Műanyagmentes Július- 40 műanyagmentes lehetőség

műanyagmentes július

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) az egész bolygót érintő kampány, melyben az egyszer használatos műanyagok káros hatásaira, valamint ezek csökkentésére, mellőzésére hívják fel a figyelmet. Nézd csak meg a saját környezetedet, a műanyagok mindenhol körülvesznek, viszont gyakran nem hosszú életidejű termékekről van szó, hanem csak néhány percig, vagy óráig használt, egyszer használatos műanyagokról. Mi ezzel a probléma? Ezeknek a műanyagoknak az előállítása néhány percet igényel, majd néhány perces használat után a szemetesbe kerülnek. Újrahasznosításuk igen kis százalékban történik meg, és ez is értékvesztéssel, tehát nem lehet belőle ugyanolyan műanyag terméket előállítani.

Ha nem kerül újrahasznosításra akkor szemétégetőbe, vagy szeméttelepre jut. A szeméttelepre, vagy környezetbe kikerülő műanyagok összetételüktől függően nem bomlanak le, vagy több száz év mire ez megtörténik, és károsítják az élővilágot. Nyersanyag és energiabefektetés, minimális használat, majd környezetszennyezés, röviden így foglalható össze. Ismert probléma még a mikroműanyagok keletkezése is, mely folyamat során apró méretű műanyagok szabadulnak fel. Ezek bekerülnek a táplálékláncba, ott azonban nem töltenek be semmilyen funkcionális szerepet, sőt, egyes kísérletekben viselkedészavart tapasztaltak jelenlétükben.

Műanyagmentes Július célja

A Műanyagmentes Július célja felhívni a figyelmet a háztartásokban keletkező, sokszor csak néhány perces használati idővel rendelkező egyszer használatos műanyagokra, valamint ösztökélni a lakosokat ezeknek a termékeknek a csökkentésére. Tehát szó sincs arról, hogy egy hónapig semmi műanyagot ne vegyél. Ha ez így lenne, az, aki még most ismerkedik a hulladékcsökkentéssel, valószínűleg csak a nehézségeket látná egy teljesen műanyagmentes hónapban, és csalódással zárná. Ez teljesen természetes. Hosszú hetek, hónapok, évek mire megtaláljuk a számunkra megfelelő alternatívákat, kialakítjuk az új szokásokat. Nem várhatjuk el mindezt 1 hónap leforgása alatt a nulláról indulva, és nem is várja el senki! Egyre több egyszer használatos műanyag terméket betiltanak, de még így is nagyon sok vesz körül minket. Figyeld a saját életed, nézd meg, hol keletkezik egyszer használatos műanyag, és próbáld meg csökkenteni!

Fontos tudatosítanod magadban, hogy a Műanyagmentes Július nem egy verseny. Nem arról szól, hogy egy hónapig ne kerüljön műanyag az otthonodba. Ne legyen benned semmiféle összehasonlítás vagy mérce másokkal szemben, hogy ők mit hagytak már el, és neked ez nem sikerült. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet, mennyi rövid életidejű, egyszer használatos műanyag vesz minket körül, és hogy ez mennyi problémát okoz, ezért meg kell próbálnunk lecsökkenteni a mennyiségüket. Ha észreveszed ezeket, és elkezdesz azon gondolkozni, hogyan tudod Te a saját életed során csökkenteni a számukat, majd folyamatosan csökkented is, akkor ért célba a Műanyagmentes Július kezdeményezése. A csomagolásmentes üzletek nagyon nagy segítségedre lehetnek a felesleges műanyag hulladékok csökkentésében. De ha nincs a közeledben ilyen üzlet, akkor se add fel, számos lehetőség áll rendelkezésre.

Műanyagmentes Július kezdő és haladó szinten

Ha még csak most ismerkedsz a műanyagmentességgel, hulladékcsökkentéssel, érdemes kezdetben az egyszer használatos műanyagok számát csökkenteni, ezek közül számos elhagyása könnyen megoldható. Ha már jártas vagy a témában, és az egyszer használatos műanyagokat sikerült részben vagy teljesen kiiktatnod, akkor a többször használatos műanyag eszközök váltásáról is szólhat számodra a Műanyagmentes Július.

A listánkban találsz az egyszer használatos és többször használatos műanyagok csökkentésére irányuló környezetbarát megoldásokat is. Ezek ötletek, inspirációnak szolgálnak, a Műanyagmentes Július hónap célja, hogy meglásd a saját életedben a felesleges egyszer használatos műanyagokat, és lehetőségeidhez mérten, az életmódodnak megfelelően elkezd ezeket csökkenteni, nem csak júliusban! 😊

Általánosan igaz, hogy amit csak lehet, próbáld meg csomagolás-mentesen beszerezni. Ha lehet választani a különböző csomagolású termékek között, akkor részesítsd előnyben a papír, fém vagy üveg csomagolást! Kerüld a túlcsomagolt termékeket, ahol minden darab termék, például cukorka egyesével is be van csomagolva. Nézd meg a származás helyét is! A bolygó másik végéről érkező papír csomagolású termék nagy valószínűséggel nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint egy hazai előállítású műanyag csomagolású. Ekkor érdemes kompromisszumot kötni.

Konyha

1. A magyarországi csapvíz ivóvíz minőségű! Mondj nemet a flakonos ásványvizekre!

Magyarország teljes területén ivóvíz minőségű a csapvíz, fogyasztásra alkalmas. A vízben található ionok eltérő mennyisége és a vízhálózatot alkotó csőhálózatban jelen levő rosszabb állapotú csövek okozhatják, hogy nem mindenki kedveli a csapvizet városában. Bizonyos esetekben elég, ha egy kancsóba kiengeded a vizet és vársz néhány órát. Ha ez sem segít, víztisztító berendezések beszerzésével tudsz a a csapvíz ízén módosítani. A nyári melegben különösen fontos a sok folyadék fogyasztása. Gondold végig, ha ezt flakonos ásványvízből fedezed, egy hét alatt csak nálad hány flakon keletkezne? Ha gyakran fogyasztasz szénsavas ásványvizet, szerezz be egy szódavízkészítőt cserélhető patronnal!

2. Tea, limonádé, üveges szörp flakonos üdítők helyett!

Készíts magadnak teát, limonádét, szörpöt! Szörpöt készíthetsz saját, kézműves, vagy bolti szörpökből egyaránt. Ha vásárolnád a szörpöt, válaszd a visszaváltható, üvegpalackos változatot.

3. Vidd magaddal az innivalód saját kulacsban!

Alakítsd szokássá, hogy mindig viszel magaddal egy üveg vizet. Ehhez használhatsz egy kiürült gyümölcsleves, paradicsomleves üveget vagy kulacsot. Töltsd meg csapvízzel, vagy szűrt vízzel, és vidd magaddal bármerre is jársz! Egy kisebb üveg alkalmas a munkába, iskolába menet, ha kiürül, akkor pedig könnyedén újratölthető; a nagyobb üvegek pedig túrázáshoz alkalmasak. A kulacsba víz mellett szörp, limonádé, vagy tea is kerülhet, ha éppen azt kívánod jobban!

4. Kérd saját pohárba! Ebédvásárlás ételhordóba!

Ha rendszeresen vásárolsz elvitelre kávét, teát, mindenképpen érdemes egy saját poharat rendszeresítened erre, és ebbe kérni a frissítő italt. Ugyanez a pohár jól jöhet minden olyan helyzetben, ahol egyszer használatos (nem csak műanyag) pohárba kapnád az italod. Ha az ebédet menzáról, kifőzdéből elvitelre szoktad vásárolni, rendszeresíts néhány dobozt, ételhordót, amiben magaddal tudod vinni az ebéded.

5. Válaszd a szálas teát a filteres helyett, a legjobb, ha papír csomagolású!

A teafilterek igencsak megtévesztőek. Ugyan papírnak néznek ki, azonban számos teafilter jelentős mennyiségű műanyagot tartalmaz. Ez nem csak a szeméttermelés szempontjából fontos! Ezeket a filtereket nem lehet komposztálni, és már a teakészítés során, a hő hatására mikroműanyagok szabadulnak fel belőlük, melyeket utána elfogyasztunk. Szálas tea esetén filter nélkül használva, vagy fém, pamut filterbe helyezve ez a probléma nem áll fenn. Szálas teát magadnak is készíthetsz, ha szárítasz például citromfüvet, mentát, almahéjat!

6. Vászontáskák, kosarak előnyben!

Vásárláshoz mindig vigyél magaddal táskát, amibe tudsz pakolni! És ez nem csak az élelmiszerboltok esetén igaz! Ruha, cipő, gyógyszer, játék, bármi, ami kisebb méretű és táskába lehet tenni. A legjobb a kis méretűre összehajtogatható vászontáska, amiből vásárlás után hazaérve egyből pakolj ki, majd tedd vissza a kézitáskádba, hátizsákodba, hogy ne maradjon otthon! Ha pont új táskára van szükséged, lehet ez bevásárló táska, vagy kézitáska, válaszd a természetes pamut vagy lenvászonból készült táskákat. A bevásárláshoz a vesszőkosarak is nagyon praktikusak, nagy teherbírásúak.

7. Vászonzsákok vásárláshoz, tároláshoz

A Műanyagmentes Július egyik kiemelt műanyag terméke az egyszer használatos műanyag zacskót. Ezeket a zöldségek, gyümölcsök, péksütik vásárlásakor könnyedén kiválthatod újrahasználható, mosható zsákocskákkal, melyek nagyon praktikusak. Ha még nincs ilyened, maradék anyagokból készíthetsz vagy varrathatsz, de számos helyen tudsz vásárolni is. Ha lehetőséged van rá, helyezd előtérbe a természetes anyagokból készült pamut vagy lenvászon zsákokat. Kerüld az előre csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket, helyezd előtérbe a szezonális termékek vásárlását!

8. Élelmiszer-csomagolás fóliamentesen

Az élelmiszerek, köztük a szendvicsek csomagolásához is használj dobozokat, textil szalvétát, méhviaszos kendőt, újraszalvétát, de még a kis vászonzsákok is alkalmasak rá! Így nem lesz szükséged frissentartó fóliára a csomagoláshoz.

9. Jégkocka, de ne tasakból!

A nyári melegben a jégkocka kellemes hűsítője az italainknak. Elkészítéséhez használd a hűtőhöz adott jégkockakészítőt, ha ilyen nem volt, szerezz be egyet használtan, vagy vásárláskor részesítsd előnyben a szilikonból készültet. Ami maradjon távol az otthonodtól, az az egyszer használatos jégkockakészítő tasak!

10. Saját fűszernövények, gyógynövények, szárításra is!

Ha van kerted, erkélyed számos fűszernövényt, köztük a bazsalikomot, oregánot, kakukkfüvet, tárkonyt, babérlevelet, fűszerköményt, mustárt, citromfüvet, mentát, zsályát te is meg tudod termelni. Ezekből a nyár folyamán folyamatosan száríts is, hogy télre is legyen fűszered, gyógynövényed.

11. Kekszek, rágcsák házilag

A bolti zacskós édességek, sós rágcsák helyett süss te alapanyagokból kekszeket, sós finomságokat, zöldségchipseket! Ha a sütés nem a te asztalod, vásárolj csomagolásmentes boltokban, piacokon saját edénybe házi készítésű kekszeket!

12. Válaszd az üveges mézet!

Ha mézre van szükséged, vásárolj üveges mézet, elsősorban a méhészektől! Egészen kis kiszerelésben is kapható náluk méz, így nem gond, ha neked csak kevésre van szükséged, és sokkal többféle méz kapható náluk, mint a boltokban. Örömmel szokták fogadni a csereüveget, így valóban műanyag- és hulladékmentes a vásárlás.

13. Tejtermékek csomagolásmentesen

A legtöbb tejtermék csomagolása részben vagy egészben műanyag. Próbálj meg minél több tejterméket saját csomagolóanyagba vásárolni! Ehhez nincs másra szükséged, csak egy kiürült gyümölcsleves, paradicsomleves üvegre, befőttesüvegekre, dobozokra. Egyes tejtermékeket, például a joghurtot Te is könnyedén el tudod készíteni otthon, ezekkel is próbálkozz bátran.

14. Hentesárú csomagolásmentesen

A nyers húsok és húskészítmények csomagolása szintén műanyag, ami a kukában landol. Próbálj minél több húst saját csomagolásban beszerezni. Ehhez kis üzletekben, henteseknél érdeklődj, megvásárolhatod-e saját edénybe, csomagolásba a friss húsokat, húskészítményeket.

15. Almaecet házilag

A saláták kellemes ízesítőjét, az almaecetet könnyedén el tudod készíteni otthon, csak néhány hozzávalóra és pár hét türelemre van szükséged. Igaz, ha házilag készíted, csak egy kis flakontól mentesíted magad, de minden egyes lépés számít, és miért vennéd meg, ha sokkal olcsóbban, műanyagmentesen is elkészítheted!

16. Mosogatószivacs helyett luffaszivacs, komposztálható mosogatókefe, textil kendő

A műanyag mosogatószivacsok helyett is van zöld megoldás. A fa testből és természetes sörtékből készült mosogatókefe, a maradék textilből varrt kendő, vagy a luffatök/szivacstök megtisztított terméséből a luffaszivacs. A luffatököt a kertedben is termesztheted, ami még örömtelibbé teszi a használatát. Ez a szivacs fürdéshez is felhasználható!

17. Konyhai eszközök

Ha pont bővíteni szeretnéd a konyhai eszközeid, keresd a fémből vagy fából készült eszközöket.

Fürdőszoba

18. Szilárd szappan fürdéshez, kézmosáshoz

A tusfürdők, folyékony szappanok helyett válaszd a papír csomagolású szilárd szappanokat. Különösen előnyös a pálmaolajmentes szappanok választása, ugyanis az olajpálma termesztése igen súlyos környezeti károkat okoz.

19. Szilárd sampon, samponszappan a flakonos samponok helyett

Pont kiürült a samponos flakonod? Új vásárlása helyett próbáld ki a papír csomagolású szilárd samponokat, samponszappanokat, vagy ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, töltsd ott újra a samponos flakont!

20. Komposztálható fogkefe

Új fogkefe vásárlásakor válaszd a részben vagy teljes egészében komposztálható változatot.

21. Komposztálható fogselyem, tubusmentes fogkrém

A hagyományos fogselymek vékony műanyag szálak, melyek használat után a szemetesbe kerülnek. Új tekercs vásárlásakor keresd a komposztálható fogselymet! A tubusos fogkrémek helyett is kapható üvegbe csomagolt fogkrém, vagy papír csomagolású szilárd fogmosó pasztilla.

22. Dezodorok és testápolók

A műanyag tégelyes dezodorok, testápolók helyett keresd a papír, üveg, vagy alumínium tégelyes dezodorokat, testápolókat! Ha jó minőségű szappant használsz fürdéshez, testápolóra nagy valószínűséggel nem is lesz szükséged.

23. Fém borotva

Mondj búcsút az egyszer használatos, vagy cserélhető fejes műanyag borotváknak. Egy jó minőségű fém biztonsági borotva egy életen át elkísér, és anyagilag is sokkal gazdaságosabb!

24. Komposztálható fésű, hajkefe

Hajkefét, fésűt elég ritkán vásárolunk, mivel általában hosszú évekig használhatóak. Azonban ha pont cserére érett, eltört amit eddig használtál, tudd, hogy van erre is alternatíva, fa fésűk, fa testből és természetes sörtéből készült hajkefék.

25. Körömkefe

Amikor cserére érett a műanyag körömkeféd, válaszd a 100%-ban komposztálható körömkeféket!

26. Vattakorong

Tudtad, hogy számos vatta és vattakorong műszálból vagy műszál-pamut keverékéből készül, csomagolásuk pedig a legtöbbször műanyag? Így, ha pont elfogy otthon, és új vásárlásán gondolkodsz, mindenképpen olvasd el, miből készül, figyelj a csomagolás anyagára, de a legjobb, ha készítesz maradék anyagokból vagy veszel néhány darab mosható arctisztító korongot.

27. Zsebkendő

Zsebkendő vásárlásakor válaszd a papír csomagolású, nagyobb kiszerelésű zsebkendőt, ebből vigyél mindig magaddal, vagy használj textil zsepit!

28. Bőrradír

A bőrradírokra is érdemes egy pillantást vetni. Egyrészt a csomagolására, másrészt az összetevőkre. Egyes bőrradírok ugyanis műanyagok mikroszemcséket tartalmaznak, mint összetevő. Bőrradírt nagyon egyszerűen tudsz néhány konyhai alapanyagból készíteni, amivel pénzt spórolsz, és biztos a műanyagmentesség. Fürdéshez használj luffa szivacsot, ami kíméletesen radírozza is a bőrt!

29. Mosószerek, tisztítószerek közül válaszd a papír csomagolásút! Készítsd el magadnak őket!

30. Intimhigiénia

Az egészségügyi betétek és tamponok is tartalmaznak műanyagot. Ha ilyen téren is szeretnéd csökkenteni a keletkező műanyag szemét mennyiségét, válaszd a mosható intimbetéteket, intimtölcsért, menstruációs bugyit. Ezek ugyan tartalmaznak műanyagot, azonban hosszú időn keresztül használhatóak, így összességében csökken a műanyag-felhasználás.

Lakás, életmód

31. Viszlát mikroszálas portörlők!

Portörléshez, takarításhoz használj pamut mosható kendőket, ruhákat! Ezeket akár elhasznált ruhákat méretve vágva is elkészítheted.

32. Készítsd el a bútortisztítót!

Készíts magadnak bútortisztítót néhány hozzávalóból a műanyag flakonos bolti változatok helyett, igazán egyszerű!

33. Kosár természetes anyagokból, befőttesüvegek tárolásra

Tároláshoz használt kosár vásárlásán gondolkodsz? A műanyagok helyett válaszd a különböző növényi anyagokból vagy vászonból készült kosarakat! Az anyagösszetételt azért itt is érdemes figyelni! Tudtad, hogy használt farmerokból, maradék anyagokból nagyon klassz tárolók, kosarak varrhatóak! Használd a már meglévő dolgokat tárolásra, például a befőttesüvegek nagyon praktikus tárolók!

34. Ruhavásárlás

Ruhavásárláskor keresd a 100% pamut vagy len összetételű ruhákat! Külön jó, ha másodkézből vásárolsz használt ruhákat, ezt a Second Hand September kampány is támogatja.

35. Tölcséres fagyi jégkrém helyett, műanyag tálka nélkül!

A nyári melegben sokunknak jól esik egy hűsítő édesség. Ilyenkor a műanyag csomagolású jégkrémek helyett állj meg egy fagyizónál, cukrászdánál, válaszd a tölcséres fagyit, és semmiképpen ne műanyag vagy papír tálcába, műanyag kanálkával!

36. Ha meg vagy nélküle, ne rágózz!

37. Ajándék vágott virág papír csomagolásba!

37. Száríts virágokat!

Miért vennél műanyag lakásdekorációkat, amikor nyáron és ősszel szebbnél szebb virágokat gyűjthetsz a kirándulásokon, vagy a kertedben, amiket megszáríthatsz, majd egy vázában vagy koszorúalapra feltűzve a lakásod dísze lehet.

38. Ne vegyél több műanyag evőeszközt, tányért, poharat!

Lehetőség szerint ne vásárolj műanyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat! Válaszd helyettük a fémből, bambuszból készülteket!

Gyerekeknek

 39. Játékok fából, fémből, textilből

A gyerekjátékok vásárlásakor figyelj az alapanyagokra! Lehetőség szerint a fémből, fából, pamutból készült játékokat részesítsd előnyben!

40. Mosipelus

Az eldobható pelenkák nagy része, a nedvszívásért felelős rész is műanyag. A mosható pelenkák használatával jelentős mennyiségű szemétcsökkentés érhető el.

+1 (kakukktojás 🙂 ) Amit csak lehet komposztálj, gyűjtsd szelektíven a szemetet!

A Műanyagmentes Július célja a figyelemfelhívás. Nincs benne erőltetés, a választás, a döntés rajtad áll! Haladj a saját tempódban, csökkentsd a műanyag-felhasználásod egész évben, ne csak júliusban!

Zöld Szokások Csapata