Termeld magad – Ültess epret!

A köznyelvben eper néven ismert gyümölcs, hivatalos nevén szamóca vagy földieper szabadföldi termesztése a kiskertekben is könnyen megvalósítható. Ha van kerted, érdemes az eper termesztésével foglalkoznod! Az ősszel ültetett palánták már következő évben termést fognak hozni és fantasztikus érzés a kertedben sétálva a saját epertermésedet fogyasztani, lekvárt, szörpöt, befőttet készíteni belőle. Mi imádjuk ezt a tavasz végén, nyár elején megjelenő gyümölcsöt, minden formában, így az utóbbi években egyre nagyobb és nagyobb területen van eperágyás a kertünkben. Nézzük, mi az a néhány dolog, amire figyelned kell, ha epret szeretnél termeszteni.

Környezeti igényei
A homokos, laza, semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj kedvező a földieper számára, míg a kötött, meszes, lúgos talajokat nem kedveli, ilyen helyen nem érdemes próbálkoznod a termesztésével. Ha a kertedben ilyen a talaj, és szeretnél szamócát termeszteni, készíts magaságyást!
Napos, szélvédett, gyorsan felmelegedő helyre telepítsd az eperpalántákat. Árnyékos, hűvös helyre ne ültesd, mert gyenge termést fog hozni.
A palántázást követően, és a virágzás, termésképzés idején, ha száraz az időjárás, öntözést igényel.

Ültetés
Az eper palántázási ideje augusztustól egészen októberig terjed. Minél később tudod elültetni a palántákat, annál kevesebb termésre számíthatsz tavasszal. Az ültetésre kijelölt helyen a gyomokat távolítsd el, érett komposzttal trágyázd meg, és ásd fel a földet. Az ágyásokat úgy alakítsd ki, hogy a tövek egymástól 30-40 cm-re legyenek, maga az ágyás pedig 120 cm széles legyen. Az eperpalántákat ne ültesd túl mélyre, a gyöktörzs, ahonnan a levelek indulnak, egy szintben legyen a talajjal, a levelek mindig a talajfelszín felett legyenek! Ültetés után szalmával, fűnyesedékkel, fűrészporral takard a talajt (elhagyható, viszont nagyon hasznos), ez megvédi a kiszáradástól, a gyomosodástól és tavasszal az érő termések is gyorsan megszáradnak a reggeli pára vagy a locsolás után, ami fontos a rothadás megelőzésében. Végezetül alaposan öntözd meg az új ültetvényed!

Gondozás
Tavasszal az ágyásban megjelenő gyomokat távolítsd el és rendszeresen öntözd, ha szárazság van, mert az eper sok vizet igényel, a termésérés után is. A nyár folyamán a tövek ostorindákat fejlesztenek, amelyeken új palánták fejlődnek ki. Ezeket csak akkor hagyd meg, ha ősszel tovább szeretnéd növelni az ültetvényed.
Az eperállományt 3-4 év után érdemes újratelepíteni.

Reméljük kedvet kaptál az epertermesztéshez, szerezd be a palántákat, irány a kert, júniusra pedig bő termést kívánunk!

Zöld Szokások Csapata