Citromsav, a természetes és szagmentes vízkőoldó

Szeretnéd vegyszermentesen eltávolítani a vízkövet, de irtózol az ecet szagától? Ne aggódj, van megoldás számodra, használd a citromsavat!

A citromsav szobahőmérsékleten fehér színű, szagtalan, vízben jól oldódó kristály, melyet az élelmiszer-, kozmetikai- és gyógyszeripar is felhasznál. Olcsó, környezetbarát, azonban kevésbé hatásos, mint az ecet, ezért esetenként nagyobb mennyiség kell belőle vagy hosszabb ideid kell használni a kívánt hatás eléréshez, viszont nem hagy maga után kellemetlen szagot. (habár mi kifejezetten szeretjük az ecet szagát…igen, igen, tudjuk 😀 )

A citromsav és sói a természetben megtalálhatók, zöldségekben, gyümölcsökben, növények levelében, törzsében, gyökerében. Legismertebb termelői a citrusfélék, azok közül is a citrom, de megtalálható más savanyú gyümölcsökben is, például a szederben vagy a ribizliben. Amire talán már kevesebben emlékeznek biológia óráról, hogy a citromsav minden aerob élőlényben is jelen van, a citromsav-ciklus (Szent-Györgyi-Krebs ciklus) egyik tagja.

A citromsavat elsősorban vízkőoldó tulajdonsága miatt használjuk fel az otthonunkban. Ha Te is citromsavval szeretnéd tisztán tartani a lakást, használhatsz valódi citromot és annak levét, vagy a sokkal gazdaságosabb és hatékonyabb kristályos citromsavat. Érdekességként megemlítjük, hogy a citromsavat nem a citromból nyerik ki, hanem az Aspergillus niger fonalas gombával termeltetik magas szénhidráttartalmú alapanyagok felhasználásával; a valódi citromot pedig gyümölcsként és citromlé készítésére használják.

Kereskedelemi forgalomban 2 minősítésben kapható, a „háztartási” és az „étkezési” citromsav. A „háztartási” citromsav alkalmas tisztításra, vízkőoldásra, mosáshoz, míg az „étkezési” citromsavat kozmetikumok és élelmiszerek készítéséhez használhatod.

Hogyan használd a háztartási citromsavat?

Vízkőoldás
Fél liter vízhez adj 2 evőkanál citromsavat, töltsd szórófejes palackba, fújd le a vízköves felületet, csempét, kádat, zuhanyzót, csapokat, hagyd hatni rövid ideig, majd szivaccsal és vízzel töröld át, mosd le alaposan. Nem csak a vízkövet, hanem a szappanlerakódást is eltávolítja.

Kávéfőző vízkőtelenítése
Tegyél 1 evőkanál citromsavat a tartályba és engedd fel 3/4 részéig vízzel, várd meg, míg a citromsav feloldódik, majd kapcsold be a kávéfőzőt. Amikor felfűtött és elkezd csepegni a víz, kapcsold ki és várj 5 percet. Majd kapcsold be ismét, és amikor elkezd csepegni, ismét kapcsold ki. Ezt a folyamatot ismételd meg néhányszor, majd főzd le a tartályban maradt vizet, így a citromsavnak lesz ideje a belső részeket vízkőteleníteni. Ha ezzel végeztél, főzd át kétszer tiszta vízzel a gépet. A citromsav nem hagy mellékízt a kávéfőzőben, mint az ecet. (használat előtt biztos, ami biztos, nézd át a készülék papírját, használhatók-e savak a tisztításához)   

Vízforraló vízkőtelenítése
Helyezz 2-3 evőkanál citromsavat a tartályba és engedd fel 2-3 dl vízzel, hogy ellepje az erősen vízköves részeket. Hagyd hatni hosszabb ideig, fél-1 órán át, majd engedd tele a tartályt a maximum jelzésig és kapcsold be a készüléket, forrald fel a citromsavas vizet. Forralás után öntsd ki és öblítsd át tiszta vízzel a tartályt és kész. Előnye, az ecettel szemben, hogy nem lesz kellemetlen szag és elég akár egyszer átöblítened a tartályt.

Konyhapult tisztítása
Adj 1 evőkanál citromsavat 1 liter vízhez, töltsd szórófejes palackba. Ezzel az oldattal fújd le a konyhapultot, majd töröld át egy pamut konyharuhával.

Odaégett edények tisztítása
Tegyél 2 evőkanál citromsavat és 3 dl vizet az edénybe, pár percig melegítsd azt, majd szivaccsal mosd el a megszokott módon. Ha néhány órára citromsavas vízbe áztatod a már besárgult, eredetileg fehér edényeket, ismét szép fehérek lesznek.

Mosás
Öblítő vagy ecet helyett adj az öblítő adagolójába fél-1 evőkanál citromsavat. Ez leoldja a vízkövet a mosógép fűtőszáláról, így vízkőteleníti a mosógépet, másrészt semlegesíti a mosószer lúgos kémhatását, élénkíti a ruhák színét, puhítja az anyagokat.

WC tisztítása
Tegyél 2 evőkanál citromsavat 1 liter vízbe, töltsd szórófejes palackba, fújd le vele a WC-csészét, hagyd hatni pár percig, majd súrold át a kefével.

Izzadság, gyümölcslé- és rozsdafolt eltávolítása
Nedvesítsd be a foltos ruhát, helyezz a foltra citromsavat, dörzsöld bele a nedves anyagba, majd meleg vízzel mosd ki.

Lakásfelújítás utáni tisztítás
A mész, cement vagy a vakolat foltjának eltávolításához oldj fel 3- 6 evőkanál citromsavat 1 liter vízben és dörzsöld le ezzel az oldattal, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.

Fontos!
Ne használd a citromsavat márvány, kő, sárgaréz és ezekből készült régiségek tisztításához.

Ha 3 dologgal indokolnunk kellene, miért válaszd a citromsavat, azt mondanánk, hogy olcsó, használata után nem lesz vegyszermaradvány a lakásodban és a környezetet sem károsítja.

Zöld Szokások Csapata