Gondolkoztál már azon, hogyan lehetséges az, hogy a hatalmas egyedszámban együtt élő méheknél ritkák a fertőzések, járványok? Noha a kaptár belsejében 35 °C és magas páratartalom van, a különböző vírusok, baktériumok, gombák okozta fertőzések nem gyakoriak. Ez a méhek által készített propolisznak köszönhető. A propolisz, vagy méhszurok kellemes, mézes-balzsamos illatú, sárgásbarna, barna színű, puha, ragadós, gyantás anyag. A méhek a propolisszal vonják be a kaptár belső falát, az apróbb réseket, lyukakat, egyenetlen felületeket, egyfajta tömítőanyagként használják, de még azokat az idegen maradványokat is bevonják vele, amelyek a kaptárba kerültek és a méhek nem tudnak kijuttatni. Ami pedig igazán jó hír számunkra, hogy a propoliszt mi is fel tudjuk használni, hogy védekezzünk a különböző kórokozók ellen, segítsük szervezetünket a gyógyulásban.
Honnan gyűjtik a méhek a propoliszt?
A propoliszt elsősorban a különböző fák rügyeiről, ágairól, leveleiről, sebeiből összegyűjtött gyantából, viaszból és saját váladékaikból készítik a méhek. Ezeket a nektárgyűjtési időszakon kívül a cseresznye-, meggy-, nyár-, nyír, éger-, bükk-, tölgy-, fűz-, szil-, szelídgesztenye-, vadgesztenye-, fenyőfák rügyeiről, rügypikkelyeiről gyűjtik. Ebben az időszakban napközben még alacsony a hőmérséklet, így a gyűjtési időszak dél körülre esik, amikor a legmelegebb van. A kaptár ragasztására, tömítésére használt propolisz védelmet nyújt a vírusok, baktériumok, gombák ellen. Ezt a propoliszt a méhészek a kaptár belsejéből lekaparják, vagy propoliszgyűjtő rácsot helyeznek a lépekre, amit a méhek propolisszal tömítenek be, majd ebből a rácsból gyűjtik össze a propoliszt. Az összegyűjtött propoliszt nyersen vagy tinktúra formájában árusítják.
A propoliszban legalább 200-féle anyagot találhatunk meg. Több, mint 50%-át gyanták, balzsamok (50-60%) adják, emellett vannak még benne viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), virágpor, vitaminok, nyomelemek. Összetétele változó, nagyban befolyásolja a gyűjtési terület, a méhek milyen növényeket, milyen gyantákat találnak.
A propoliszt már több ezer éve ismerik és használják a népi- és természetgyógyászatban, külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Az ókori egyiptomiak balzsamozásra használták, Arisztotelész a “fák könnyének” nevezte, és a gyógyászatban alkalmazta. Gyógyító hatásáért elsősorban a flavonoidok felelősek, melyek erős antioxidánsok, gombaellenes és antibakteriális hatásúak.
Propolisz gyógyhatásai
- sebgyógyító: alkalmas horzsolások, vágások, nehezen gyógyuló sebek, égett bőrfelületek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére.
- gyulladáscsökkentő: használható afta, fogínygyulladás, fültőmirigy-gyulladás, prosztatagyulladás esetén.
- vírusellenes (antivirális) hatású: pl.: influenza, herpesz ellen (ajakherpesz, genitális herpesz)
- baktériumellenes (antibakteriális) hatású
- segít megelőzi a fogszuvasodást, egyéb szájbetegségeket
- alkalmas meghűlés, torokfájás, torokgyulladás, légcsőhurut kezelésére
- felhasználható húgyúti fertőzések kezelésére
- gombaellenes (antifungális) hatású: pl.: bőrgombák ellen
- javasolják gyomor-, vastagbélfekély kezelésére
- segít az epepanaszok, puffadás, hasmenés, gyomorfájdalmak megszüntetésében
- fájdalomcsillapító hatású: pl.: ízületi fájdalmakra, fogfájásra
- antioxidáns hatású
- növeli az erek rugalmasságát
- elősegíti a bőr, a köröm és a haj növekedését
- vérnyomáscsökkentő hatású, ezért rendszeres fogyasztása odafigyelést igényel
- gátolja a daganatok növekedését
- lázcsökkentő
- alkalmazható fizikai, szellemi fáradtság, idegkimerülés, migrén esetén
- szervezet általános ellenálló képességének növelése
Propolisz felhasználás:
Külsőleg:
fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális hatású, sebgyógyító. Különböző bőrbetegségek kezelése esetén először tisztítsd meg alaposan a bőrt, majd kend be propolisszal!
Belsőleg:
felnőtteknek napi maximum 60 csepp 2-3 részletben (2*30 csepp vagy 3*20 csepp), vagy 1-3 gramm nyers propolisz mézben elkeverve.A propolisz tinktúra leggyakrabban tömény alkohollal készül, érdemes valamilyen étellel, itallal bevenni. Fogyasztható teában, limonádéban, bármilyen italban elkeverve, ekkor azonban a propolisz nagy része kitapad a pohár falára, ezért ajánlott inkább egy kis kanál cukorra, mézbe csepegtetni, és így bevenni.Fogyasztása, alkalmazása nem javasolt virágporra-, propoliszra allergiásoknak, valamint 3 éven aluliaknak. Első használat előtt győződj meg róla, hogy nincs-e allergiás reakciód.
Propolisz tinktúra készítése:
- 20 g propolisz
- 1 dl tömény alkohol (50% vagy ennél töményebb)
- sötét üveg
Tedd a propoliszt fél-1 napra fagyasztóba, így könnyebb lesz apró darabokra törni. A 20 g propoliszt törd össze apró darabokra, majd tedd egy sötét színű üvegbe. Önts rá 1 dl tömény alkoholt, ha ez nem lepi el teljesen, egészítsd ki még annyi alkohollal, hogy teljesen ellepje a propoliszt. 2-3 héten keresztül naponta 1-2-szer rázd össze a keveréket, majd egy vékony anyagon, gézlapon szűrd le!A propolisz fogyasztása sokat segít abban, hogy megóvjuk szervezetünket a betegségektől, fertőzésektől. A téli időszakban fogyasztása különösen ajánlott. Zöld Szokások Csapata