Hogyan gondoskodj a sünökről- búvóhelyek egész évben

Tavasztól őszig szürkületkor, este a kertben, a városokban sétálva könnyen összefuthatunk egy táplálék után bóklászó sünnel. Ez a kis tüskés emlős, népies nevén sündisznó, sünkutya, tüskésborz vagy tüskésdisznó, hasznos lakója a környezetünknek, igazi kerti segítőnk lehet, mert rengeteg férget, csigát, hernyót, rovart fogyaszt el, ezzel segítve a kártevők elleni küzdelmet. A sünöknek számos faja ismert, hazánkban a védett keleti sün (Erinaceus roumanicus) él, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

A sün magányos állat, a hím és a nőstény csak a párzás idejére találkozik. A nappalt a fészkében tölti és csak szürkület után indul táplálékkereső útjára.

A hideg idő beálltával, amikor a hőmérséklet 8 fok alá süllyed, a sünök közel fél év téli álomra húzódnak. Ez a téli nyugalmi állapot elsősorban a táplálékhiány, nem pedig a hideg idő miatt van. Ahhoz, hogy a nyugalmi állapotban levő sünök a tél folyamán ne fagyjanak meg, szigetelt, védett búvóhely szükséges számukra, ahol nyugalomban, zavartalanul tudják átvészelni a telet.
Ősszel azonban a parkokban, a városi zöld területeken, a kertekben a rendezettség, és a kártevők, kórokozók elleni védekezés jegyében a lehullott faleveleket összegyűjtik és elszállítják, zárt komposztálókba helyezik. Ezzel azonban a városban élő vadállatok, köztük a sünök is, nehezen találnak a téli időszakra, a téli álom idejére biztonságos, szigetelt búvóhelyet. Így sokszor a sünök megtelepedésének legnagyobb gátja a megfelelő búvóhely hiánya, elsősorban a téli álom idejére.

A sün egy vadállat, így nem zárhatjuk be a kertünkbe, a pincékbe, bármennyire is a jó szándék vezérel minket. Azonban van lehetőségünk segíteni, hogyha a kertünkbe téved egy sün, biztonságos menedéket találjon egész évben. Kialakíthatunk neki nyári búvóhelyet és téli szállást egyaránt.

Talajtakaró tuják, bokrok, sövények ültetése
Egész évben biztonságos búvóhelyhez segíthetjük a sünöket talajtakaró tuják, bokrok, sövények ültetésével. Az ilyen növények telepítésével hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a kertbe tévedő sünök el tudjanak bújni, jól érezzék magukat, akár le is telepedjenek. Ezek a növények tavasztól őszig nappali búvóhelyet biztosítanak; télen pedig a lehullott levelek vastag rétege biztosít számukra telelőhelyet.

Telelőhely kialakítása a komposztáló aljában
A kerti komposztálónkat igen sokféleképpen építhetjük meg, lehet egyszerűen csak halomba rakni a növényi hulladékot, vagy deszkából, műanyagból, téglából, dróthálóból kialakítani. Ha szeretnéd a sünöket is támogatni, akkor a komposztáló kialakításakor biztosíts számukra is helyet, bejárási lehetőséget.
Ha nálad a legegyszerűbb, körbekerítés nélküli, halomba gyűjtéssel működik a komposztálás, a kertbe tévedő sün könnyen el tud bújni a komposzthalom alján.
A deszkából, műanyagból, dróthálóból készült komposztálók esetén már sajnos más a helyzet. Ha készítésükkor nem gondolunk a sünökre, akkor ezek a talajtól indulnak és nagyon kicsi rések vannak az egyes elemek között, ami alatt, között a sünök nem tudnak bemászni. Ezért már a komposztáló készítése során, de utólag is lehetséges, hagyj bejáratot a sünöknek! Ilyenkor a komposztáló alján ki kell vágni egy bejárati nyílást, ez lehet akár félkör alakú is, a lényege, hogy a sün beférjen rajta. Ősszel itt kialakíthatunk neki egy alvókamrát oly módon, hogy a nyílásnál a komposzt egy részét egy kis lapát segítségével kikaparjuk, és száraz fűvel, falevelekkel töltjük fel. További védelmet nyújthat a sünöknek, ha a földbe leszúrt gallyakkal elrejted a bejáratot. A dróthálós komposztálónál legyél nagyon körültekintő a bejárat kialakításakor, nehogy a sün fennakadjon, vagy a drót megsértse a bőrét!

Természetvédelmi rőzserakások
Egyre ritkábban fordulnak elő a rőzserakások, melyeket tavasztól őszig nappali búvóhelyként használnak a sünök, a nőstények ellésre is; télen pedig telelőhelyként. Ilyen, sünök számára alkalmas természetvédelmi rőzserakást a kertben is kialakíthatsz: középre száraz leveleket kell helyezned, majd úgy kell az ágakat több rétegben egymás fölé helyezni, hogy azok egymásba kapaszkodjanak, a szél ne tudja megbontani. Ezt akár egy támfal mellett is elkészítheted, így kevesebb anyagra lesz szükséged, és védettebb lesz a rakás.

Süntanya, süngarázs
A süntanya kimondottan a sünök számára készített, és kihelyezett, elsősorban nyári menedék. Ezt a kert csendes részébe kell elhelyezni. A süntanyát ősszel gallyakkal, levelekkel kellő vastagságban lefedve azonban védelmet nyújthat a téli hideg ellen is.

Ezekre fontos figyelned!
• A városokban élő sünök éjszaka igen nagy területeket járnak be, ami alatt a kertekbe is betévednek, ha azt a kerítés lehetővé teszi. A drótkerítéseken átmászó sünök azonban könnyen fennakadnak, próbálnak átfurakodni, még jobban beszorulnak, és ez komoly sérüléseket okozhat nekik azzal, hogy felsérti a hasukat, vagy ott ragadnak, nem tudnak kimászni.
• Az őszi levélhullás idején a nagyobb levélhalmokat óvatosan mozgasd át, vagy rétegenként távolítsd el a leveleket, lehet már aláköltözött egy sün: egy éjszaka elég hozzá, hogy egy összegereblyézett levélkupac alá beköltözzön. 🙂 Ehhez a művelethez ne használj vasvillát, egyéb szúrós eszközt, nehogy kárt okozz az ott pihenő sünben!
• A levelek közé bújt sün sokszor észrevehetetlen, mivel összegömbölyödik, tüskéire rászúródnak a levelek. Ezért légy résen, különösen, ha gömbölyű kupacot találsz!
Ne égess avart! A sünök, ha bajt éreznek, összegömbölyödnek. Ez a védekezési mechanizmusuk avarégetés során is: az avar alá bújt sünök a lángok elől nem fognak elszaladni, megégnek az avarban. Az avart inkább komposztáld!
• Ha sünt találsz egy avarhalom alatt, takard vissza és ne háborgasd! Ha nagyon rossz helyen van, akkor a közelben, bokrok közelében készíts egy ugyanilyen halmot és próbáld meg óvatosan áthelyezni, és kellő vastagságban betakarni.  
• A sünök a testüket fedő tüskék miatt nem képesek megvakarni magukat, ezért szőrzetükben gyakran elszaporodnak a kullancsok! Nagyon óvatosnak kell lenni velük, nem tudhatjuk, hordoznak-e kullancsot!
Ne helyezz ki tejet, nem tesz jót nekik!

A mi kertünk már sünbarát, és tavasszal össze is futottunk egy sünpárral. Segítsd Te is őket ezekkel az apró dolgokkal!

Zöld Szokások Csapata