Indiai mustár vetőmag- Red Giant, SzentesiMag

299 Ft

Enyhén csípős, mustárosan fűszeres ízvilág, látványos levelek, ami nemcsak a tányérodon, de a kertedben is főszereplő lehet! Ezt adja az indiai mustár Red Giant fajtája, ami egyszerre dísz- és haszonnövény is. Széles, bíbor-vöröses, fodros levelei nemcsak különleges megjelenésűek, hanem salátákban, wokban vagy fűszerként is megállják a helyüket. Tavaszi és őszi termesztésre alkalmas, gyorsan növő, folyamatosan szüretelhető levélzöldség, aminek enyhén csípős, tormás aromája frissességet visz a tavaszi és őszi fogásokba.

Kiszerelés: 2 gramm

Elfogyott

Leírás

Indiai mustár vetőmag, Red Giant fajta. Az indiai mustár (Brassica juncea) Red Giant fajtája nemcsak látványos megjelenésével, hanem markáns ízvilágával is kitűnik a konyhakerti zöldek közül. Nem fejesedik, nem formál zárt „fejet”, a nagy, lapos, sötét bordós-lilás levelek zöldes erezettel és hullámos széllel igazán mutatósak, legyen szó egy színes salátatálról, egy vadregényes díszkert-sarokról vagy egy balkonládáról. A látvány azonban csak az első meglepetés, mivel az íze is emlékezetes. A friss levelek enyhén csípősek, mustárosan fűszeresek, kicsit a rukkolára emlékeztetnek, de annál karakteresebb élményt nyújtanak. Gazdag vitamin-, rost-, ásványi anyag- forrásként szolgálnak. Ha szeretnél egy kicsit izgalmasabb, színpompásabb és fűszeresebb zöldet a kertedbe (és a tányérodra), akkor az indiai mustár nem hiányozhat a veteményesedből!

Indiai mustár kisokos, ha még nem találkoztál ezzel a növénnyel

  • Egynyári, gyors növekedésű levélzöldség, amit akár többször is vethetsz egy szezonban. Már 3-4 hét alatt szedhető fiatal levélként, így remek választás, ha gyorsan szeretnél termést látni.
  • Ősztől tavaszig a legfinomabb, hidegtűrése kiváló, a csípősség a hűvösebb idővel enyhül (enyhébb teleken még télen is nevelhető). Nyáron hajlamos felmagzani, így inkább kora tavaszi, vagy nyár végi, őszi ültetésben teljesít a legjobban.
  • Vethető szabadföldbe vagy palántázva, sűrűbbre salátának, ritkábban nagyobb tőnek.
  • Vetheted ágyásba, balkonládába, cserépbe is, a városi kertészek egyik titkos kedvence!
  • Gondozása nem különösebben bonyolult: napos vagy félárnyékos helyet, rendszeres öntözést, laza, jó vízáteresztő talajt igényel- elég hálás növény.
  • Növénytársításban jól működik salátákkal, répával, fokhagymával, de kerülendő más káposztafélék után.
  • Vetés után 30–50 nappal már szedhető – fajtától és célfelhasználástól függően.
  • A levele ehető nyersen, főzve, párolva, fermentálva – egyes fajták inkább dekoratív, mások erősebb ízűek. A fiatal levelek salátákba, szendvicsekbe, smoothie-ba is tehetők, míg az idősebb leveleket wokban, párolva, levesekhez vagy currykhez használják világszerte. Ázsiai konyhákban klasszikus zöldfőzelékként készítik, de savanyítható vagy fermentálható is.
  • Nevelhető belőle csíranövény, amivel salátákat, szendvicseket, tésztákat gazdagíthatunk.

Néhány ismert indiai mustár fajta:

  • Green Wave: zöld levelű, fodros, enyhébben csípős.
  • Red Giant: nagy, bordós-lilás levelű, dekoratív, karakteresen csípős.
  • Ruby Streaks: finoman szeldelt, sötét bordó levél, inkább díszes, salátába való.
  • Golden Frills: nagyon fodros, világoszöld, enyhébb ízű.
  • Osaka Purple: sötétlila, bőrösebb levél, intenzív csípősség.
  • Southern Giant Curled: nagy, zöld fodros levél, amerikai fajták között népszerű.

Ami fajtánként eltérhet, az a levél színe, mérete, fodrossága, a csípősség mértéke és karaktere, a növekedés gyorsasága, tenyészidő. Egyes fajták látványosabbak (pl. Red Giant), mások inkább ínyenc kiegészítők.

Kiszerelés

 2 gramm vetőmag/tasak 

Miért ültess belőle?

  • Különleges, színes lombja a kert igazi éke lehet.
  • A levelek enyhén csípős, karakteres íze izgalmassá teszi a salátákat.
  • Kora tavaszi és őszi vetéssel is termeszthető.
  • Jól bírja a hidegebb időt is – hűvös évszakokban különösen szép.

Tökéletes választás, ha:

  • szeretnél valami mást, mint a megszokott zöld saláták.
  • kedveled az enyhén csípős, karakteres ízeket.
  • fontos számodra a kert szépsége is.
  • szeretnél tápanyagdús zöld leveleket, amit vetést követően hamarosan lehet szedni.

Vetés

  • Vetés: szabadföldbe márciustól április végéig, valamint augusztus-szeptember közepéig az őszi szedéshez. (A csírázáshoz már elegendő a kb. 7–10 °C, talajhőmérséklet, így kora tavasszal is vethető. A tavaszi vetésből április végétől, az őszi vetésből szeptembertől lehet szedni.
  • Vetésmélység: 0,5–1 cm
  • Sortávolság: 25–30 cm
  • Tőtávolság: 10–15 cm
  • Vetőmagmennyiség: kb. 2–3 g/10 m²

Termesztési igényei

  • Fény- és hőmérsékletigény: napos vagy félárnyékos helyen is jól fejlődik, ideálisan 10–20 °C között csírázik, őszi hűvösben is szépen nő.
  • Talaj: tápanyagdús, laza, jó vízelvezetésű talajban fejlődik a legszebben.
  • Vízigény: rendszeres, egyenletes öntözést igényel – a szárazságra hajlamos megkeseredni.
  • Tápozás: közepes tápanyagigényű.

Növénytársítás

  • Jó szomszédok: saláta, hagymafélék, kapor, zöldborsó
  • Rossz szomszédok: más keresztesvirágúak (pl. retek, káposzta)

Betegségek, kártevők

  • Betegségei:
    • peronoszpóra
  • Kártevők:
    • káposztalepke hernyója
    • levéltetvek

Jól szellőző ágyás, vetésforgó, valamint csalánlével vagy zsurlófőzettel történő permetezés segíthet a megelőzésben.

Indiai mustár szüret – mikor, hogyan, mennyit?

Az indiai mustár nem fejesedik, nem formál zárt „fejet” mint a fejes saláta, hanem levélrózsát fejleszt. A levelek alsó részről felfelé növekednek, és egy bokros, szétterülő alakot vesz fel.

Mikor szüretelhető:

  • Már vetés után 25–30 nappal elkezdheted csipegetni, „baby leaf” (bébi levél) állapotban.
  • Ha nagyobb levelekre vágysz, akkor kb. 40–50 nap után szedd.
  • A levelek akkor a legjobbak, amikor még nem indult magszárba a növény, ha már virágozni kezd, kesernyésebb lehet.

Hogyan szedd?

  • Folyamatosan szedhető, mint a mángold vagy a tölgylevelű saláta.
  • Az alsó, külső leveleket csípd vagy vágd le késsel vagy ollóval – mindig csak annyit, amennyit elfogyasztasz.
  • Ne vágd ki tövestől a növényt, mert akkor vége a műsornak. 🙂
  • Ha fiatalon szeded a leveleket, zsengébb, enyhébb ízűek lesznek – de idősebb korban is fogyaszthatók, csak csípősebbek, rostosabbak lehetnek.

Meddig tarthat a szedés?

  • Hűvös időben hosszan elhúzható a szedési időszak, főleg őszi vagy kora tavaszi vetésnél.
  • Nyáron gyorsabban magszárba megy, akkor rövidebb a hasznos szedési idő.
  • Ha ügyesen szeded, egy tőről akár több héten át szedheted a leveleket, és újra-újra hajt.

Ha salátának neveled, sűrűn vetve egészben is felszedheted a kis növényeket, mint egy kis, fejnélküli saláta, de akkor egy ültetés egy szüret.

Fontos szabály

Mindig hagyd meg legalább az 1/3-át a növény levélzetének (ideálisan 4-5 egészséges levelet), hogy legyen miből regenerálódnia.

Felhasználás

  • friss leveleket salátákban, szendvicsekben
  • wokban párolva is ízletesek
  • csírának, mikrozöldnek is nevelhető, de minél nagyobb, annál karakteresebb és erőteljesebb lesz az íze.
  • levesek, ázsiai fogások kedvelt zöldje

Gyártó

SzentesiMag Kft.

További információk

Tömeg 0,002 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Indiai mustár vetőmag- Red Giant, SzentesiMag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

Érdekelhetnek még…