Mosható intimbetét- Miért és hogyan használd

A női higiénia és a menstruáció a mai napig kényes téma. Noha a reklámokban lépten nyomon a jobbnál jobb betétekkel, tamponokkal, és intim mosakodókkal találkozunk, a valóságban mégis nehezen beszélünk a témáról, sokan zavartan dobják be a betétes zacskót vagy tamponos dobozt a bevásárlókosarukba. A menstruációs termékek megvásárlásakor ugyanúgy felelős vásárlói döntést kellene hoznunk, mint minden más termék esetén, hogy az egészséges legyen a számunkra, és a lehető legkisebb mértékben terhelje környezetünket. Ha eddig hagyományos betéteket használtál a menstruációd során, és még nem hallottál a mosható betétekről, mint környezetbarát alternatíváról, vagy tartasz tőle, előítéleteid vannak, vagy csak egyszerűen érdekel a téma, és most ismerkedsz vele, akkor ez a bejegyzés Neked szól. A mosható betétek tisztításának megismerésében Varró Orsi, a Hoopla Sewing környezetbarát, mosható termékek megálmodója és kivitelezője segített nekünk.

Mi a probléma az eldobható betétekkel, tamponokkal?
Egy nő élete során 6000-9000 betétet vagy tampont használ el és dob ki a szemétbe. Soknak tűnik? A termékeny évek száma minden nőnél más és más, de átlagosan 30-40 év, ciklusonként 5-6 napig tartó menstruációval. Naponta 4 betétet vagy tampont elhasználva számokban így néz ki a helyzet: 30*12*5*4= 7200. És már meg is érkeztünk ahhoz a nagyon magas számhoz. Ezek a betétek, tamponok használatuk után pedig egyből a szemétben végzik, ami egyértelmű, hiszen egyszer használatos, egészségügyi termékekről van szó. Mosható betétek használatával az említett 30-40 év alatt összesen kb. 60-80 betétre van szükség.  

Sok helyen olvashatod, hogy az intim betétek egészségtelenek a szervezet számára, és le nem bomló szemetet jelentenek, melyek károsak a környezetre nézve is. De pontosan miért is állítják ezeket róluk? Természetesen a gyártók mindent a legszigorúbb biztonsági előírások betartásával, engedélyezett alapanyagokból készítenek, a termékek pedig számos ellenőrzésen esnek át. Azonban a felhasznált alapanyagok ismertek, ami alapján tudjuk, hogy a betétek és tamponok jelentős része műanyag, ami nem bomlik le; egészségre káros hatásukról pedig mindenki legjobb belátása szerint dönthet.

Miből készülnek az eldobható betétek?
Jelenleg nem jogszabályi előírás, hogy a gyártók feltüntessék, milyen alapanyagok felhasználásával készülnek az általuk gyártott eldobható egészségügyi, és tisztasági betétek. Ha a termék tartalmaz illatanyagokat, azt szokták jelezni a csomagoláson, hogy figyelmeztessék az arra érzékeny vásárlókat. Az összetételről azonban egyéb információt nem találunk a csomagoláson. Ettől függetlenül, ha a csomagoláson nem is, de egyes gyártók honlapján találhatunk tájékoztatást a betétek fő összetevőiről.

Csomagoló anyag
Kezdjük talán ott, hogy megveszünk egy csomag egészségügyi betétet. A csomagolóanyag a legtöbb esetben polietilén. A betétek egyesével is be vannak csomagolva, hogy megóvják őket a szennyeződésektől. Ez a csomagolás szintén polietilén.

Egészségügyi betét
Maga a betét többrétegű, különböző műanyagokból, farostból, papírpépből és pamut anyagokból áll.  
• fedőréteg: polipropilén, polietilén, poliészter, viszkóz
• folyadékszállító réteg: farostból vagy poliészter szálból készült porózus anyag
• nedvszívó mag: papírpépből és szuperabszorbens polimerekből (SAP) álló elegy
• hátlap: polietilén
• ragasztóanyag: többféle polimer, műgyanta
• parfüm: csak bizonyos termékeknél
(Forrás: www.libresse.hu; www.always.eu)

Látható, hogy a betét nagyrésze le nem bomló műanyag, ami természetesen a termék használatából kifolyólag nem is újrahasznosítható. Így már érthető, miért lesz belőlük szemét.

Az egészségre gyakorolt káros hatásai közül meg szokták említeni, hogy nem szellőzik megfelelően, a nedvszívásra alkalmazott zseléréteg kőolajszármazék, amiben a baktériumok könnyen elszaporodnak, ennek következtében idővel kellemetlen szag jelentkezik.
A nedvszívó réteg fő alkotója szuperabszorbens polimerekből (SAP) áll. A szuperabszorbens polimerek nagy mennyiségű vizet és vizes oldatot képesek felszívni és magukban tartani. A szuperabszorbens polimerek kemény, száraz granulátumok vagy porok, melyek a homokra vagy szemcsés cukorra hasonlítanak. Vízbe helyezve sűrű, zavaros oldatot hoznak létre, majd a szuperabszorbens polimer felszívja a vizet és lágy géllé alakul. A szuperabszorbens polimerek leggyakrabban poliakrilsavból (PAC) készülnek. A poliakrilsavat akrilsavból készítik, mely propénből (korábbi nevén propilénből) származik; a propént pedig a kőolaj, illetve a földgáz egyes frakcióiból nyerik. Ha mindezt összegezzük, az egészségügyi betétek jelentős részét kőolajszármazékokból állítják elő. Gyakran felvetik, hogy a betétek fehérítéséhez klórt használnak. A betétekben található cellulózszálak természetes szennyeződéseket tartalmaznak, melyet egyes gyártók valóban klórtartalmú vegyületekkel távolítanak el, míg mások külön kiemelik, nem használnak ezen folyamathoz klórt. Noha az eljárásnak nem elsődleges célja a fehérítés, a folyamat végére a cellulózszálak teljesen kifehérednek.

Miből készülnek a mosható betétek?
A mosható betétek, a gyártótól, készítőtől függően különböző anyagokból és méretben készülnek. Jelentős részük pamut, a vízzáró réteg műanyag; továbbá ezek a betétek nincsenek egyesével csomagolva, akár csomagolásmentesen is megvásárolhatóak. A legtöbb esetben a bőrrel érintkező rész minősített, OEKO-TEX® vagy GOTS tanúsítvánnyal rendelkező textilből készül. A mosható betétek egy felső, egy nedvszívó, egy vízzáró és egy alsó részből állnak, lehetnek tisztasági vagy egészségügyi betétek.  A betétek készítésekor elsődleges szempont, hogy a lehető legtermészetesebb összetételű anyagokat használják fel. Így a legtöbb réteg 100% pamut vagy minimális műszál tartalmú pamut, bambusz, gyapjú anyagokból, a vízzáró réteg pedig légáteresztő műszálas anyagokból áll.

Felső rész
Ez a rész érintkezik a bőrrel, anyaga lehet:
• pamutvászon: 100% pamut
• pamut jersey: összetétele változó: 100% pamut; 95% pamut – 5% elasztán; …
• flanel: összetétele változó: pamut; gyapjú; pamut – viszkóz
• bébiplüss: 80% pamut – 20% poliészter (nyáron meleggé válhat)
• frottír: 100% pamut; 80% pamut – 20% poliészter (nyáron meleggé válhat)
• bambuszplüss: 70% bambusz – 25% pamut – 5% poliészter
(az anyagok pontos összetétele a különböző gyártóknál változik, érdemes minden esetben utánakérdezni a pontos összetételnek)

Belső, nedvszívó réteg
Ez a mosható betét középső része, ami egyáltalán nem érintkezik a bőrrel, feladata a menstruációs vér megkötésé. Ez a betéttől függően lehet egy vagy több réteg is, a felhasznált anyagok szintén különbözőek az egyes készítőknél:
• pamut
• bambusz
• kender
• műszál: bizonyos műszálas anyagok nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkeznek, azonban ezekre az anyagokra egyesek érzékenyek lehetnek 

Vízzáró réteg
A nedvszívó réteg alatt helyezkedik el egy vízzáró réteggel, aminek anyaga lehet:
• PUL: poliuretán + poliészter: vízzáró, de légáteresztő tulajdonságú
• PUR: poliuretán + pamut frottír: vízzáró, jobb légáteresztő, mint a PUL, de merevebb, nehezebben szárad
• PES + TPU: poliészter + termoplasztikus poliuretán (búvárruha anyaga is): vízzáró, de légáteresztő tulajdonságú

A vízzáró réteg anyagai érzékenyek a magasabb hőmérsékletre, ezért nem ajánlott a betétek mosása 30 °C-nál melegebb vízben, szárítógépben szárításuk, vasalásuk, ilyenkor ugyanis a vízzáró réteg anyaga sérül és romlik vízzáró tulajdonsága. Természetesen itt is az anyagösszetétel és a készítők utasításai a mérvadóak.

Alsó rész
A legtöbb készítőnél 100% pamutvászon, lehet egyszínű vagy mintás.

Mosható betétek használata, rögzítése
A mosható betétek legnagyobb része szárnyas betét, így használatuk megegyezik a szárnyas betétek használatával, csak ebben az esetben a szárnyakat tépőzár vagy patent (műanyag vagy fém) segítségével rögzítjük egymáshoz; de készülnek a fehérneműre hajtogatható, szárny nélküli változatok is. A tépőzár hátránya, hogy használattól függően néhány év után cserélni kell.

Használatkor helyezd a mosható betétet a fehérneműbe, figyelve arra, hogy az alsó, vízzáró réteg kerüljön a fehérnemű felöli részre; a puha (sokesetben minősített) textilréteg érintkezik majd a bőröddel. Számos készítő a betét vízzáró rétege felől elhelyez egy címkét, ez segítségre lehet a tájolásban. A szárnyakon levő patentok/tépőzár segítségével a fehérnemű alatt rögzítsd a betétet, patentold össze a szárnyakat!

Használat után, ha otthon vagy, érdemes egyből beáztatni hideg vízbe, előkészülve a tisztításhoz. Ha nem tartózkodsz otthon, a használt betétet mosásig cseppmentesen tárolhatod, egyszerűen hajtsd be a betét két végét úgy, hogy a vízzáró réteg kerüljön felülre, majd hajtsd rá a szárnyakat, és a patentokkal zárd le. A használt betéteket egy egyszerű vagy külön mosható betétek számára készült nesszeszerben tudod tárolni hazaérkezésig.

Mosható betét tisztítása
Használat után amint tudod, áztasd be a betétet 1-2 órára hideg vízbe. Ez idő alatt a betétbe felszívódott folyadék kioldódik. Ezt követően nyomkodd át a betétet langyos, szappanos vízben (de ne dörzsöld!). Ha maradtak foltok, folttisztító szappannal szappanozd be (fontos, hogy természetes alapanyagú szappant használj), és vagy kézzel ismét nyomkodd át vagy tedd mosásba, maximum 30 fokon, hasonló színű ruhák mellé. A ciklus végén mindenképpen mosd ki maximum 30 fokon.
FONTOS! Fehérítő és általános öblítő használata nem ajánlott. A hagyományos bolti öblítők csökkentik a betét nedvszívó képességét, valamint bőrirritáló is lehet.
Vasalni, szárítógépben szárítani vagy egyéb, közvetlen hőnek kitenni nem ajánlott, ugyanis ilyen esetben a vízzáró réteg anyaga sérül és romlik vízzáró tulajdonsága!

Mosás után nem marad foltos a betét?
Varró Orsi, a Hoopla Sewing termékek készítője mosható betéteket is készít. Az ő tapasztalata az, hogyha a betéteket a készítői utasítás alapján tisztítjuk, foltmentesen kimoshatóak. A foltmentes mosást befolyásolja, hogy mikor kerül beáztatásra, mosásra a betét, milyen anyagból készült és mivel mossuk. Ettől függően természetesen előfordulhat, hogy enyhén foltos marad az anyag. Számos betét többek között ezért is készül mintás felső résszel, hogy az esetlegesen megmaradó foltok kevésbé látszódjanak.

Mennyibe kerül egy mosható betét? Megéri megvennem?
A mosható betétek (tisztasági, egészségügyi) ára változó, függ a felhasznált anyagok minőségétől, a betét méretétől, a nedvszívó rétegek számától, anyagától. A jelenlegi darabárak 1000 – 4000 Ft között mozognak. Hogy megéri-e? Egy mosható betét élettartama minimum 5 év. Egy ciklus során az ajánlott betétszám változó, minimum 10 db (különböző méretek együttesen), ez körülbelül 18.000 – 25.000 Ft. 5 év alatt, a korábbi számainkat figyelembe véve kb. 1200 betétet használnánk el. Ez 35-40 Ft-os darabáron is 42.000-48.000 Ft. Igaz, elsőre talán soknak tűnhet a mosható betétek ára, viszont hosszú távon valamivel gazdaságosabb, és sokkal kevesebb szemét keletkezik használatukkal.  

Mennyi mosható betét szükséges egy ciklus idejére? 
Ez függ attól, milyen időközönként cseréled a betétet, milyen a vérzés erőssége, milyen időközönként tudod kimosni. Először érdemes 1-3 darabbal kezdeni, tisztasági betéttel vagy „S”, „M” mérettel a gyengébb napokra, hogy kipróbáld, kitapasztald, milyen is a mosható betét használata. Ezután érdemes bővíteni a betétek számát. Ha csak a ciklus végén mosod ki őket, akkor viszonyítási alap lehet az eddig használt eldobható betétek száma. Ha folyamatosan, 1-2 naponta ki tudod mosni, akkor kevesebb is elég: 2-3 db „L”-es, 5-6 db „M”-es és 2-3 db „S”-es. De a valós igény mindenkinél más és más. 😊  

Mekkora méretű betétre van szükségem?
A mosható betétek méretválasztásakor a korábban használt eldobható betétek méretét érdemes alapul venni. A méretezés, a formák a különböző gyártóknál, készítőknél eltérőek, így mindig érdemes átnézni az adott készítő mérettáblázatát. Befolyásoló tényező az alkat, a használt fehérnemű vastagsága, szabása, a vérzés erőssége, illetve, hogy milyen céllal szeretnéd használni: a menstruációs vér elsődleges felfogására, vagy kiegészítő megoldásnak tampon, intimkehely mellé. Ott, ahol 3 méret érhető el, az „L”-es méret az erősebb napokra, éjszakára; az „M”-es méret közepes erősségű vérzéshez, az „S”-es méret gyenge vérzéshez ajánlott. Érdemes több készítőnél is szétnézni, válogatni, kipróbálni, mert vannak méret és formabeli eltérések.

Milyen vastag egy betét?
A mosható betétek vastagsága az anyagoktól és a rétegek számától függően, 2-4 mm vastag. Használat közben lehet érezni, de puha, kényelmes érzést adnak.

Mennyi nedvességet tud felszívni, megkötni egy mosható betét?
Ez nagyban függ a felhasznált anyagoktól és a rétegek számától. A nedvszívó rétegben található anyagok eltérnek az egyes készítőknél, és a különböző anyagok változó mennyiségű nedvességet képesek megkötni. Teszteltük a nálunk kapható mosható betéteket, az „L”-es betét 25 ml, az „M”-es betét 15 ml, az „S”-es betét 10 ml folyadékot tudott megkötni, ennél több nedvesség után elkezdtek átnedvesedni. A menstruáció során összesen 80-100 ml váladék távozik ( méhnyálkahártya-szövettörmeléke és vér) a szervezetből. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a menstruáció erősségének megfelelően kiválasztott mosható betét nem fog gyengébben teljesíteni, mint az eldobható betétek.

Szeretném kipróbálni, hogyan kezdjem?
A mi javaslatunk, hogy először 1-2 darab, kisebb mérettel, tisztasági betéttel, „S”-es vagy „M”-es mérettel érdemes kezdeni, és otthon, a gyengébb napokon kipróbálni. Az is lehet, hogy több gyártó termékét is ki kell majd próbálnod, hiszen eltérő formákkal, méretekkel dolgoznak, és mindenki más testi adottságokkal rendelkezik. Ami valakinek tökéletesen passzol, másnak nem kényelmes. Ha ezeket a vékonyabb darabokat már megszeretted, akkor érdemes bővíteni a betétek számát, méretét.

Milyen előnyei vannak még a mosható betéteknek?
Voltak olyanok, akik a mosható betétek rendszeres használata után a menstruáció lerövidüléséről, a menstruációs görcsök csökkenéséről, megszűnéséről számoltak be. A jobb levegőzés miatt csökken a különböző fertőzések (különösen a gombás fertőzések) kialakulásának valószínűsége.

A mosható betétek szabási hulladékanyagából sok esetben mosható arctisztító korongokat készítenek, tovább csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét. Így van ez a Hoopla Sewing termék esetén is: olyan szettet is össze tudunk állítani, ahol a mosható betétek és a mosható arctisztító korongok ugyanolyan mintás anyagból készülnek. 😊

A szépérzésünknek, egész érzés-világunknak kedvez, hogy a mosható betétek nagy része mintás anyagból készül, kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt, ami külön örömöt jelent viseléskor. Mert menstruáció idején sem szabad elhanyagolni a lelki gondoskodást sem! 😊


A szépérzésünknek, egész érzés-világunknak kedvez, hogy a mosható betétek nagyrésze mintás anyagból készül, kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt, ami külön örömöt jelent viseléskor. Mert menstruáció idején sem szabad elhanyagolni a lelki gondoskodást sem! 😊

Vásárold meg egyszer, kövesd a gyártói előírásokat, és használd minimum 5 évig! Nem kell többet izgulnod, hogy megjött és pont elfogyott otthon a betét, hogy vasárnap este van, esik az eső, a bolt messze van vagy nincs is nyitva, na meg amúgy is, kinek van kedve ilyenkor kimozdulni. Adj egy esélyt a mosható betéteknek, védd a bőröd és környezeted egészségét!

Varró Orsi (Hoopla Sewing) és a Zöld Szokások Csapata