Termelj magadnak szivacsot- A luffatök termesztése

luffatök termesztése szivacstök termesztése

Ha még nem hallottál a luffatökről vagy más nevén szivacstökről, talán elképzelhetetlennek tűnik számodra, hogy mosogatásra, takarításra és fürdésre is alkalmas szivacsot termelj saját vagy közösségi kertben. Pedig ez nem is vicc és nem is valami légből kapott kivitelezhetetlen ötlet. Honnan tudjuk? Évek óta mi magunk is nevelünk a kertben szivacstököt és a terméséből szivacsot készítünk …. éééééés egyszerűen imádjuk!!! 😊 Szóval a luffatök termesztése egyszerű, tényleg kivitelezhető a kertekben és a termése is könnyen feldolgozható, így egy nyár alatt meg tudod termelni magadnak az egész éves szivacsmennyiséget. 

De ezt tényleg lehet szivacsnak használni?

Igen! A luffatököknek számos faja létezik, közülük kettőt, a hengeres szivacstököt vagy hétköznapi használatban luffatököt (Luffa cylindrica, Luffa aegyptiaca) és a szögletes szivacstököt (Luffa acutangula) termesztik első sorban ilyen célra, érett termésük belül sűrű rostos, szivacsszerű. A termés héját eltávolítva a sűrű rosthálózat szárazon érdes, vízbe helyezve azonban megpuhul és szivacsként használható. A háztartásban ugyanúgy felhasználható, mint a műanyag szivacs, alkalmas mosogatáshoz, takarításhoz, de még fürdő- és masszázsszivacsnak is, ugyanis kíméletesen masszírozza a bőrt, eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ezt a tulajdonságát kihasználva szappan, tusfürdő és testradír készítéséhez is felhasználják.
És ami a legjobb, hogy amikor elhasználódott, komposztálható, biológiailag teljesen lebomlik.

Milyen érzés használni? (felhasználói vélemény jön 😀 )
– „Ez a szivacs valahol a hagyományos szivacs és a dörzsi között van, de, végül is jó, használom.”
– „Elsőre használni, hát fura volt, kinevettem magam, „de hülyeség, hát ott van a rendes szivacs, miért találok ki ilyen vad dolgokat”. 1 évvel később: Én már megfogni sem szeretem a műanyag szivacsot. Komolyan, olyan undi. És ez nagyon sokáig használható, szerintem fél évig biztos elég 1 db.”

Zöld Szokások tippünk: ha összegyűjtöd a magokat, és így gondoskodsz magadnak vetőmagról, gyűjtöd az esővizet a locsoláshoz, mulccsal takarod a talajt, a luffatök termesztése még olcsóbb lesz, 1-2 éven belül pedig teljesen hulladékmentes lesz számodra a szivacs.

Milyen helyre ültesd?

A luffatök, a legtöbb tökféléhez hasonlóan, több méter hosszú indákat növeszt. Ezeket valamilyen támrendszeren fel kell futtatnod. Ennek egyetlen oka, hogyha a földön fejlődnek a termések, a nedvesség hatására könnyen megrothadnak. A futtatásra alkalmas hely lehet a kerítés, növényfuttató rács a terasznál vagy bármilyen, növények futtatására kialakított rendszer, amin minimum egy méter magasságban el tudod majd vezetni az indákat.

A luffatök termesztésnek 3 titka van: ültesd a növényt napos, meleg helyre és amikor csak teheted, locsold meg. Bizony, ez a növény fényigényes, ami azt jelenti, hogy szereti a napsütést, a kis árnyékot még elviseli, viszont árnyékos helyen, noha növekedni fog, valószínűleg a virágzás és a terméskötés is elmarad. Ugyanez a helyzet a hőmérséklettel is, minimum 23-27 °C-ra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, virágozzon és termést hozzon. A fiatal, fejlődő növények vízigénye nagy, az idősebb növények azonban, kifejlett gyökérzetüknek köszönhetően már kevesebb öntözéssel, szárazabb talajon is szépen fejlődnek. Eső vagy öntözés nélkül, száraz talajban azonban a fiatal növény lassan fejlődik, a termések picik, fejletlenek maradnak.
Talaj szempontjából egyedül az agyagos talajt nem kedveli. A fagyra nagyon érzékeny, ezért tavasszal csak a fagyok elmúltával ültesd ki. Kevés kártevője, kórokozója van, így különösebb növényvédelmi munkát nem igényel, időnként a gyomokat érdemes eltávolítani.

Zöld Szokások tippünk: mivel vízigényes növényről van szó, a vízzel pedig ahol csak tudunk, takarékoskodunk, mi folyamatosan fűnyesedékkel takarjuk a talajt, így az kevésbé szárad ki, sokáig megtartja a nedvességet, még a nyári melegben is.  

Palánta nevelése- Ültetés magról cserépbe

A luffatök termesztése ezzel a módszerrel a leggyakoribb, amikor is palántákat tudsz előnevelni, melyeket később kiültethetsz a szabadföldbe. Március végétől április végéig tudod elültetni a magokat: egy kis cserepet, palántázó tálcát tölts meg jó minőségű virágfölddel és körülbelül 1 cm mélyre helyezd el a magokat. Tartsd 20 °C körüli vagy ennél melegebb helyen, nedvesen és néhány napon belül megjelennek a sziklevelek; kevésbé szerencsés esetben 2-3 hétig is várni kell. Továbbra is tartsd 20 °C körüli, vagy melegebb helyen, ahol sok fény éri, a földjük pedig legyen mindig kicsit nedves. Májusban, amikor már biztos nem várható fagy, 4-5 napon keresztül szoktasd a külső környezethez, minden nap egy kicsit több időre vidd ki a növényeket a szabadba, majd ültesd ki őket, 1,5- 2 méter távolságra egymástól. A kiültetett palántákat rendszeresen öntözd, kezdetben nehezen viselik a szárazságot.

Ültetés magról szabadföldbe

Szabadföldbe április második felétől május végéig is elvethetők a magok, a tavaszi fagyok elmúltával. Készíts fészkeket 1,5- 2 méter távolságra egymástól, 2-3 magot helyezz a fészekbe, locsold meg alaposan, majd temesd be a fészket.

Palánta vásárlása

Ha nem szeretnél a magok ültetésével foglalkozni, piacokon időnként lehet kapni palántákat is. Erős, élénkzöld növényeket válassz, majd járj el a fent leírtak alapján. 😊

Felhasználás

A fiatal, zsenge növényeket étkezési célokra is felhasználják, az uborkához hasonlóan savanyúság készítésére. Szivacs készítésére az érett termés alkalmas.

Szivacs készítése luffatökből

Az éretlen tök héja zöld színű, az éretté sárgás-barna, száraz. A tökök őszre érnek be, ekkor lehet szüretelni, még az első fagyok beállta előtt. A kocsánnyal együtt vágd le, jól szellőző helyen, lehetőleg felfüggesztve 1-2 napig hagyd száradni. Ezt követően egyszerűen távolítsd el a héjat, a külső, epidermisz réteget. Ez alatt található az a rostos rész, ami szivacsként fog funkcionálni. A héj eltávolítása egyszerű: vágj le a tök alsó részéből egy kis darabot, ütögesd ki belőle a magokat. Egy ollóval nyúlj be a héj és a szivacsos rész közé, hosszanti irányban vágd fel, majd kézzel könnyedén húzd le, szinte kifordul a szivacsos rész. Ezt követően bő vízbe áztatva, alaposan átgyúrva ki kell mosni és szárítani. Végezetül tetszőlegesen méretre lehet vágni egy olló segítségével. Ha nagyon kiszáradt a termés és a héj rászáradt a rostos részre, nem lehet egyben lehúzni, néhány percre vízbe kell áztatni, ezt követően könnyen le tudod húzni.

Saját vetőmagot szeretnél?

Az érett termésből kirázott magok 2-3 évig megőrzik csírázóképességüket, alkalmasak következő évben vetőmagnak. A teljesen érett és kiszáradt termés alját levágva könnyen kirázhatók belőle a magok, melyek éretten fekete színűek.

Igen, lehet úgy is gondolkodni, hogy „mennyire olcsó ez a műanyag szivacs, minden héten újat veszek elő” és lehet úgyis, hogy „ez a luffa szivacs nem fog örökségül maradni az ükunokáimnak a szemétdombon”. A luffatök termesztése nem bonyolult, a termés pedig hulladékmentes megoldás a műanyag szivacsok helyett. Mi nem csak használjuk és termesztjük, de ajándékba is szoktunk adni belőle. Próbáld ki Te is!

Zöld Szokások Csapata