Repceviaszos, méhviaszos kendő készítése házilag

A repceviaszos, méhviaszos kendők élelmiszerek csomagolására alkalmas zero waste alternatívák a szalvéta, a frissen tartó fólia, és az alufólia helyett. Ezek a kendők a viasznak köszönhetően vízlepergető hatásúak, elsőre merev, törékeny hatásúnak tűnnek, azonban a kéz melegére felpuhulnak annyira, hogy tetszőlegesen lehet az élelmiszerre, edényre hajtani. Csomagolhatsz bele szendvicset, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, kekszet, magvakat; beteheted a hűtőbe, fagyasztóba is. Repceviaszos, méhviaszos kendőt bárki könnyedén tud otthon is készíteni, néhány hozzávaló szükséges csak hozzá.

Hozzávalók:
• 100% pamutvászon (vékonyabb anyag, igény szerinti méretben, cikkcakk ollóval vágva vagy beszegve)
• 100% méhviasz/repceviasz (lehet pasztilla, lap, tömb): 30*30 cm-es textilre kb. 10-15 g szükséges
• jojobaolaj/olivaolaj (elhagyható): 1 teáskanál
• fenyőgyanta (elhagyható)
• sütőpapír és vasaló vagy sütőpapír/szilikon sütőlap és tepsi

Elkészítés:
A méhviaszos/repceviaszos kendők készítésére több módszer is van: a sütőben készítés, a vasalásos, az olvasztott viasz ecsettel való felvitele, és az olvasztott viaszba mártás. Mindegyik módszer első, közös lépése az anyag előkészítése.

Az anyag előkészítése
Legelőször is a kiválasztott anyagot mosd ki! Döntsd el, mire szeretnéd használni a kendőt, ennek alapján mérd le mekkora anyagra lesz szükséged, majd cikkcakk ollóval vágd az igény szerinti méretre. Ha nincs ilyen ollód, be is szegheted az anyagot; ha ez sem oldható meg, akkor egyszerűen csak vágd ki az anyagot. 🙂 Ekkor könnyebben megindulhat a bomlás, viszont a viasz sokat fog védeni az anyagon.

Méhviaszos kendő készítése sütőben
Helyezz egy tepsibe sütőpapírt/szilikon sütőlapot (el is hagyható, de használat után akkor egyből, alaposan el kell mosni a tepsit forró vízzel), majd helyezd rá az előkészített anyagot. Egyenletesen oszlasd el rajta a méhviaszt/repceviaszt. Ha pasztillát használsz, azt egyszerűen csak szórd rá; ha lapokat, akkor kisebb darabokat törj le, és ezeket próbáld egyenletesen eloszlatni; ha tömbbel dolgozol, reszeld rá a textilre (ehhez az almareszelő/sajtreszelő tökéletes lesz). Tedd be a sütőbe és kapcsold alacsony hőfokra. Látni lehet, ahogy a méhviasz/repceviasz néhány percen belül szépen elkezd olvadni. Amikor az egész elolvadt, vedd ki a sütőből, és nézd meg, mindenhova jutott-e a viaszból. Ahol világos színű maradt az anyag, oda még nem került. A sütőpapíron maradt olvadt viaszt itasd fel a világosabb részekkel; ha nincs ilyen, akkor helyezz még viaszt a világos részekre, és tedd vissza a sütőbe.

A sötét részek már repceviaszosak, azonban kevés viasz került az anyagra, a világos részekre nem jutott

Ha mindenhol egységesen méhviaszos az anyag, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. Ezt követően már használható is a kendő.
Ha éppen sütsz valamit, kihasználhatod a hőt, néhány percre tedd be a sütőbe ezt a tepsit is.

Méhviaszos kendő készítése vasalóval
Helyezz a vasalódeszkára egy sütőpapírt, majd tedd az anyagot! Egyenletesen oszlasd el rajta a méhviaszt/ repceviaszt. Ha pasztillát használsz, azt egyszerűen csak szórd rá; ha lapokat, akkor kisebb darabokat törj le, és ezeket próbáld egyenletesen eloszlatni; ha tömbbel dolgozol, reszeld rá a textilre (ehhez az almareszelő/sajtreszelő tökéletes lesz).

Helyezz újabb sütőpapírt a viaszos textilre, majd kezd el a forró vasalóval vasalni. A viasz pár másodperc alatt megolvad, ezt látni is fogod, egyenletesen olvaszd rá a textilre! Ha valahova nem jutott elég, próbáld meg a vasalóval eloszlatni, vagy utólag még viaszt tenni ezekre a területekre, és ráolvasztani.

Vedd le a sütőpapírt, húzd le a viaszos kendőd, és 1-2 percig tartsd a levegőben vagy lógasd fel, hogy kihűljön! Ezt követően használhatod is.


Ha tartasz attól, hogy a vasalódeszka viaszos lesz, tegyél rá egy kevésbé használt anyagot pluszba.

Méhviaszos kendő készítése ecsettel
Tedd egy kisebb edénybe a kimért méhviaszt/repceviaszt és vízgőz felett olvaszd fel. A kiszabott anyagot helyezd sütőpapírra/szilikon sütőlapra, és egy tiszta ecsettel kend be az anyagot az olvasztott viasszal.

Méhviaszos kendő készítése olvadt viaszba merítéssel
A kimért méhviaszt/repceviaszt tedd egy edénybe, vízgőz felett olvaszd fel, majd öntsd bele egy tepsibe. Merítsd bele a kivágott textilt, majd fellógatva várd meg, míg kihül, a viasz megszilárdul.

Ha valamilyen olajjal is kezeled az anyagot, a viasz ráolvasztása előtt vékonyan fújd be vele az anyagot, vagy olvaszd bele a használt viaszba. Ha csak méhviaszt használunk, merevebb kendőt kapunk, míg ha olaj is kerül a textilre, lágyabb, könnyebben tekerhető, hajtogatható lesz a kendő.

Tisztítás
Nedves ruhával töröld át, vagy hideg/langyos vízzel mosd le. Mosószeres, szappanos szivacssal is áttörölhető, ha szükséges. Meleg vagy forró vizet ne használj a tisztítására, és mosógépben, mosogatógépben se mosd, mert a viasz kiolvad belőle.

Fontos, hogy ne hagyd kint a napon, vagy nagy melegben az autóban, mert ekkor is kiolvad a viasz a kendőből.
Ha egy-egy élelmiszer (pl.: cékla) elszínezi a kendőt, nyugodtan használd tovább, ez nem befolyásolja a használhatóságot.

Lekopott a viaszréteg, most mi legyen a kendővel?
A használatból adódóan a viasz folyamatosan kopik a kendőről. Idővel pedig ez már jelentős lesz, nem fogja ellátni a szerepét. Ekkor vagy újraviaszozod a fenti módszerekkel, vagy komposztálod, szalonnasütögetésnél gyújtósként használod.

Mire ne használd!
Ne csomagolj bele forró élelmiszereket!
Ne fedj le vele forró edényeket, vagy amiben forró, meleg étel van!
Ne használd sütőben alufólia helyett! (válassz fedővel rendelkező edényt vásárláskor, sütéskor!)
Ne használd mikrohullámú sütőben!
Ne használd nyers húsok, halak csomagolására!

3 Zöld Szokások tipp
• Ha úgy érzed, nem tart biztosan egy-egy edényen, vagy a szendvicsen a méhviaszos kendő, megerősítheted egy gumigyűrűvel.
• Ha csak a reggeli szendvicsedet szeretnéd csomagolni ebbe a kendőbe, varrhatsz rá gombot és akasztót.
• A sütőpapírt nem kell kidobnod, tedd félre, és később fel tudod használni új kendő készítéséhez, vagy a régi újraviaszozásakor.

Ha tetszik a méhviaszos/repceviaszos kendő, de nem szeretnél a készítésével foglalatoskodni, különböző méretű repceviaszos kendőket nálunk is találsz a webáruházban.

Zöld Szokások Csapata