A bőséges eperszezon, hivatalosan szamócaszezon idején érdemes a saját termésből vagy a kedvező áron beszerezhető eperből különböző formában tartósítani. Szeretjük üvegbe zárni a zöldségeket, gyümölcsöket, így elég egyszer időt és energiát befektetni az elkészítésbe, utána pedig évekig tárolható a kamrapolcon. Ha pedig befőzésről, lekvárkészítésről van szó, mi a hagyományos, tartósítószermentes receptek alapján készítünk el mindent, így van ez az eper esetén is. Az itt leírt tartósítószermentes házi eperlekvár, házi eperszörp és házi eperbefőtt receptje alapján könnyedén ki tudod számolni a rendelkezésedre álló eperhez mennyi szükséges a további hozzávalókból. Nem kell tartanod a befőzéstől, lekvárkészítéstől, nagyon egyszerű dolgok, és tényleg megtérül az elkészítésbe fektetett időd és munkád, amikor majd nem kell a boltba menned és megvásárolnod, hanem csak leemeled a kamrapolcról; szuper érzés a saját lekvárodat, szörpödet, befőttedet fogyasztani. Vágj bele! 😉
Eperlekvár recept
Lekvár és szörp készítéséhez közepes vagy apró szemű, érett epret vásárolj, ezek az igazán édesek és alkalmasak (leginkább a szabadföldi eperszezon második felében kapható).
• 1 kg eper
• 15 dkg kristálycukor
• fél citrom leve
• 2 db 0,33 ml-es lekváros üveg
• Az epreket tisztítsd meg: kézzel vagy késsel csumázd le, vágd le a hibás részeket, majd jó alaposan mosd meg, 3-4szer cserélve a vizet! (ezt a mosóvizet használd a növények öntözésére!)
• A tiszta gyümölcsöt helyezd egy edénybe, szórd meg kevés cukorral (1 kg eperhez 2 evőkanál), kézzel durvára törd össze és hagyd állni körülbelül 2-3 órán keresztül, amíg levet ereszt.
• Egy szűrő segítségével szűrd le a levet, ebből italt, vagy szörpöt tudsz készíteni; a gyümölcshúst pedig tedd egy edénybe, amiben maga a lekvár fog készülni! Ez a módszer azért jó, mert nagyon sok idő lenne, mire az összes levet elforralnád, így viszont időt spórolsz meg, és eperszörpöd, eperitalod is lesz.
• Ha darabos lekvárt szeretnél, hagyd a gyümölcshúst ebben az állapotban; ha teljesen egynemű lekvárt, akkor egy botmixerrel pépesítsd!
• Add hozzá a kristálycukrot, kilogrammonként 15 dkg-ot (kb. 6-7 evőkanál) és egy fél citrom levét! Ha édesebb szájú vagy, akkor 20 dkg cukrot használj. Keverd össze az egészet jó alaposan és időnként megkeverve kezd el főzni!
• Főzés közben készítsd elő a lekvárosüvegeket, melyeket jó alaposan moss el, forró vízben 10 percig főzve, vagy sütőben, mikrohullámú sütőben sterilizálj! A kupakokat tedd néhány percre forró vízbe, majd tiszta ruhán csepegtesd le!
• Amikor a lekvár kezdi elérni a kívánt állagot, szedd az üvegekbe, csavaros tetővel zárd le, fordítsd az üvegeket néhány percre fejjel lefelé, majd helyezd őket száraz dunsztba!
• 1-2 nap elteltével kiveheted a száraz dunsztból, címkézd fel őket és készen is vannak.
Eperszörp recept
• 2 dl nyers eperlé
• 10 dkg kristálycukor
• 1 db citrom leve
• Az eperlekvár készítésénél leszűrt levet mérd le, 1 dl léhez 5 dkg cukor és egy fél citrom leve szükséges. Keverd össze az eperlevet a megfelelő mennyiségű cukorral és citromlével, majd tedd fel főni.
• Mosd el alaposan a szörpösüvegeket, sterilizáld az üvegeket és a kupakokat a lekvárkészítésnél leírt módon!
• A szörpöt forrald fel, forrástól számított 15 percig főzd, majd töltsd a tiszta üvegekbe, és zárd le a kupakokkal. Fordítsd az üvegeket néhány percre fejjel lefelé, majd helyezd őket száraz dunsztba!
• Hasonlóan a lekvárhoz, 1-2 nap elteltével kiveheted a száraz dunsztból, felcímkézheted, és készen is vannak.
Eperbefőtt recept
Eperbefőtt készítéséhez közepes vagy nagy szemű, kemény húsú fajtát használj.
• 1,5 kg eper
• 4-5 db 7,2 dl-es befőttesüveg
• cukorszirup: 1 liter vízhez 50 dkg kristálycukor és 1 citrom leve
• Az epreket tisztítsd meg nagyon alaposan: távolítsd el a leveleket, majd mosd meg, 3-4szer cserélve a vizet! (ezt a mosóvizet használd a növények öntözésére!)
• A befőttesüvegeket és kupakokat készítsd elő a lekvárkészítésnél leírtak alapján!
• Helyezd a gyümölcsöt az üvegekbe úgy, hogy ne törjenek, sérüljenek meg!
• Üvegenként kb. 2-3 dl cukorszirupra lesz szükséged, de magad is könnyen le tudod mérni: az egyik üveget engedd tele vízzel, majd egyből öntsd is ki egy mérőedénybe, így le tudod mérni, körülbelül mennyi szirupra lesz szükséged.
• Mérd össze a szükséges mennyiségű sziruphoz a hozzávalókat és folyamatos kevergetés mellett kezd el főzni. Miután felforrt, még 15 percen keresztül forrald. Öntsd a forró szirupot az üvegekben levő gyümölcsre, hogy teljesen ellepje őket, csavaros tetővel zárd le, fordítsd az üvegeket néhány percre fejjel lefelé, majd helyezd őket száraz dunsztba!
• 1-2 nap elteltével kiveheted a száraz dunsztból, címkézd fel őket és készen is vannak.
Mi az eperlekvárral a tejbegrízt ízesítjük, az eperbefőttet pedig gyümölcsleves, vagy smoothie készítésére használjuk leginkább. Próbáld ki Te is!
Zöld Szokások Csapata