Csomagolásmentes tejtermékvásárlás? Igen!

Tej, tejföl, túró, sajt… csak hogy a legnépszerűbb tejtermékeket említsük. Ezek fogyasztása a legtöbb családban napi szintű, azonban a csomagolásuk szelektív gyűjtése sok esetben nem lehetséges, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele, így a kommunális hulladékba kerülnek. Ennek elkerülésére remek megoldást adhat a csomagolásmentes tejtermékvásárlás. Ha eddig az üzletekben kapható zacskós, dobozos kiszerelések mellett döntöttél, és nem vagy laktóz érzékeny, akkor adj egy esélyt és próbáld ki a kistermelőktől vásárolható, saját edényedbe kimérhető változatokat.

A vásárlás nagyon egyszerű. Először is keress egy megfelelő edényt. Tej számára a legjobb megoldás a csavaros tetejű üvegpalack, míg a tejföl, joghurt, kefir számára az egyszerű csavaros tetejű befőttesüveg vagy csatosüveg; ha túrót, vajat vagy sajtot szeretnél, akkor pedig bármilyen, fedéllel jól zárható edény is alkalmas. A tisztára mosott edénnyel keresd fel a helyi piacot, közeli vásárcsarnokot, üzletsort, és ott egy számodra szimpatikus, rendezett árusítóhellyel rendelkező, megbízható termelőt. Egy ilyen termelőnél mindig látható helyen van feltűntetve a termelő neve és címe, valamint szintén jól látható módon a következő felirat: „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ”, ha nyers tejből készült terméket is árusít, akkor pedig a „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” felirat. A nyers tejet mindig hűtve kell tárolni, ezért csak olyan helyről vásárolj, ahol ezt valóban biztosítják; nyáron pedig Te is vigyél magaddal hűtőtáskát.

Fontos tudnod, hogy a kistermelői tej a legtöbb esetben nem esik át hőkezelésen, ugyanakkor a törvényi szabályozások és a termelők legkörültekintőbb munkájának ellenére is különböző kórokozók időnként belekerülhetnek a nyers tejbe. Ilyen kórokozó lehet a hasmenéses megbetegedést okozó Campylobacter, Salmonella és Escherichia coli baktériumok, vagy a vírusos agyvelőgyulladás okozója. Hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket, vásárlás után otthon mindig fel kell forralnod a tejet, csak utána fogyaszthatod, melyre az eladók is felhívják a figyelmedet.  Nyers tejet soha ne fogyassz és a családtagoknak se engedd! Ez azt jelenti, hogy van egy minimális kis plusz munka az így vásárolt tejjel, boltokban kapható, már hőkezelt társaival szemben. De ez ne tántorítson el, hiszen remek tejforraló edényeket is lehet már kapni, amivel ez egyszerűen megoldható.   

Ha most először fogod kipróbálni a kistermelői tejtermékeket, kezdésként csak kis mennyiségeket vásárolj, hogy el tudd dönteni, valóban megfelelő-e számodra, mivel ezen termékek ízvilága eltérő a boltokban kapható előre csomagolt társaikétól.

Ha elnyerték a tetszésedet a kistermelői tejtermékek, a jövőben részesítsd ezeket előnyben. Nekünk nagyon bevált ez a módszer, jelenleg 3 darab 1 literes csavaros tetejű üvegpalack van használatba véve a tejnek, 2 darab fél literes befőttesüveg pedig a tejfölnek. Tartalékként pedig még mindig tudsz tartani otthon 1-2 doboz tartós tejet, nálunk is mindig van 1 dobozzal. 🙂   

Zöld Szokások Csapata