Joghurt készítése házilag

Joghurt készítése házilag

A natúr joghurt sokunk által fogyasztott, egészséges tejtermék. Gyakran esszük reggelire, vacsorára, önmagában, gyümölccsel, zabpehellyel vagy müzlivel. Felhasználjuk főzéskor, sütéskor, hiszen gyümölcslevesek, sütemények, torták, pohárkrémek alapanyaga. A joghurt készítése házilag is egyszerű, amivel azért éri meg foglalatoskodni, mert elég egyszer megvenni egy pohár élőflórás joghurtot, utána már hulladékmentesen tudjuk elkészíteni, így környezetkímélőbb, mint naponta megvenni a műanyag tégelyeket, és spórolunk is, mert sokkal kevesebbe fog kerülni otthoni elkészítéssel, mintha megvásárolnánk.

Hozzávalók

 • 2,5 dl magas zsírtartalmú tej (friss tej, házi tej)
 • 0,5 dl élőflórás joghurt– oltóanyag (legelőször a boltban kapható joghurtra lesz szükség, majd a saját készítésű joghurt használható)
 • zárható edény (befőttesüveg, csatos üveg)

Elkészítés

 • A tejet forrald fel, öntsd üvegekbe, majd hagyd, hogy 45-50 °C-ra lehűljön!
 • Add hozzá a tejhez az élőflórás joghurtot/ saját készítésű joghurtot, keverd el benne, és zárd le az üveget!
 • Tedd az üveget száraz dunsztba 12-24 órára! Ezt egyszerűen megoldhatod, ha egy kevésbé használt takaróba bugyolálod az üvegeket.
 • A joghurt elkészült, fogyasztásig tedd hűtőszekrénybe! 🙂

A következő joghurtkészítésnél már ezt a joghurtot használhatod oltóanyagnak, viszont egy hétnél régebbi joghurtot ne használj ilyen célra. Ennek oka, hogy a joghurt képzéséért felelős élő baktériumok száma a tárolás során folyamatosan csökken, illetve megváltozik a különböző baktériumok aránya is, ami befolyásolja a joghurt képződését.

Felhasználás, ízesítés

Az elkészült joghurtot ugyanúgy fogyaszthatod, használhatod, mint a boltban vásároltat: fogyaszthatod magában, magokkal, de ízesítheted gyümölcsökkel, lekvárral.

Krémes joghurt (görög joghurt) készítése

Az elkészült joghurtot felhasználhatod krémes joghurt készítéséhez. Helyezz egy tál fölé szűrőt, amibe tiszta konyharuhát vagy gézlapokat teszel, majd öntsd bele az elkészült joghurtot! Várd meg, míg a savó kicsepeg, majd tedd a joghurtot zárható edénybe, tárold a hűtőszekrényben. A savót ne öntsd ki, fogyaszthatod önmagában, turmixok készítéséhez, de főzéshez, sütéshez is felhasználhatod!

A joghurtkészítés mikrobiológiája- Mi történik a tejjel a beoltás után?

A joghurt oxigénmentes körülmények között, anaerob erjedéssel képződő tejtermék. A folyamat során a tejbe kerülő mikrobák a tejben található szénhidrogéneket anaerob úton tejsavvá alakítják át.
A joghurt alapanyaga leggyakrabban a tehéntej, mely 3,5 % tejfehérjét, elsősorban kazeint, 3,5–5,0 % tejzsírt, 4-7 % szénhidrátot, főleg laktózt (diszacharid: 1 glükóz és 1 galaktóz molekula alkotja), ásványi anyagokat és B-vitaminokat tartalmaz. A joghurt készítéséhez két termofil tejsavbaktériumot, a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus baktériumokat használják fel azonos arányban, melyek 40-45 °C-on képesek a leggyorsabban szaporodni. Ezek a mikrobák a tejbe kerülve, 45 °C-on tartva azt, elkezdenek szaporodni és felhasználják, átalakítják a tejben található tápanyagokat. A Lactobacillus-ok elkezdik bontani a tejfehérjéket, a felszabaduló aminosavak pedig tápanyagul szolgálnak a Streptococcus-ok számára is. Mindkét baktérium felhasználja a tejcukrot (laktóz), azonban csak a glükózt erjesztik tejsavvá, a galaktóz megmarad, amelyből nyálkás polimer képződik. A joghurt aromája a megfelelő mennyiségű acetaldehid-tartalomból származik, amelyet a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus termel.

A joghurtfogyasztás jótékony hatásai

 • A joghurt probiotikum (a benne található mikrobák az emésztőrendszeren keresztül eljutnak a vastagbélbe, ott megtapadnak, és a szervezet számára hasznos szerepet töltenek be)
 • Jótékony hatású az emésztőrendszerre: csökkenti a puffadást, megszüntetni a székrekedést és a hasmenést
 • Támogatja az immunrendszer működését
 • Kálciumforrás

A joghurtfogyasztás hátrányai

A sokak által kedvelt gyümölcsjoghurtok csak igen kis mértékben rendelkeznek a natúr joghurtok előnyös tulajdonságaival. Ezek hozzáadott cukrot, édesítőszereket, adalékanyagokat tartalmaznak, így noha egészségesnek tűnnek, a valóságban sajnos nem feltétlenül azok.
Valamint nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy állati eredetű termék, melyek fogyasztását csökkentenünk kell bolygónk védelme érdekében.

Zöld Szokások Tipp

 • Készítsd el saját joghurtodat kisebb adagokban, amit egyszerre el tudsz fogyasztani. Kis méretű (2 dl) befőttes üvegekbe, csatos üvegekbe készítsd a joghurtot, így ugyan több üvegre lesz szükséged, de ezeket akár iskolába, munkába is magaddal tudod vinni!
 • • Ízesítéshez, édesítéshez használj gyümölcsöket, házi lekvárt. Tény, hogy ezek magas cukortartalmúak, viszont mivel közvetlenül fogyasztás előtt teszed a joghurtba, megmaradnak annak jótékony hatásai.

A joghurt készítése házilag valóban egyszerű, gyors, mi rendszeresen készítünk házi joghurtot. A tejet termelőtől vásároljuk, saját üvegekbe, forralás után kisebb befőttesüvegbe töltjük, beoltjuk, és a takaró alatt pihen másnap reggelig. Az elkészítés csak néhány percet igényel, vágj bele te is!

Zöld Szokások Csapata