Szeptember elején többek között az alma szüretelése is megkezdődik. Ilyenkor kedvező áron juthatsz hozzá a friss gyümölcshöz, melyből érdemes a téli időszakra is tartósítanod. Noha a befőttek, lekvárok, aszalványok elkészítése igényel némi idő- és energiabefektetést, nagyon hálás leszel érte magadnak, amikor csak le kell emelned a polcról a saját ízlésed szerint elkészített gyümölcsöt. Mi pedig nagyon szeretjük az egyszerű megoldásokat, így megosztjuk veled a legkönnyebben kivitelezhető, tartószítószermentes módszereinket.
Almabefőtt– natúr, cukormentes
• Az almát mosd és hámozd meg, magházát távolítsd el, majd a neked megfelelő méretre darabold össze (negyedelve, kockázva)! Az almahéjat, magházat ne dobd ki! Az almahéjat megszárítva gyümölcstea készíthető belőle; az almahéjból és magházból pedig almaecetet tudsz készíteni!
• Az összedarabolt almákat tedd citromos vagy citromsavas vízbe, hogy ne barnuljanak meg!
• Készíts elő befőttesüvegeket, melyeket jó alaposan moss el! Töltsd tele a tiszta üvegeket az összedarabolt almával, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a gyümölcsöt! Így egy teljesen natúr, cukormentes befőttet fogsz kapni, amiből hidd el, egyáltalán nem hiányzik majd az édesítőszer. Természetesen édesítheted vagy ízesítheted is neked megfelelően az általad használt édesítőszerrel, szegfűszeggel vagy fahéjjal.
• Csavaros tetővel zárd le az üvegeket! Használhatsz befőző celofánt vagy befőző fóliát is, azonban a csavaros tetőt később is fel tudod használni, míg a celofán és a fólia kidobásra kerül, szemét lesz belőle.
• Nedves dunsztban az üvegben levő folyadék gyöngyözésétől számított 30 percig forrald vagy befőző automatában 100 fokon 30 percig hőkezeld az üvegeket.
• Címkézd fel az elkészült befőtteket és már mehetnek is a polcra.
Reszelt alma
• Az almát mosd és hámozd meg, magházát távolítsd el, tedd citromos vízbe, amíg az összeset megpucolod, majd reszeld le!
• Készíts elő befőttesüvegeket, melyeket jó alaposan moss el!
• A lereszelt almát szorosan tömködd az üvegekbe, öntsd rá az összegyűlt almalevet, nem baj, ha nem fedi el az almát, majd csavaros tetővel zárd le!
• Nedves dunsztban a víz forrásától számított 30 percig forrald vagy befőző automatában 100 fokon 30 percig hőkezeld az üvegeket!
• Címkézd fel az elkészült befőtteket és már mehetnek is a polcra.
Az így eltett almát bármikor fel tudod használni sütemények (almáspite, rétes), almamártás készítéséhez vagy önmagában desszertként is elfogyaszthatod. Mivel nem tartalmaz tartósító- és édesítőszert kisbabáknak bébiételnek, gyerekeknek uzsonnára is tökéletes.
Almalekvár
• Az almát mosd és hámozd meg, magházát távolítsd el, darabold össze és tedd citromos vízbe!
• Miután az összes almát feldaraboltad, öntsd le a citromos vizet!
• Helyezd egy edénybe a gyümölcsöt, facsarj rá citromlevet és kis lángon, időnként megkeverve, fedő alatt kezd el főzni!
• Készíts elő lekvárosüvegeket, melyeket jó alaposan moss el, sütőben vagy mikrohullámú sütőben sterilizálj!
• Amikor felforrt az edényben a levet eresztett alma, vedd le a fedőt! Ha gyümölcsdarabos lekvárt szeretnél csak kevergesd és az alma magától összetörik. Ha teljesen sima, püré állagot szeretnél, botmixerrel pürésítsd le!
• Folyamatos kevergetés közben forrástól számított 20 percig főzd a lekvárt, melyet ízlés szerint édesíthetsz, fahéjjal ízesítheted.
• Az elkészült, sűrű almalekvárt szedd a lekvárosüvegekbe, csavaros tetővel zárd le, fordítsd az üvegeket néhány percre fejjel lefelé, majd helyezd őket száraz dunsztba!
• 1-2 nap elteltével kiveheted a száraz dunsztból, címkézd fel és kész is.
Receptjeink elsősorban inspiráló jellegűek, ha kedvet kaptál, próbáld ki ezeket vagy böngész további ötletek után!
Zöld Szokások Csapata