Termeld magad- Ültess spenótot!

Spenótos quiche, tészta, csirkemell, édesburgonya, lasagne, zöld smoothie és még megannyi számos ízletes étel, aminek elkészítéséhez spenótra van szükséged. Ennek a levélzöldségnek pedig annyira egyszerű a termesztése, hogyha van egy kis szabad terület a kertedben, érdemes magadnak termeszteni! Nem kell hozzá veteményeskertet sem kialakítanod, akár a kerítés mellé is ültetheted. A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a legkorábban elvethető zöldségnövények egyike, levelét pedig már áprilisban szedheted. A magok 4°C-on csírázásnak indulnak, a fiatal növények pedig elviselik a kisebb talajmenti fagyokat, kedvelik a hűvösebb időjárást, az alacsony hőmérsékletet.

Ültetés
Válassz olyan helyet, amit legalább napi néhány órára ér a napfény. Az ültetésre kijelöl helyen a gyomokat távolítsd el, érett komposzttal trágyázd meg, ásd fel és gereblyézd el a földet. Tavaszi vetésre válaszd a Matador vagy Popey fajtákat, ezeket már februárban elvetheted. Az ágyás kialakításakor a sorok távolsága 20 cm legyen, az elvetett magok közötti távolság 10 cm, a magokat pedig 2-3 cm mélyre helyezd, így négyzetméterenként 2-2,5 kg levéltermésre számíthatsz. Ha nem volt elég nedves a föld, vetés után mérsékelten öntözd meg az ágyást. A magok 1-2 héten belül kicsíráznak; a kis növények gondozása nagyon egyszerű, a megjelenő gyomokat távolítsd el, ha nem volt eső és a föld kezd kiszáradni, mérsékelten öntözd meg őket. 1,5-2 hónap múlva pedig kezdődhet a betakarítás, fogyasztás.

Nincs kerted? Nem baj! Spenótot akkor is tudsz ültetni!
Keress egy 15-20 cm mély cserepet, virágládát, töltsd meg földdel és 2-3 cm mélyre ültesd el a magokat, egymástól 5-10 cm távolságra. Locsold meg a földet és tedd világos helyre a lakásban vagy a teraszra, erkélyre. Arra figyelj, hogy földje mindig legyen nedves, de ne álljon a cserépben a víz.

Betakarítás
Amikor a levelek száma 5-10 között van és megfelelően nagy méretűek, a külső, nagyobb leveleket folyamatosan szedheted, a növény tövéhez közel levágva őket. Ilyenkor a kisebb, belső levek tovább tudnak nőni, később ezek is szedhetők. A spenót egyéves növény, tavaszi vetés esetén idénye április végére befejeződik, addigra már a zsenge leveleket leszedted, a növény elkezd magszárat hozni. Ha nem szeretnél magadnak vetőmagot, akkor ezeket a növényeket szed ki a földből, dobd a komposztra, a talaj újbóli megmunkálása után erre a területre paradicsomot, paprikát, padlizsánt, uborkát vagy egyéb rövid tenyészidejű zöldségfélét ültethetsz.

Saját vetőmagot szeretnél?
Ahogy a növények magszárképzése megindul, hagyj meg néhány erőteljesebbet közülük. Néhány hét múlva, amikor elkezdenek a növények elsárgulni, a magok megértek, vágd le a magszárakat, tedd egy papírlapra és rázd ki belőle a magokat. Tedd őket papír- vagy textiltasakba, és már meg is van a jövő évi spenót vetőmagod.

Mikor ültethetsz még?
A kora tavaszi ültetés mellett ültethetsz spenótot nyáron, július végétől augusztus végéig, ezt még ősszel le is tudod szüretelni. Az őszi ültetés szeptember- október közé esik, amit a következő évben, kora tavasszal tudsz szüretelni.

A spenót nagyon sokrétűen felhasználható, tápanyagdús zöldség, termesztése tényleg annyira egyszerű, hogy Neked is ki kell próbálnod! 🙂

Zöld Szokások Csapata