Rovarhotel készítése

rovarhotel készítése

Rovarhotel, rovartanya, méhhotel, darázsgarázs, bogárhotel, bogártanya, bee hotel, bug house- megannyi név, mégis mind lényegében egyetlen dologról szól, a kertekben, köztereken biztonságos áttelelő-, menedék- és fészkelőhely kialakítása a rovarok számára. De mi is tulajdonképpen ez a rovartanya, miért van rá szükség, mennyi munkát és anyagot igényel egy rovarhotel készítése?

Mi az a rovarhotel?

A rovarhotel az ízeltlábúak, elsősorban a rovarok számára kihelyezett, főleg természetes anyagok felhasználásával készült élő-, szaporodó- és búvóhely. Noha ezek az élőlények nem örvendeznek akkora népszerűségnek, mint mondjuk a madarak, nekik is nagyon fontos szerepük van a természetben. A rovarhotel készítése akár költségek nélküli, vagy minimális ráfordítással is megoldható, ugyanis ha van kerted, vagy szoktál az erdőben sétálva tobozokat gyűjteni, valószínűleg lesz otthon a kialakításához szükséges anyagokból.

Miért van szükség a rovarok védelmére, a rovarhotelekre?

Az ember folyamatos környezetalakító munkájával egyre nagyobb területeken változtatja meg a környezetet számos élőlény, így a rovarok számára kedvezőtlenül. A városokban a köztereken, kertekben csökken az öreg, fészkelőhelyül, menedékül szolgáló fák száma. Ami számunkra szép és rendezett, az a rovarok számára az élőhelyük elvesztését jelenti. A rendszeresen nyírt fű, a szépen gondozott gyep is rovarok élőhelyeinek, a téli időszak átvészelésére szolgáló menedékek elvesztését jelentik. A földre hullott száraz gallyak, kidőlt és korhadó fák, lehullott levelek összegyűjtése következtében az áttelelő rovarok és lárváik elvesztik a természetes élő-, szaporodó- és téli búvóhelyeiket, melynek következtében csökken a rovarok száma. A nagyüzemi növénytermesztés szintén nem kedvez a rovaroknak. Hatalmas területeket vonnak művelés alá, ezáltal természetes élőhelyek szűnnek meg. Az utak menti bokrokat, növényeket sok helyen kiirtják, felégetik, ezek szintén menedékek a rovarok számára. A rovarirtó szerek használata tovább csökkenti a rovarok számát, ezek nem válogatnak, így a számunkra hasznos rovarokat is elpusztítják.

A rovarok valahogy nem tartoznak a kedvencek közé. Pedig ezek az élőlények is nagy számban megtalálhatóak, csak legtöbbször nem vesszük őket észre. Elbújnak a fák repedéseiben, az avarban, kövek alatt. Keveset tudunk róluk, némelyikük külseje ellenszenves lehet, vagy megjelenésük a lakásban nem kívánt. Persze a lepkéknek és a házi méhnek örülünk, ugyanakkor a kék fadongótól, a poszméhektől már sokan félnek, nem szeretik őket. Pedig, noha külsejük sokak számára riasztó lehet, ha nem bántjuk őket, ők sem fognak minket. Számos rovar emberi szemszögből nagyon hasznos, például pusztítják a levéltetveket, beporozzák a haszonnövényeket, de nem csak őket kell védeni. A rovarok jelenléte elengedhetetlen a biológia sokszínűség fenntartásához, az egészséges ökoszisztémához. Valamint nem szabad megfeledkezni a táplálékláncról sem, ha csökken a rovarok száma, a táplálékláncban felettük levők száma is csökken.  

Rovarhotel készítése

Első lépésként el kell döntened, milyen típusú rovarhotelt szeretnél készíteni. Van a talajra helyezett, a lábakon álló, és a felfüggeszthető változat. A talajra helyezett változatot a földfelszínen futó, mászó fajok is használni tudják, így fajgazdagabb vendégsereg alakul ki. Nagyobb esők után azonban a talaj közelében levő részek átázhatnak, ami gyorsabb korhadáshoz vezet. Ezért érdemes a talajra helyezett házikó aljának lyukacsos téglákat, vagy köveket használni, amin stabilan megáll, hogy a fa részek ne nedvesedjenek fel. A lábakon álló és felfüggesztett változatokat a repülő rovarok részesítik előnyben. Ezek tartósabbak, viszont kevesebb faj számára érhetőek el.

A rovarhotel készítése leggyakrabban elöl nyitott, a többi oldalon zárt tárolóból történik, de egymásra pakolt raklapokból is lehet. A tároló lécekből, deszkákból összeszögelt doboz, régi láda, raklap, virágcserép lehet. Fémeket azonban ne használj a rovarhotel készítéséhez! Ezeknek ugyanis igen nagy a hőingadozása, ami nem kedvez a rovaroknak. Először készítsd el a vázat, szögeld össze az oldalakat! A kis méretű hotelt töltsd meg egyféle anyaggal, például vékony ágakkal, üreges szárakkal. Nagyobb rovartanya készítése esetén több szintet, szintenként kisebb fakkokat alakíts ki! Ezt kis polcok, elválasztók behelyezésével tudod megoldani. A különböző fakkokba különböző anyagokat helyezz, így többféle rovar fog beköltözni, valamint egyes részeket búvóhelynek, másokat táplálkozó- vagy szaporodó helynek fognak használni. A hotelnek a tetejét úgy alakítsd ki, hogy az eső könnyen lefolyjon róla. A növényi anyagok behelyezése után ha van dróthálód, csirkehálód, ezt ráerősítheted a hotel elejére, így megakadályozható a kisebb, könnyebb részek kiesése, viszont a rovarok bejutnak.

Lássuk, mire van még szükségünk a rovarhotel készítéséhez!

A „lakosztályok” berendezésére próbálj minél több természetes anyagot használni, ezek lehetnek:
•kérges farönkdarabok
•fa szeletek, amikbe lyukak vannak fúrva
•gallyak, ágdarabok
•kérgek
•tobozok
•nádszálak
•növények üreges szárai (pl.: mályva, szalma, bambusz)
•fűkaszálék, széna
•dióhéj
•papír tojástartó kisebb darabokra tépve
•hullámkarton
•lyukacsos tégla
•tetőcserépdarabok
•virágcserépdarabok

Persze ezt se kell túlgondolni, hiszen a talajra lerakott fatörzs, kisebb szalmabála, vagy összerendezett nagyobb kövek is megfelelőek lesznek.

Mikor és hova kerüljön a rovarhotel?

Keress száraz, szélvédett helyet, ahol sok napsütés éri majd az új rovarlakást. Minél kevesebb eső éri a hotelt, annál tovább tudják majd használni; valamint a száraz körülmények a rovarok számára is ideálisak. Attól függően, hogy milyen típusú hotelt készítettél, a kihelyezés helye eltérő. Ha a hotel alja bírja a nedvességet, akkor elhelyezheted a földön, így a repülni nem tudó rovarok is otthonra találnak. A lábakon álló rovartanya elhelyezése egyszerű, hiszen igény szerint lehet pakolni. A felakasztható típust falra, kerítésre kell felszerelni, ekkor azonban csak a repülő rovarok jutnak be.

Lényegében bármelyik évszakban kihelyezheted, persze télen nem a legjobb választás. Azonban ha gondolkozol a készítésén, akkor legkésőbb ősszel helyezd ki, így a rovarok menedéket találnak a téli hideg elöl.

Zöld Szokások Tipp: Ne csak otthonnal, táplálékkal és vízzel is segítsd a rovarokat! Alakíts ki rovarbarát, beporzóbarát kertet! Készíthetsz egyszerű rovaritatót, amihez helyezz ki a kertbe egy régi edényt, lábast, amibe különböző méretű köveket, kavicsokat helyezel, majd töltsd meg vízzel és folyamatosan gondoskodj a víz utánpótlásáról! Ültess minél több rovarcsalogató növényt a kertbe, válogasd össze őket úgy, hogy tavasztól őszig mindig legyen olyan virág, ami nyílik!

Kik lesznek a rovarhotel lakói?

Előre nem tudhatjuk, kik fognak beköltözni, és az sem garantált, hogy a csak számunkra hasznos vagy kedvelt rovarok fogják birtokba venni a rovartanyát. Attól függően, milyen magasságban helyezed el a rovarhotelt, más és más rovarok tudnak majd beleköltözni. Ha a földre helyezed menedéket biztosítasz ászkáknak, százlábúaknak, pókoknak, futrinkáknak, bogaraknak. A magasabban kihelyezett lakba számos olyan rovar tud beköltözni, melyek magányosan, nem kolóniákban élnek. Ilyenek például a fontos beporzó szerepet betöltő magányos méhek (ők gallyak közé, fákba, illetve a földben ásott járatokba építik fészkeiket), katicabogarak, lepkék. Számukra szükség van meleg, száraz, védett helyre, hogy fészket építhessenek maguknak, átvészeljék a telet.

A rovartanya gondozása

Helyezd a hotelt olyan helyre, ahol legkevésbé éri az eső, a hó. Így hosszú ideig épségben maradnak a behelyezett növényi részek. Ha dróthálót, csirkehálót helyezel az elejére, megakadályozható a kisebb, könnyebb részek kiesése, viszont a rovarok be tudnak menni. Ezen túl a rovarhotel nem igényel különösebb gondozást. Amikor évek múlva elkezdenek elhasználódni, lebomlani egyes növényi részek, ezeket ki tudod cserélni. Ekkor azért figyelj arra, nehogy legyen bent lakó is, akit megzavarsz.

De hogy fog ettől kinézni a kertem?

A rovaroknak nem számít a látvány, nekik a biztonság a fontos. Mi viszont nem csak segíthetjük őket, hanem dekoratív kerti elemként is betudhatjuk a tanyát. Az esztétikusan elkészített darázsgarázs szép színfoltja lehet egész évben a kertnek, kellemes látványt nyújt. Így nem kell attól aggódni, hogy rendezetlen lesz a kert összképe, sőt.

Ha nem szeretsz barkácsolni, akkor is van megoldás!

Rovarhotelek ma már széles választékban találhatóak az üzletekben is. Készen vagy lapra szerelve számos méret, forma és szín közül választhatsz. Így biztos, hogy találni fogsz olyat, ami tetszik és a kertedbe is illeni fog.

Hogyan tudod még segíteni a rovarokat?

Kerüld a rovarirtó szerek használatát. Ezek a készítmények nem válogatnak, és a talajba kerülve akár hosszú ideig is jelen lehetnek, károsítják az ott élő élőlényeket.

Biokertben nélkülözhetetlen elem a rovarhotel!

A vegyszermentes növénytermesztésben a kártevők, kórokozók ellen más élőlények segítségét vesszük igénybe, így a kertben természetesebb életközösség alakul ki. Ismert példa erre, hogy a katicabogarak megeszik a levéltetveket. A rovarhotel biztonságos, elsősorban telelőhelyet nyújt a rovaroknak, akik az otthonukhoz közel, a kertünkben fognak élni, segítve ezzel a kerti munkáinkat.

A rovarhotel készítése remek szabadidős elfoglaltság, amit akár gyerekekkel közösen is lehet végezni. Készíts és helyezz ki Te is rovarhotelt, apró lábú barátaink meg fogják hálálni, szebbé és kártevőktől mentessé varázsolják a környezetedet!

Zöld Szokások Csapata