Téli kézápolás

A hideg, szeles őszi-téli időben szinte pillanatok alatt kiszárad a kezünk és ha nem fordítunk kellő figyelmet kezelésére, néhány nap alatt kirepedezik, kisebesedik, akár még vérezhet is. A probléma egyaránt érinti a gyerekekek, felnőtteket, fiatalokat, időseket, nőket, férfiakat és nem elhanyagolandó, aminek több oka is van. A kiszáradt bőr viszket, amit elkezdünk dörzsölni, vakarni, ez tovább irritálja a bőrt, így az még jobban viszket, elindul az ördögi kör és rövid időn belül a bőr kirepedezik, fájdalmassá válik, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók és kémiai anyagok is bekerülnek a bőr mélyebb rétegeibe, ahol bőrgyulladást okozhatnak. Másrészt esztétikai szempontból sem elhanyagolható probléma, hiszen a kiszáradt, repedezett bőr látványa nem kellemes, nem szívesen érintjük meg, legyen szó akár egy hivatalos kézfogásról, akár a magánéletben egy simogatásról. És ha a megjelenésünkkel baj van, ha úgy érezzük, takargatnunk kell valamit, az megviseli a lelkünket is.

Bőröd fontosabb szerepű, mint azt elsőre gondolnád
Biztos Te is emlékszel még a biológia órán elhangzott mondatra: A bőr testünk első védelmi vonalát jelentő, a külső környezettel és a belső szervekkel folyamatosan kapcsolatban levő szervünk.  Bőrünk számos olyan feladatot lát el, melyekről a mindennapokban teljesen el is feledkezünk. Különböző módon védelmet biztosít a kórokozókkal szemben. A bőr felszíne száraz, savas kémhatású, ami nem kedvező élettér a kórokozók számára, ugyanakkor rendelkezik egy normál baktériumflórával is, ami nem enged teret a bőrre kerülő mikrobák elszaporodásának. A bőr barrier (gát) funkcióval is rendelkezik, amelynek szerepe van abban is, hogy meggátolja a kórokozók szervezetbe jutását. Azokat a kórokozókat, amelyek mégis átjutnak ezeken az akadályokon a hámrétegben található Langerhans sejtek pusztítják el. A barrier funkció további szerepe, hogy megakadályozza a bőr felületére kerülő kémiai anyagok felszívódását, a víz és elektrolitok kiáramlását, ezzel megóvja a szervezetet a kiszáradástól.
Bőrünk aktív és passzív módon szabályozza testünk hőmérsékletét, így biztosítva a test számára optimális 37 °C-ot. A bőrben található érek kitágulásával és összehúzódásával, valamint a verejtékelválasztással, melynek párolgása hőt von el a szervezettől, aktívan szabályozza a hőleadást; passzívan pedig hőszigetelőként funkciónál.
Véd a nap káros sugaraitól, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a bőrben napfény hatására D-vitamin termelődik.
A bőrben található zsírszövet fontos tápanyagraktár, ahol a zsíroldékony vitaminok, gyógyszerek is tárolódnak.
Fontos érzékszervünk, mellyel érzékeljük a hideget, meleget, a tapintási, nyomási és a kellemetlen, fájdalmas ingereket is. Mechanikai védelmet biztos nyomás, ütés, horzsolás esetén.
Mindezen számos fontos feladat ellátása mellett érzékeny még a legfinomabb érintésekre is. 😊

Ismerd, hogy ápolhasd!
Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni, ápolni és védeni bőrünket, érdemes ismerni annak felépítését, működését.
Bőrünk 3 rétegből áll, a hámrétegből, az irharétegből és a bőraljából. A külső környezettől elhatároló, elsődleges védő funkciót a többrétegű, elszarusodó hámréteg látja el. Maga a hám további 5 rétegre osztható az ott található sejtek állapota alapján. A hámban nincsenek erek, a számára szükséges tápanyagokat és vizet az alatta elhelyezkedő irharétegből kapja. A hám legkülső rétege a szaruréteg, mely az elhalt hámsejtek lemezekké alakult maradványa, védi a bőrt a káros anyagoktól. Az irharéteghez legközelebb eső hámrétegben a sejtek folyamatosan osztódnak, majd a szaruréteg felé haladva keratint termelnek, végül elhalnak, így hozva létre az újabb szaruréteget.
Az irharétegben találhatók az erek, a különböző érző receptorok, a verejték- és illatmirigyek, a szőrtüszők, melyből a szőrszálak fejlődnek ki, és a szőrtüszőkhöz kapcsolódó, zsírtermelő faggyúmirigyek. A faggyúmirigyek faggyút termelnek, mely viaszokból, telített és telítetlen zsírsavakból (pl.: sztearinsav, gamma-linolénsav, palmitoleinsav), szkvalénból, koleszterinből és elpusztult sejtek maradványából áll; feladata, hogy vízhatlan védőréteget képezzen a bőr felszínén, ezáltal visszatartsa a nedvességet. A verejték- és faggyúmirigyek termékei keverednek a bőr felszínén és egy hidro-lipid réteget hoznak létre. Ez biztosítja, hogy a bőr hidratált maradjon.
A bőralja elsősorban zsírszövetből épül fel, melynek vastagsága testtájanként változó. A bőr különböző rétegeinek vastagsága és felépítése testtájanként változik, például az arcbőrben több faggyúmirigy található, míg a kézen kevesebb.

Miért szárad ki a kezünk?
A hámréteg legkülső, elszarusodott sejtjei hidrofil tulajdonságúak, víz hatására megduzzadnak, míg száraz levegőn kiszáradnak. A bőr nedvességtartalma a mélyebb rétegekből származó vízből és a verejtékből származik. A szőrtüszőkhöz kapcsolódó faggyúmirigyek termelte zsíros faggyú a szőrszál mellett a bőrfelszínre jut, ahol vékonyan befedi a bőr felszínét, lelassítja a párolgást, így segítve a mélyebb rétegek víztartalmának megőrzését, a bőr puhaságának, hajlékony szerkezetének megtartását. Ez a bőrünk legnagyobb részére jellemző folyamat, a kéz bőrfelületén is. Normál esetben az egészséges bőr által termelt zsírok elegendőek ahhoz, hogy lefedjék a szaruréteget, lelassítsák a párolgást. Télen azonban a kültéri- és beltéri levegő egyaránt száraz, ami megnöveli a bőr párologtatását. Ha a természetes vékony faggyúréteg megbomlik, például a gyakori kézmosás vagy tisztítószerek használatától, a szaruréteget nem fogja fedni zsíros réteg, nem tudja bent tartani a nedvességet, így tovább növekszik a párologtatás, a szaruréteg kiszárad. Ha a szárazság eléri a bőr mélyebb rétegeit is, a bőr kirepedezik. A hám szárazságának tehát nem csak a faggyú hiánya az oka, mivel az csak a vízvesztés megakadályozását végzi.

Hogyan kezeljük a kiszáradt kezet?
A kiszáradt bőr kezelése kettős, egyrészt vissza kell állítani nedvességtartalmát, másrészt segíteni kell annak megtartását. Az ehhez használt anyagokat bőrpuhítószereknek, emollienteknek nevezzük. Ezek olyan anyagok, melyek a bőr védelmére, hidratálására szolgálnak. A hatásuk alapján lehetnek záróréteget képzők vagy vízmegkötők. A záróréteget képező anyagok befedik a bőr felületét és megakadályozzák a víz elpárolgását a mélyebb rétegekből. Ilyen anyagok a faggyúban is megtalálható szkvalén, a lanolin, a jojoba olaj vagy a pálmaolajból kinyerhető izopropil-palmitát. A vízmegkötő anyagok magukhoz vonzzák a vizet és megtartják a bőr felső rétegében, ezáltal hidratálnak. Vízmegkötő tulajdonságú a glicerin, a propilénglikol, a hialuronsav, a szorbitol, a tejsav vagy az urea (karbamid).

 • első lépésként válassz magadnak egy hidratáló krémet és egy kenőcsöt vagy növényi olajat, vajat. A krémek olajok és víz keverékei, könnyű őket alkalmazni, a bőrbe masszírozva gyorsan felszívódnak. Érdemes urea (INCI: urea) vagy tejsav (INCI: lactic acid) tartalmú krémeket választanod. Mindkettő megtalálható a verejtékben, természetes anyagok, melyek a bőr felső rétegeibe vonzzák a nedvességet és meg is tartják. A kenőcsök sok zsírt és kevés vizet tartalmaznak, zsíros tapintásúak, nehezen lemoshatók. Akkor használjuk, ha a bőrnek zsírpótlásra és vízpótlásra egyaránt szüksége van. Kevésbé kényelmesek, de jobban bejuttatják a hatóanyagokat. Miért javasoljuk mind a kettőt? A krémet könnyen tudod használni napközben, gyorsan beszívódik, hidratál. A kenőcsöt vagy növényi olajokat pedig késő délután, este tudod otthon használni, akár filmezés alatt vagy lefekvés előtt, amikor hosszabb ideig a kezeden maradhat.
 • ne csak a kézfejedet és a tenyeredet kend be, hanem a körömágyat és a körmöket is
 • naponta minimum kétszer, de akár 5-6 alkalommal is kend be a kezed! Napközben gyorsan felszívódó krémekkel, este zsírosabb kenőcsökkel, növényi olajokkal.
 • tiszta növényi olajokat, vajakat eredményesen használhatsz a száraz kéz kezelésére. Ezek védőréteget képeznek a bőr felszínén, csökkentve a párolgást, vitamin és zsírsav tartalmuknak köszönhetően segítik a bőr regenerálódását. Nem kell egyből egzotikus növényi olajokat vásárolnod, a konyhában használt, E-vitamin tartalmú, hidegen sajtolt tökmagolaj, lenmagolaj, repceolaj vagy olivaolaj használata is gyors megoldást nyújt. Az egzotikus növények olajai közül jótékony hatású a magas E-vitamin tartalmú kakaóvaj, sheavaj, avokádóolaj, jojobaolaj vagy mandulaolaj.
 • ha a nedves kezet növényi olajokkal, vajakkal kened be, gondoskodsz a szaruréteg hidratálásáról, miközben az olajok záróréteget képeznek a bőrön (néhány csepp olaj elegendő)
 • az esti filmezés alatt vagy lefekvés előtt bekent kezedre húzz pamut kesztyűt. Igen, kicsin furcsa látvány a szobában kesztyűben filmezni, aludni, de hatásos. 🙂
 • a gyakori kézmosás nem kedvez a bőrnek, viszont szükséges a higiénia fenntartásához, ezért válassz olyan kézmosószert, ami nem erősen lúgos és nem szárít .
 • kézszárító helyett használj törölközőt, kéztörlőt. Munkahelyeken, nyilvános helyeken a közös törölköző használata egészségügyi szempontból nem ajánlott, de megoldás lehet, ha viszel magaddal saját kéztörlő törölközőt.
 • kézmosás után kend be a kezed! A kézmosással eltávolított faggyút a krémben levő zsírok pótolják és segítik, hogy a szaruréteg által megkötött víz ne párologjon el.
 • fogyassz sok folyadékot, elsősorban vizet (minimum 2 litert)! Ha a tested dehidratált, visszafogja a bőr nedvességellátását, lassul a víz bőrön keresztüli áramlása, ami bőrszárazságot okoz. Azt gondolod, Neked ez nem megy, ennyi vizet meginni lehetetlen. Ami nálunk bevált, hogy óránként megiszunk egy pohár vizet, függetlenül attól, hogy szomjasak vagyunk-e. És hogy biztos ne felejtsd el, tölts le a telefonodra egy emlékeztető applikációt, melyben megadhatod az elfogyasztott víz mennyiségét is.
 • fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt! A bőr állapotát a táplálkozás jelentősen befolyásolja, egészséges állapotának fenntartásához vitaminokra, ásványi anyagokra is szüksége van.
 • kültéren mindig viselj kesztyűt! A legjobb, ha már bent a lakásban felveszed a kesztyűd és le sem veszed, amíg kint vagy. Sőt, ha előtte bekened a kezed, ápolod a bőröd a kint tartózkodás ideje alatt.
 • ha az otthonodban nagyon száraz a levegő, párásíts, helyezz párologtatót a fűtőtestekre.
 • hetente egyszer használj bőrradírt. Nagyon sok, konyhai alapanyagokból elkészíthető hatásos bőrradír van, nem kell feleslegesen pénzt költened érte.

Az, hogy kinek mi használ, nagyban függ a bőrtípustól, a táplálkozástól, az életmódtól és a kiváltó körülményektől. Ezért sajnos nincs egyetlen használható módszer, saját magadnak kell kitapasztalnod, Neked mi segít a legjobban. És ne feledd, a hidratált, egészséges kéz hozzájárul egészségedhez és ápolt megjelenésedhez.

Zöld Szokások Csapata