Tojásfestés természetes anyagokkal

Húsvétkor a színes tojások több szerepet is betöltenek, alkalmasak a lakás dekorálására, ajándékozásra, valamint a sonka mellé helyezve fogyasztásra. Noha az üzletekben olcsón lehet kapni a festésre alkalmas ételfestékeket, miért költenénk rá, ha néhány konyhai, kerti alapanyag felhasználásával is meg tudjuk oldani a festést. A természetes anyagokkal történő festéshez festőnövényeket használunk, ugyan nem fogunk olyan élénk színeket elérni, mint az ételfestékekkel, viszont sok esetben konyhai hulladékanyagokat használunk fel, a finom árnyalatú, természetes színek nagyon szerethetőek, és ha festés után szeretnénk elfogyasztani a tojásokat, biztosak lehetünk benne, hogy csupa ehető, növényi részt használtunk.

Előkészületek:
• növényi részek: vöröshagyma-, lila hagyma fedőlevelei, vörös káposzta külső levelei, céklahéj, csalán, kávézacc, kurkuma, áfonya, fekete tea
• ha van rá lehetőséged fehér/világos héjú tojásokat válassz, de a világosbarnával sem lesz gond
• a tojásokat alaposan mosd meg, minden szennyeződést, zsírt távolíts el! A kiválasztott festési mód alapján a tojásokat főzd meg, lakásdekorációra, ajándékba adott tojásokhoz fújd ki a tojásokat!
• ha mintákat szeretnél a tojásra, rajzolj rá festés előtt gyertyával! Levélminta készítéséhez használd a berzseléses, levéltakarásos technikát: festés előtt helyezz leveleket a tojásra (ehhez leggyakrabban petrezselyem, cickafark, gyermekláncfű levelét használják), majd tekerd körbe gézzel vagy tedd egy használt harisnyába, így a levelek a tojásra fognak simulni! Ezt követően fesd meg a tojásokat, majd száradás után távolítsd el a leveleket, melyek helyén nem festődik meg a tojás.

Festés:
A festéshez két módszert is használhatsz:
• add a növényi részeket a tojás főzővizéhez, ezzel együtt főzd meg a tojásokat, majd hagyd a lében kihűlni őket!
• a másik módszer, ha a növényi részeket 1-1 liter vízzel felöntöd, és körülbelül egy órán keresztül melegíted! Ez idő alatt a festéshez szükséges színanyagok kioldódnak. Az így kapott színes leveket szűrd le, és helyezd a még meleg levekbe a tojásokat, hagyd így állni egy éjszakán át!  Másnap vedd ki, és egy rácsra helyezve hagyd őket megszáradni!

Ha a festőlevekhez 1 evőkanál sót és ecetet adsz, a színek mélyebbek és tartósabbak lesznek.

Színek természetesen, növényi részekkel:


Sárga: adj 10-20 gramm kurkumát a tojásfőző vízhez!

Zöld: használj néhány marék friss csalánt! Másik módszer ha a kurkumával megfestett tojásokat lila káposztás festőlével is megfested

Pirosas-lilás: hámozz meg 3-4 darab céklát, és ezzel a céklahéjjal tedd fel főni a tojást, majd hagyd a lében kihűlni!

Lila, kék: vörös káposzta külső leveleiből 2-3 darabot vágj össze, ezt használd festéshez. Használhatsz 1 marék áfonyát, bodzabogyót vagy 1-2 marék lila hagymahéjat is a lilára festéshez.

Narancsos-vöröses: adj 1-2 marék vöröshagymahéjat a tojásfőző léhez, ezzel együtt főzd meg a tojásokat, ebben a lében hagyd őket kihűlni!

Barna: áztasd erősre főzött fekete teába, kávéba a tojásokat! Minél tovább ázik, annál sötétebb árnyalatú lesz. Világosbarna tojás esetén festés nélkül is adott a szín. Ha a kávét inkább elfogyasztanád festés helyett, használd a kávézaccot! 50 gramm kávézaccot önts fel 1 liter vízzel, főzd 30 percig, majd a leszűrt levet használd tojásfestéshez.

Ha szép fényt szeretnél adni a tojásoknak, festés után kend le őket olajjal!

Jó festést, szép színeket kívánunk!

Zöld Szokások Csapata