Úton a hulladékmentes élet felé: hajmosás samponszappannal, szilárd samponnal

A hulladékcsökkentés útján haladva egyszer csak szembe találjuk magunkat a fürdőszobában sorakozó műanyag flakonos samponokkal, balzsamokkal. Valószínűleg nem is 1-1 ilyen flakonnal, hanem akár 2-3-féle mindegyikből, hiszen erről is, arról is olyan jót írtak, ki „kellett” próbálni. Felmerül a kérdés, le lehet-e cserélni a műanyag flakonos samponokat, balzsamokat környezetbarát csomagolásúra? Elsősorban csomagolásmentes üzletekben már kapható sampon saját üvegbe, flakonba, és egyre növekszik az igény, hogy utántöltő automatákból a drogériákban is kapható legyen kimérős mosószer, mosogatószer, sampon és tusfürdő, így csökkentve a műanyag hulladék keletkezését. Azonban a kimérős samponok sokak számára nem érhetőek el, így továbbra is fennáll a flakonos samponok problémája. Nekik jelent megoldást a szilárd sampon és a samponszappan. Ezeknek a termékeknek a használata gazdaságos, méretükből adódóan pedig könnyűek és helytakarékosak, kiránduláskor, utazáskor is könnyen magaddal tudod vinni a kifolyás veszélye nélkül. Ha nem ismered még ezeket a termékeket, vagy csak hallottál róluk, de nem tudod pontosan mi a különbség köztük, és hogyan kell őket használni, most megismerheted őket! 

Szilárd samponok
A szilárd samponok összetétele hasonló a megszokott folyékony samponokéhoz, azonban víztartalmuk igen alacsony. Összetevőik között találunk tenzideket, olajokat, parfümöket, színezékeket. Habzásukat tekintve is közel azonosak a folyékony samponokkal, pH értékük megegyezik a bőr normál pH értékével, ezért hajmosás után elég csak vízzel alaposan leöblíteni őket, nincs szükség „savas öblítésre”. 1 szilárd sampon akár 2-3 flakon folyékony samponnal egyenértékű, így igen praktikus, sőt, utazáskor is könnyen magaddal tudod vinni, nem kell attól tartani, hogy kifolyik. Használata egyszerű, a nedves hajon húzd végig többször a tömböt, dörzsöld át vele néhányszor a hajad. Ezt követően a megszokott módon moss hajat, dörzsöld át alaposan a fejbőrödet, hajadat, majd bő vízzel öblítsd le.
Amire érdemes figyelni, hogy azért, mert szilárd sampon, még nem biztos, hogy minden összetevőjében bőr- és környezetbarát! Ezeknek a termékeknek is érdemes átfutni az összetételét, mert készítésükhöz felhasználhatnak kőolajszármazékokat, mesterséges illat- és színanyagokkal, pálmaolajat és származékait, szilikonszármazékokat, tartósítószert, Sodium Coco Sulfate-ot (SCS), Sodium Lauryl Sulfate-ot (SLS), egyéb szulfátokat, parabéneket.

Hajmosó szappan/ samponszappan
A hajmosó szappanok a haj tisztítására alkalmas szappanok. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy készülnek, mint a hagyományos szappanok, zsírok, olajok lúggal való elszappanosításával. Összetételükben is nagyon hasonlítanak a szappanokra, csak ezek kifejezetten a haj tisztítására lettek kialakítva. Jól habzanak, megfelelő használatukkal szintén 2-3 műanyag flakonos sampon váltható ki. A szappanok lúgos pH értékűek, így a hajmosó szappanok is, ezért hajmosás során enyhén lúgos irányba tolják el a fejbőr és haj pH-ját. Ezért használatuk után szükség van „savas öblítésre”. Ehhez kevés ecet, almaecet, citromlé, vagy citromsav felhasználásával savasított vízzel kell átöblíteni a hajat, hogy az visszakapja eredeti pH értékét. Minimum 2-3 alkalom szükséges, hogy a haj és a fejbőr megszokja a samponszappant. Ez idő alatt lehetséges, hogy a hajadat nem fogod tökéletesen tisztának érezni. A hajmosó szappan rendszeres használatától a haj erős, fényes és puha lesz. Használata egyszerű, a nedves hajon húzd végig többször a tömböt, dörzsöld át vele néhányszor a hajad. Ezt követően a megszokott módon moss hajat, dörzsöld át alaposan a fejbőrödet, hajadat, majd bő vízzel öblítsd le. Ezt követi a „savas öblítés”, fél-1 liter ecetes vagy citromsavas vízzel öblítsd le a hajad, majd mosd át vízzel.
A samponszappanokra is érvényes, hogy olvasd el az összetételét, mert nem minden esetben tartalmaz bőr-és környezetbarát anyagokat.

Szilárd kondicionálók
A szilárd kondicionáló tömböket elsősorban szilárd samponok használata után ajánlják, de samponszappan után is használhatóak. Ezeket általában a nedves hajon kell néhányszor végighúzni, vagy nedves kézben felhabosítani, majd a habot egyenletesen a hajba kell masszírozni. Használatukkor követni kell a gyártó utasítását, mivel egyes termékeket néhány perc után ki kell mosni a hajból, míg másokat rajta lehet hagyni és így szárítani.

Használat után minden típusnak ki kell száradni, ezért olyan helyen tárold, ahol ki tud száradni, és nem éri víz a következő használatig.

Számos termék érhető el mind a szilárd samponokból, mind a samponszappanokból. Nem kapható mindenki számára egységesen tökéletes hajmosó termék. Ezért lehet, hogy nem sikerül megtalálnod elsőre a számodra tökéletes változatot, nem leszel megelégedve vele. De ne mondj le róluk! Próbálj ki másikat, ugyanannak a készítőnek más termékét vagy más készítők termékeit! Ami pedig nem vált be, ajándékozd el, vagy legrosszabb esetben használd kézmosásra.

Előnyök:
A hajmosó szappanok, samponszappanok előnyei között szerepel, hogy használatukkal csökkenteni tudjuk a keletkező műanyag flakonok mennyiségét, hiszen megvásárolhatóak csomagolásmentesen, vagy minimális papír csomagolásban. Kis méretüknek köszönhetően helytakarékosak, utazáskor is könnyen magunkkal tudjuk vinni, samponszappan esetén még egy kis ecetet is vinnünk kell magunkkal; 2-3 flakon folyékony sampont is ki lehet váltani használatukkal.

Hátrányok:
Természetesen a hajmosó szappanoknak, samponszappanoknak is vannak hátrányai. Hasonlóan a folyékony samponokhoz, mindenkinek magának kell kitapasztalni, melyik változat válik be a haja számára. A samponszappan használata után szükség van savas kémhatású öblítésre, ami sokak számára kellemetlenség, valamint itt is ki kell tapasztalni, kinek milyen arányú sav-víz keverék szükséges.   

A haj savas öblítése
A haj almaecetes vagy citromsavas öblítésére akkor van szükség, ha hajmosó szappannal vagy szódabikarbónával mosunk hajat. Ezek lúgos irányba tolják el az enyhén savas kémhatású fejbőr és haj pH-ját. Az almaecetes, citromsavas víz ezt az eredeti pH értéket hozzá vissza az enyhén lúgos hatású hajmosás után. Használata után a haj fényes, könnyen fésülhető lesz, továbbá segít megelőzni a korpa kialakulását, egyfajta kondicionálóként működik.

Elkészítése:
0,5- 1 liter vízhez adj 1 evőkanál ecetet (10%), vagy almaecetet (ez lehet a házi készítésű almaeceted), de használhatsz ecet helyet 1/2-1 db citrom levét, vagy 1 teáskanál citromsavat. Ezzel a savas kémhatású vízzel apránként öblítsd át a hajad, majd vízzel mosd át!
A savas öblítést mindenkinek magának kell kitapasztalni, milyen hígítás megfelelő a számára. Ha a hajmosás után a hajad zsíros érzésű, akkor több ecet/citrom szükséges legközelebb a vízbe.

Próbáld ki Te is a samponszappanokat, szilárd samponokat, jelentős mennyiségű műanyag flakon használatáról tudsz lemondani, és a termékek között számos bőr- és környezetbarát változatot is találsz!

Zöld Szokások Csapata