Termeld magad- Ültess bazsalikomot!

A bazsalikom (Ocimum basilicum) egy mediterrán fűszernövény, melynek termesztésével érdemes megpróbálkoznod, és kert sem kell hozzá. 😊 Használhatod friss fűszerként, készíthetsz belőle pestot, bő termés esetén lefagyaszthatod, száríthatod. A jellegzetes, összekeverhetetlen illatú bazsalikom meleg- és napfénykedvelő, tarthatód cserépben, balkonládában, szabadföldben, ahol még ágyásszegélyként is ültetheted. És még egy remek hír, hazánkban nem ismert se kártevője, se kórokozója, így a gyomláláson kívül más növényvédelmet nem igényel. Ültetheted magról vagy vásárolhatsz palántát, viszont a szupermarketekben található cserepes növények életben tartása nem könnyű. Ennek oka, hogy ezek a növények nem megfelelően vannak tartva, kis cserépben, sokesetben kiszáradt földdel várják a vásárlókat, ami megviseli a növényt. Ha mégis ilyen bazsalikommal szeretnél próbálkozni, először is ültesd át nagyobb cserépbe, tedd világos helyre, és tartsd földjét nedvesen, de ne álljon a cserép alatt a víz, és hetente-kéthetente adj neki tápoldatot. Egy másik lehetőség ezekkel a növényekkel, ha gyökeres dugványokat készítesz belőlük, melyeket később elültethetsz.

Ültetés magról cserépbe
Egy cserepet, balkonládát vagy palántázó tálcát ¾ részig tölts meg jó minőségű virágfölddel. Szórj a föld felületére az apró szemű bazsalikommagokból, palántázó tálca esetén a lyukak méretétől függően 1-4 magot. Vékony rétegben fedd be a magokat földdel, majd egy szórófejes flakon segítségével nedvesítsd be a földet. Tedd világos helyre, ahol a hőmérséklet 18-20 oC vagy ennél magasabb, ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten a magok nem, vagy csak kis százalékban fognak kicsírázni. Körülbelül egy hét alatt a magok kikelnek, ezt követően továbbra is egy szórófejes flakon segítségével öntözd, a földjük legyen mindig nedves. A nagyon sűrűn elhelyezkedő, 2-3 leveles magoncokat szétültetheted; ha cserépben fogod tartani, akkor már a végleges cserépbe, ahova több növény is kerülhet egymás mellé. Május végén, amikor már biztos nem várható fagy, a cserepet a kertbe vagy az erkélyre is kiteheted; vagy kiültetheted a növényeket szabadföldbe, 25-30 cm távolságra egymástól. Ilyenkor érdemes a palántákat hozzászoktatni a külső körülményekhez, eleinte csak néhány órára kitenni a szabadba, fokozatosan egyre több ideig, végül egész napra kint hagyva.

Ültetés magról szabadföldbe    
Szabadföldbe április-május között, a tavaszi fagyok elmúltával, közvetlenül helyre is vetheted a bazsalikomot. A magokat kb. 0,3-1 cm mélyre szórd el, takard őket vékonyan földdel. A megjelenő gyomokat folyamatosan távolítsd el, a palánták kikelése előtt és a termesztés során is. Jelenleg nem ismert se kártevője, se kórokozója hazánkban, így a gyomláláson kívül más növényvédelemmel nem is kell foglalkoznod később sem. Amikor a magok kikeltek, ha szükséges, ritkítsd meg a kis növényeket, 25-30 cm tőtávolság legyen a növények között.

Palánta vásárlása
Ha nem szeretnél a magok ültetésével foglalkozni, vásárolhatsz palántákat is. Erős, élénkzöld növényeket válassz, majd attól függően, hol szeretnéd őket tartani, jár el a fent leírtak alapján. 😊

Gondozás
A bazsalikom a világos és meleg helyen érzi jól magát, a sok napfény kiemelten fontos az illóolaj-termeléshez. Ezért akár a lakásban, az erkélyen vagy a kertben szeretnéd tartani, ilyen helyet válassz neki. Földje legyen mindig nedves, de cserépben tartott növénynél ne álljon alatta a víz. A cserepes növényeket hetente-kéthetente tápoldatozd, hogy biztosítsd a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. A bazsalikom megfelelő körülmények között 30-50 cm-re nő meg. A 6 leveles szárakat vágd vissza 2 leveles állapotra, így oldalhajtásokat fog hozni, ezzel bokrosíthatod fűszernövényed. A visszavágással nem csak a bokrosodásnak kedvezel, hanem a virágzás is kitolódik, így a növény élettartama is. Egynyári fűszernövény, ezért minden évben újra kell ültetni. Ha a lakásodban tudod biztosítani a szükséges körülményeket, lehet ez egy világos konyhaablak, ahol egész évben meleg van, folyamatosan ültethetsz magokat és nevelhetsz bazsalikomot.

Dugványozás
A bazsalikom könnyen szaporítható a hajtások gyökereztetésével. Vágj le egy ágyat, tedd egy pohár vízbe, és néhány héten belül gyökeret fog ereszteni. A gyökeres növényt pedig már ültetheted is cserépbe vagy ki a kertbe.

Felhasználás
A bazsalikom felhasználható friss fűszerként, készíthetsz belőle pestot, bő termés esetén lefagyaszthatod, száríthatod, de még üveges pestot is csinálhatsz belőle télire. Szárításkor sajnos sokat veszít illóolaj tartalmából, de még ekkor is felhasználható.

Saját vetőmagot szeretnél?
Néhány tövet hagyj érintetlenül, várd meg a virágok megjelenését, és a termésképzést. Amikor a virágszár kezd elszáradni, akkor a termések megértek, ilyenkor óvatosan vágd le a szárat és rázd ki a magokat. Gyűjtsd össze és tedd őket papír- vagy textiltasakba, és már meg is van a jövő évi bazsalikom vetőmagod. Azzal, hogy meghagysz néhány tő bazsalikomot virágozni, nem csak magadnak, hanem számos rovarnak, köztük a méheknek is kedvezel.

Megéri próbálkozni a bazsalikom nevelésével, hiszen nincs is jobb, mint a saját, friss bazsalikomból letépni néhány levéllel és felhasználni főzéskor, ráadásul ha a saját vetőmagod használod, magadnak termeszted, és még tudsz belőle télre is valamilyen formában eltenni, teljesen hulladékmentesen lesz fűszernövényed. Igen, ez csak egy fűszernövény, de minden egyes kis lépés számít, és ne vegye el a kedved, ha elsőre, másodjára nem sikerül a termesztés, gyakorlás teszi a mestert! 😊

Zöld Szokások Csapata