Natúr krémdezodor házilag

A dezodorok használata frissességet biztosít, megóv az izzadság okozta kellemetlen szagoktól. A kereskedelemben kapható dezodorok többsége azonban tartósítószerekkel, az egészségre káros anyagokkal készülnek, és megakadályozzák az izzadást. Gondolj csak bele, 24-48 órás frissesség, vajon hogy lehetséges ez? Az izzadás egy természetes folyamat, magának az izzadságnak nincs kellemetlen szaga. A bőrünkön élő baktériumok azonban képesek az izzadságban elszaporodni és kellemetlen szagokat okozni. Ez minden embernél más, melyet befolyásol a természetes baktériumflóra összetétele, a környezet, a táplálkozás, a gyógyszerek, a személyes higiénia. Natúr dezodort azonban könnyedén tudsz otthon készíteni! Egyszerűen elkészíthető, néhány hozzávaló szükséges csak hozzá, nem gátolja az izzadást, azonban véd a kellemetlen szagok kialakulásától.

Hozzávalók:
3 teáskanál keményítő
1,5 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál sheavaj/kókuszvaj
1 teáskanál kakaóvaj (Elhagyható. A kakaóvaj szilárdít a dezodoron, 1 teáskanálnál több már nagyon keménnyé teszi.)
5-10 csepp 100% tisztaságú illóolaj (tetszőleges illóolajok, pl.: teafa, levendula, zsálya, citromfű, rozmaring, geránium,…; amiből mindenképpen érdemes néhány cseppet beletenni, az a teafa illóolaj)
E-vitamin (Elhagyható; 1 kapszula)

(a mennyiségek növelhetők/csökkenthetők a megfelelő arányok mellett. Használhatsz evőkanalat is a kiméréshez, ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítenél)

Elkészítés:
• Egy kisebb edényt, vagy magát a tégelyt, amiben tárolni fogod a dezodort, helyezd vízgőz fölé!
• Mérd bele a vajakat, és kezd el óvatosan kevergetni, hogy felolvadjanak!
• Add hozzá az olvadt vajakhoz a keményítőt és a szódabikarbónát! Keverd el alaposan, amíg egy krémes állagú elegyet nem kapsz, már nem látszódnak a szilárd összetevők, nincsenek benne csomók!
• Add hozzá az illóolajokat, E-vitamint (ez nem feltétlen szükséges), keverd össze alaposan a krémet!
• Töltsd a tároló tégelybe az elkészült dezodort!

Felhasználás:
Az elkészült dezodorból vegyél ki borsónyi mennyiséget, és kend el a hónalj területén. Amíg be nem szívja a bőröd, zsíros érzést kelthet.

Tárolás:
A kisebb mennyiség szobahőmérsékleten is tárolható, ha nagyon meleg van vagy ha nagyobb mennyiséget készítettél, érdemes hűtőben tárolni.

Előfordulhat, hogy a dezodor zsíros foltot hagy a ruhán. Ilyenkor mosás előtt nedvesítsd be az anyagot, szórj rá kevés szódabikarbónát vagy mosószódát, dörzsöld az anyagba, majd tedd be a többi ruha közé a mosógépbe!

A szódabikarbóna az arra érzékenyeknél bőrpírt okozhat. Ha ilyet tapasztalsz, kevesebb szódabikarbónával vagy anélkül kell elkészítened a dezodort.

Zöld Szokások Csapata