Sárgabaracklekvár készítése házilag

Sárgabaracklekvár készítése házilag

A sárgabaracklekvár készítése igazán egyszerű, mondhatni elronthatatlan. Mi évek óta eme klasszikus recept alapján, hagyományos módon, tartósítószer nélkül készítjük el. Mivel a sárgabarack csak néhány évente ad bő termést, mindenképpen érdemes ilyenkor tartósítani belőle 2-3 évre elegendő mennyiséget befőtt, lekvár és ivólé formájában is. Mutatom is a lekvárkészítés menetét.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack (a tisztítás, magozás után lemért gyümölcs)
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés:

  • A sárgabaracklekvár készítéséhez érett, egészséges gyümölcsöt használj. A barackokat alaposan mosd meg! Ha végeztél a mosással, a vizet felhasználhatod szobanövények, kerti növények öntözésére, vagy WC-öblítésre, hiszen mindig fontos szem előtt tartani a víztakarékosságot.

  • Most következik a megosztó kérdés, mi legyen a sárgabarack héjával? Vannak, akik esküsznek arra, hogy csak akkor lesz igazán finom a sárgabaracklekvár, ha a barack héját eltávolítják, míg mások szerint pont akkor lesz csak igazán finom, ha rajta marad. Ha szerinted is maradhat, akkor a mosás után léphetsz is a következő pontra. Ha szeretnéd mégis inkább eltávolítani, ezt úgy teheted meg a legkönnyebben, ha néhány percre forró, majd hideg vízbe teszed a barackokat. Ekkor elválik a héj a gyümölcshústól és könnyedén le tudod húzni, ez mehet a komposztba.

  • Távolítsd el a magokat és a sérült részeket, majd mérd le a megtisztított gyümölcs súlyát! Ez azért fontos, mert így tudod kiszámolni, mennyi cukorra lesz szükséged. Átlagosan 1 kg tiszta gyümölcshöz 20 dkg cukor szükséges, de ez változik a gyümölcstől és az egyéni ízléstől is. Ha nem vagy túl édesszájú, lehet kevesebb cukor is elég lesz, ellenkező esetben pedig több.

  • Ha darabosabb lekvárt szeretnél, darabold össze a barackokat és tedd egy fazékba. Ha a teljesen sima állagú lekvárt szereted, akkor a sárgabarackot daráld le vagy turmixold össze, majd mehet a fazékba.

  • Lassú tűzön, gyakran kevergetve kezd el főzni, figyelve arra, nehogy leégjen! Amikor kezd sűrű állagot felvenni, ez 1-2 óra főzés után következik be, add hozzá a kimért cukrot! Folyamatos kevergetés mellett főzd további 20-25 percig!

  • Főzés közben készítsd elő a lekvárosüvegeket! Alaposan mosd el, majd forró vízben főzd ki, vagy sütőben, mikrohullámú sütőben sterilizáld őket! Ez fontos lépés, mivel nem teszünk tartósítószert a lekvárba, meg kell szabadulni az üvegek felületén levő mikroorganizmusoktól, melyek a lekvár romlását idézhetik elő.

  • Amikor a lekvár kezdi elérni a kívánt állagot, forrón szedd bele az üvegekbe, csavaros tetővel zárd le, fordítsd az üvegeket néhány percre fejjel lefelé, majd helyezd őket száraz dunsztba!

  • 1-2 nap elteltével kiveheted a száraz dunsztból, címkézd fel őket és készen is vannak. Nem csak saját fogyasztásra, hanem gasztroajándéknak is kitűnőek a házi lekvárok.

Látod, a sárgabaracklekvár készítése igazán egyszerű, a kevergetésre és a tiszta üvegekre kell figyelni. A bőséges termést adó szezonális gyümölcsök, zöldségek tartósításával pedig sokat spórolhatsz és tehetsz a Föld védelméért. Akkor, indulhat a lekvárfőzés?!

Zöld Szokások Csapata