyors növekedése és térhódítása miatt, a bodza igen értékes növény. A bodza virága és érett bogyótermése is fogyasztható, felhasználható. A virágokból szárítva készülhet tea, frissen palacsintatésztában kirántva, porcukorral meghintve édesség, üdítő és szörp is készíthető. Zárd üvegbe a nyár ízét, íme a bodzaszörp recept, ami alapján nálunk készül!

Hozzávalók

• 5 l-es üveg
• 40- 50 db bodzavirág (annyi, ami teletölti az 5 l-es üveget; ha kisebbek a fejek több kell)
• 2 db citrom
• 3 kg kristálycukor (vagy általad használt édesítőszer, a különböző édesítőknél változik a szükséges mennyiség)
• 3-4 evőkanál citromsav

Ezeket a mennyiségeket használva kb. 5,5-6 liter szörpöt tudsz elkészíteni.

Elkészítés

Első lépésként keress biztonságos forrásból bodzavirágot! Ez lehet utaktól távol eső erdő, mező vagy kiskertek, amire azért van szükség, hogy az autókból származó kipufogógázok ne szennyezzék össze a virágokat. A szörp készítéséhez a már kinyílott, de nem elvirágzott bodzavirágokat gyűjtsd!

Az összegyűjtött virágokat először vizsgáld át, terítsd ki néhány percre, vagy óvatosan rázd meg őket, hogy az esetleg ott levő apró rovarok kimásszanak belőlük. Tölts meg a virágokkal egy 5 literes üveget, mosd meg alaposan a citromokat (meg is hámozhatod, ha szeretnél teljesen megszabadulni a citromhéjon levő gombaölőszerektől), karikázd fel, majd tedd a citromkarikákat is az üvegbe! Végezetül öntsd fel az egészet hideg vagy langyos vízzel, teljesen fedje el a virágokat a víz! Fedd le az üveg száját, erre használhatsz egy lapos tányért vagy méhviaszos kendőt, és áztasd így 1-2 napon keresztül a hűtőszekrényben. 1-2 nap után szűrd le, és mérd meg, mennyi levet kaptál.

A szörp készítéséhez a következő arányt használd: 1 liter bodzavirágléhez 1 kg cukor és 1-1,5 evőkanál citromsav. Mérd ki a szükséges mennyiségeket egy edénybe, öntsd fel a leszűrt bodzaviráglével és kezd el melegíteni, amíg a cukor fel nem olvad, majd forrald fel. Miután felforrt, tartsd 15 percig forrásban a szörpöt, ezt követően töltsd tiszta üvegekbe. Miután lezártad az üveg száját, fordítsd néhány másodpercig fejre, majd tedd őket száraz dunsztba.

A virágokat feldolgozás előtt gyorsan hideg vízben át is moshatod, ha úgy biztonságosabbnak érzed, de így elveszíted az értékes virágport, nem lesz intenzív íze a szörpnek.

Ha szeretnéd különlegessé tenni a bodzaszörpöt, készítheted menta vagy levendula hozzáadásával is. Ajándéknak is tökéletesek, készítésekor gondolj előre, kit lehet meglepni névnapra, szülinapra, karácsonyra ilyen különleges finomsággal. A virággyűjtés ne riasszon el, gyorsan lehet vele haladni, és akár egy kellemes kirándulással is összekapcsolható. Egyszerű, finom, gazdaságos, használd ki a természet adta fantasztikus lehetőségeket és készítsd el Te is!

Zöld Szokások Csapata