Szárazvirágnak alkalmas növények

A szárított virágok, szárított növényi részek gyönyörű díszei lehetnek otthonunknak. Felhasználhatóak akár csokorba kötve, akár alapanyagként asztali díszek, koszorúk, pot-pourri készítésére. Ezek a szárított növényi részek környezetbarát dekorációs elemek, ha pedig az összeállításukhoz nem használsz ragasztópisztolyt, csak drótokat és kenderzsinórt, komposztálhatóak is. Azonban nem minden virág és növényi rész alkalmas szárításra, csak azok, melyek nem veszítik el színüket és alakjukat a szárítás során. Ha van kerted, számos szárítható virágot Te is meg tudsz termeszteni, így könnyedén, minimális költséggel juthatsz hozzá ezekhez az alapanyagokhoz. Ha nincs kerted, kirándulásokon a természetben is megtalálsz néhányat, melyekből tudsz gyűjteni.

Szárítható virágok

Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum, korábban: Helichrysum bracteatum)
A szalmarózsa könnyen nevelhető. szárazságtűrő egynyári virág, napos fekvésű helyre ültethető a tavaszi fagyok elmúltával. A júliustól nyíló fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga, bordó virágok 30-40 cm-es szárakon helyezkednek el. Szárításhoz a teljes kinyílás előtti virágok gyűjthetőek júliustól októberig.

Sárga cickafark (Achillea filipendulina)
A sárga cickafark, vagy jószagú cickafark a régi vidéki kertek gyakori virága volt. Kevés gondozást igénylő, napfénykedvelő évelő növény, melynek 100-120 cm-es merev szárain júniustól egész nyáron át nyílnak virágai. A hosszú száron megjelenő sárga virágok csoportosan mutatnak igazán szépen. Régen a szárazvirág-kötészet nélkülözhetetlen kelléke volt. Gyűjtése júliustól szeptemberig tart, amikor a virágok teljes nyílásban vannak.

Kék iringó (Eryngium planum)
Igénytelen, szárazságtűrő évelő növény, kedveli a tűző napot és a szegényes talajt. Az átültetést nem viseli jól, ezért magvetéssel végleges helyére ültesd. A szúrós, tövises növény virágzása során kékre színeződik. Gömbszerűen elhelyezkedő virágai a 70-100 cm-es szárakon egész nyáron nyílnak. Szárításhoz a gyűjtést a színeződés kezdetén kell elvégezni. Hasonlóan szárítható a havasi iringó is.

Bíborka (Gomphrena globosa)
A gombvirágok egynyári lágyszárú növények, a lóhere virágához hasonló gömbszerű, színes virágaival díszítenek. Hazánkban a bíborka ültetése gyakori. Fagyérzékeny növény, a palántákat csak május második felében ajánlott kiültetni. Bokros megjelenésű, a virágok 35-70 cm-es száron helyezkednek el, nyártól az őszi fagyokig virágzik. Meleg-és szárazságtűrő növény. Vágott virágnak is alkalmas, szárításhoz júliustól szeptemberig gyűjthető..

Celózia (Celosia sp.)
A celózia fajok cserepes vagy egynyári dísznövények, melyek virágai száríthatóak, színüket szárítás után is hosszan megtartják. A palántákat május második felében ültesd ki meleg- és napfényes helyre. Szárításhoz a teljesen kinyílt virágokat gyűjtsd, a tarajos celózia (Celosia argentea var. cristata) magas víztartalmú virágát gyorsan kell szárítani a penészesedés elkerülése érdekében; a fűzéres celózia (Celosia spicata) virágai ősz végén gyűjthetőek.

Sóvirág (Limonium sp.)
A különböző sóvirágfajok kedvelik a napos, száraz fekvést. Az egynyári sóvirág (Limonium sinuatum) palántázandó kerti virág fehér, rózsaszín, sárga, lila virágszínekkel. Az évelő sóvirág  vagy tatár sóvirág (Limonium tataricum) fehér színű virágokkal örvendeztet meg.  Szárításhoz a teljes virágzáskor gyűjtsük a növényt május-július között.

Ékes vasvirág (Xeranthemum annuum)
A vasvirág 20-50 cm magas egynyári növény. Állandó helyére vethető, lilás- rózsaszín virágai júniustól szeptemberig nyílik.

Gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare)
80-120 cm magas, nedves területeken gyakori növény. Biokertekben a hangyák távoltartására ültetik. Júniustól szeptemberig virágzik.

Sötétkék szamárkenyér (Echinops ritro); kék szamárkenyér (Echinops ritro subsp. ruthenicus)
Bokros növekedésű, szúrós, tövises évelő. A félárnyékot és a száraz talajt is elviseli. Gömb alakú virágai májustól júliusig nyílnak. Alkalmas vágott virágnak, és a szárazvirág kötészetben is kedvelt alapanyag.

Papírvirág (Ammobium alatum)
50-60 cm magasra növő, dúsan elágazó egynyári virág. A palántákat május második felében ültesd ki, fehér virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Szárításhoz a virágokat kinyílás előtt kell leszedni, amikor a virág sárga, középső része még nem, vagy éppen csak látható. Száradás során fognak kinyílni a virágok.

Levendula (Lavandula angustifolia)
A gyógynövényként jól ismert levendula virágai a szárazvirág kötészetben is kedvelt alapanyag. Meleg- és napfényigényes növény, gyűjtése június-júliusban, amikor a virágok elkezdenek nyílni, de még csak 1/3-a nyílt ki.

Zsálya (Salvia sp.)
Szárításra kedvelt a hamvas zsálya (Salvia farinacea), mely viszonylag igénytelen, ugyanakkor fagyérzékeny, de enyhe teleken áttelel. Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) szárított leveles szára alapul szolgálhat a száraz virágcsokorhoz.

Fűzéres díszcsorba (Liatris spicata)
60-90 cm magas évelő lágyszárú, melynek virágai igen különleges megjelenésűek. A rózsaszín vagy lila virágok fentről lefelé nyílnak július- augusztus között. Vágott- és száraz virágnak is alkalmas.

Pázsitfűfélék (Poaceae)
A pázsitfűfélék száraz kalászvirágzata kitűnően illik szárazvirág-csokrokba. Felhasználhatod a búzát, árpát, kölest, cirkot, rezgőfüveket, de kedvelt még a pampafű, tollborzfű, árvalányhaj, valamint a nádfélék.

Szárítható termések

Lampionvirág/ zsidócseresznye (Physalis alkekengi)
A lampionvirág szárítható, dekoratív része az őszre pirosra-narancssárgára színeződő termésburok. Könnyen nevelhető évelő növény.

Mák, Pipacs (Papaver sp.)
A nemzetség több tagja dísznövényként megtalálható a kiskertekbe. Az érett, száraz toktermés szárazvirág-csokrok dekoratív része, de önmagában, vázába helyezve is dekoratív.

Kerti holdviola/ Júdáspénz (Lunaria annua)
A kerti holdviola kétnyári növény, mely félárnyákban, enyhén nedves talajon fejlődik a legszebben, különösebb gondozást nem igényel. A 60-70 cm-es száron megjelenő lila vagy fehér virágokból érdekes megjelenésű, pénzérmére, halpikkelyre emlékeztető becőtermés alakul ki. Szárításhoz akkor gyűjtsd, amikor a termések zöldes-barna színűek, száradás után távolítsd el a terméseket védő hártyákat, ha maguktól nem estek le. Az európai erdőkben megtalálható erdei holdviola (Lunaria rediviva) termése mindkét végén lándzsa alakú.

Mácsonya (Dipsacus sp.)
Útszéleken, mezőkön, parlagon hagyott területeken gyakori kétéves növény az 1-2 méter magasra növő héjakútmácsonya (Dipsacus laciniatus) és az erdei mácsonya (Dipsacus fullonum). Dekorációs értéke a kiszáradó terméses hajtásoknak van az augusztusi virágzást követően.

Len (Linum usitatissimum)
Egynyári, 40-80 cm magasra növő haszonnövény. Kertbe ültetve nem igényel különösebb gondozást, a napos, száraz területeket kedveli. Világoskék virágai vadvirágos hangulatot kölcsönöznek. Szárazvirág-kötészetben a száraz toktermésnek van díszítő értéke.

Lótusz (Nelumbo sp.)
A lótusz hatalmas leveleivel, gyönyörű virágaival és termésével igen dekoratív növény. Hazánkban mélyebb kerti tóba ültetve átvészeli a telet. A kiszáradt termés kedvelt dekorációs anyag.

Szárítás menete
A szárításhoz a virágokat akkor gyűjtsd, amikor még nem nyíltak ki teljesen, ugyanis a szárítás alatt tovább fognak még nyílni! Az összegyűjtött virágos szárakat kösd laza csokorba és fejjel lefelé lógatva akaszd fel sötét, szellős helyen 1-3 hétre!

A szárításra alkalmas virágok termesztése egyszerű, színesítik a kertet, táplálékot biztosítanak a rovaroknak, és gyönyörű lakásdekorációt biztosítanak számodra. Termessz Te is a kertedben szárazvirágnak alkalmas virágokat!

Zöld Szokások Csapata