Óvatosan a filteres teával! Mikroműanyagok szabadulhatnak fel belőle!

A tea hidegen, melegen, télen, nyáron, gyerekek és felnőttek kedvelt itala. Egyes teafilterek azonban károsak lehetnek egészségünkre és a környezetre. A kanadai McGill egyetemen dolgozó kutatók kísérleteikben arra világítottak rá, hogy azokból a teafilterekből, melyek különböző műanyagokból állnak, a teakészítés során mikro- és nanoműanyagok szabadulnak fel. A mikro- és nanoműanyagok hatását számos tudományos munka vizsgálja. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásukról megoszlanak a vélemények, azonban az említett kutatócsoport vízibolhákon végzett kísérletei elgondolkodtató eredményeket adtak. 

Miből készülnek a teafilterek?
A teafilterek készülhetnek papírból, műanyagból, vagy a kettőt ötvözve papírból és műanyagból. Sajnos sokszor megtévesztő információkat kapunk maguktól a gyártóktól is, miszerint a teafilterek komposztálhatóak, ugyanakkor tartalmaznak polipropilént, ami biológiailag nem bomlik le. A papír filterek esetén is számolnunk kell a filter lezárásához használt ragasztó egészségkárosító hatásaival; a filter készítéséhez, fehérítéséhez szintén sok esetben káros anyagokat használnak. Egyes gyártók különböző megfontolásokból tisztán műanyagból készült filtereket használnak a hagyományos papír helyett. Ezek, illetve a vegyes összetételű papír-műanyag filterek használata azonban aggodalomra adhat okot, mivel a teafőzésre használt 95 °C-os vagy annál magasabb hőmérsékletű víz még az „élelmiszeripari minőségű” műanyagok esetén is a műanyag károsodásához, mérgező anyagok kimosódásához vezethet.

Hernandez és munkatársai 2019-ben az Environmental Science & Technology című tudományos folyóiratban megjelent cikkében a nejlon és PET tartalmú teafilterekből a teakészítés során felszabaduló mikroműanyagokról számoltak be. A kísérletekhez 2016 januárjában négy különböző, kereskedelmi forgalomban kapható, műanyag teafilterbe csomagolt teát vásároltak montreali élelmiszerboltokból és kávézókból. 2 filter anyaga a polietilén-tereftalát (PET), 2 filter pedig a nejlonok közé tartozó nejlon-6,6 volt. Hogy elkerüljék a teából származó anyagok zavaró hatását, a filtereket felvágták, a teát eltávolították, majd a filtereket átmosták. Kísérleteikben követték az általános teafőzési utasításokat, így 5 percig 95 °C-on áztatták az üres filtereket. Számításaik alapján egy műanyag teafilterből körülbelül 11,6 milliárd mikroműanyag és 3,1 milliárd nanoműanyag szabadult fel. Jelen munkában a mikroműanyagok a 100 nm és 5 mm közötti részecskék, a nanoműanyagok a 100 nm-nél kisebb műanyagok voltak.

Kutatók korábbi vizsgálatai már igazolták, hogy a mikroműanyagok számos élelmiszerben (pl.: csapvíz és palackozott víz, só) megtalálhatóak, azonban a teafilterből felszabaduló nejlon és polietilén-tereftalát (PET) részecskék szintje több nagyságrenddel magasabb volt, mint a korábban más élelmiszerekből kimutatott műanyagoké.

A Hernandez kutatócsoportja által közölt eredmények természetesen más kutatók érdeklődését is felkeltette. Busse és munkatársai szintén vizsgálni kezdték a teafilterekből felszabaduló műanyagokat. Az általuk vizsgált teafilterekből filterenként 5800-20400, 1 μm-nél kisebb mikroplasztikus részecske felszabadulását mutatták ki. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint a korábbi tanulmányban leírtak. Azonban a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a 2 csoport által vizsgált teafilterek, a mintaelőkészítési stratégiák, és a vizsgálati módszerek eltérőek voltak. A felszabaduló műanyag részecskék száma közötti eltérések ezekkel magyarázhatóak. Azonban mindkét vizsgálat azt mutatja, hogy a műanyag teafilterekből teakészítés során műanyag részecskék szabadulnak fel, és jutnak a forró italba.

Mikroműanyagok hatása
Hernandez csoportja a nagy vízibolhán (Daphnia magna) végzett vizsgálatokat, hogyan reagálnak a teafilterekből felszabaduló mikroműanyagokra. A nagy vízibolha gyakori modellfaj, ugyanis nagyon érzékeny a mérgező anyagokra, gyógyszerészeti, és egyéb toxikológiai vizsgálatoknál is alkalmazzák. A kísérletben a mikro- és nanoműanyagok jelenléte ugyan nem okozott halálozást, viszont az alkalmazott dózistól függően viselkedési- és fejlődési változásokat tapasztaltak a vízibolhákon.

Környezeti hatások
A felszabadult műanyag részecskék nem csak az emberi szervezetbe kerülnek be, a csatornarendszereken és szennyvíztisztító telepeken keresztül bejutnak a természetes vizekbe, hozzájárulva a környezet mikroműanyaggal történő szennyezéséhez.
A műanyag tartalmú, egyszer használatos műanyag teafilterek önmaguk is kommunális szemetet jelentenek, komposztálásuk nem lehetséges.

Ha szeretnél igazán biztosra menni, kerüld el a filteres teákat! Vásárolj szálas teafüvet, száríts magadnak gyümölcsöket, gyógynövényeket! Ha van kerted számos gyógynövényt te is tudsz termeszteni.

„A teát egyenesen a fazékba kell helyezni. Se szűrőkkel, se zsákokkal, se semmi mással nem szabad bebörtönözni a teát.” George Orwell

Zöld Szokások Csapata

Forrás:
Laura M. Hernandez, Elvis Genbo Xu, Hans C. E. Larsson, Rui Tahara, Vimal B. Maisuria, and Nathalie Tufenkji. 2019. Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea. Environmental Science & Technology 2019 53 (21), 12300-12310

Kristin Busse, Ingo Ebner, Hans-Ulrich Humpf, Natalia Ivleva, Andrea Kaeppler, Barbara E. Oßmann, and Darena Schymanski. 2020.  Comment on “Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea”. Environmental Science & Technology 2020 54 (21), 14134-14135

Laura M. Hernandez, Elvis Genbo Xu, Hans C. E. Larsson, Rui Tahara, Vimal B. Maisuria, and Nathalie Tufenkji. 2020. Response to Comment on “Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea”. Environmental Science & Technology 2020 54 (21), 14136-14137