Alakíts ki környezetbarát konyhát!

Felfigyeltél már arra, hogy a háztartási szemét legnagyobb része a konyhában keletkezik? A hulladékmentes (zero waste) konyha létrehozása nem lehetetlen, ugyanakkor teljesen új életmód kialakítását igényli, ez pedig nem mindenkinek sikerül egyik napról a másikra. Napközben dolgozol vagy tanulsz, ott a család, a háztartás, folyton van valami teendő, így nincs mindig időd piacra járni, a zöldséges is bezár, mire odaérsz, csomagolásmentes bolt pedig még csak kevés városban érhető el és a legtöbbször fáradt vagy ahhoz, hogy alapanyagokból főzz vagy hogy egyáltalán főzz bármit is. De ez nem azt jelenti, hogy rossz ember vagy, vagy hogy ne tehetnél a környezetedért. Hoztunk néhány olyan tárgyat és szokást, ami bárki számára elérhető és megvalósítható, még a sietős mindennapokban is. Noha számodra ezek lehet apróságoknak tűnnek, mégis jelentős hatásuk van a saját életminőségedre és a környezetre is. Mindenekelőtt azonban szeretnénk kihangsúlyozni, a környezetbarát vagy akár a hulladékmentes (zero waste) konyha kialakítása nem azt jelenti, hogy most mindent ki kell dobnod a konyhádból és egy csomó új, környezetbarát termék vásárlásába kezdeni. Várj egy percet, nem erről van szó! Ha így cselekednél, ugyanúgy követnéd a fogyasztói társadalmat. Először érjen meg benned a gondolat és az elhatározás, hogy számodra is fontos a saját és környezeted épsége, ezért a jövőben a vásárlások alkalmával ezt szem előtt tartva döntesz. Csak azokat a dolgokat cseréld le fokozatosan, amiket már tényleg szükséges. Például ha pont most kezdtél meg egy csomag papírtörlőt és úgy döntesz, áttérsz a mosható textil kendőre, azért még nem kell kidobnod a papír változatot. Ha van egy varrógéped, sokmindent magadnak is meg tudsz varrni, és biztos lapul a szekrény mélyén egy-egy régi pamut terítő, vászonanyag, amit már nem használsz, így máris van alapanyagod is. Szerintünk nagyon fontos, hogy ne egyszerre változtass meg mindent, hanem kisebb lépésekben haladj. Változtass meg egy dolgot, épüljön be a mindennapi szokásaid közé és ha már teljesen természetessé vált, akkor jöhet egy következő. Lássuk, mi az, ami nálunk már bevált és Neked is ajánlani tudjuk.

Saját bevásárlótáska
Legyen 1-2 olyan táskád, ami alkalmas arra, hogy a napi szintű vásárláskor fel tudd használni, haza tudd vinni benne a holmikat, ugyanakkor üresen kisméretűre össze lehessen hajtani, hogy elférjen a kézitáskádban, hátizsákodban. Jelen esetben ez a táska lehet egy már meglévő, erősebb műanyag, újrahasznosított műanyag vagy vászontáska. A lényeg, hogy mindig legyen veled, így amikor beszaladsz a boltba, nem kell új táskát kérned, venned. Ezzel magadnak is pénzt spórolsz. Igen, nem drága egy táska, de ha minden nap veszel egyet, az örök érvényű „sok kicsi sokra megy” alapján havonta több száz forintot költesz el feleslegesen környezetterhelő termékre. Amikor pedig a már meglévő táskád elhasználódott, szerintünk is érdemes vászontáskát választanod.

Bevásárlózsákok
A bolti műanyag zacskó helyett használj saját bevásárlózsákokat. Hasonlóan a bevásárlótáskához, itt is elsőszámú szempont, hogy vidd magaddal a vásárlásokhoz. Zöldségek, gyümölcsök vásárlásához a legjobb megoldás, de otthon tárolásra is fel tudod használni őket. A kis zsákok készülhetnek vászonból, ez a legjobb választás, de ha esetleg műszálas anyagból készült, akkor sem dől össze a világ. Ezeket különböző méretekben megvásárolhatod, de Te magad is megvarrhatod őket, sőt, ha van otthon nem használt anyagod, varrd abból, így még környezetkímélőbb.

Vásárolj piacon, csomagolásmentes üzletekben
Termelői piac szinte minden városban található, így amikor csak teheted, vásárolj ott. Vidd magaddal a bevásárlótáskáidat, kosaradat és a kis zsákokat, tojásosdobozt, tejesüveget. Sajnos csomagolásmentes üzlet még nincs minden városban, de számuk egyre növekszik. Ettől függetlenül érdemes az egyes üzletekben utána érdeklődni, van-e lehetőség saját dobozba, zsákocskába vásárolni.

A vásárlások után nyugodtan nézd végig, mennyi táska és zacskó felhasználásáról mondtál le és LEGYÉL NAGYON BÜSZKE MAGADRA! 😊

Szelektív szemétgyűjtés
Mint már említettük, tudjuk, hogy nem lehet egyik napról a másikra teljesen hulladékmentes életet élni. Viszont a keletkező szemetet nem kell, hogy a kommunális hulladékba dobd. A szelektív szemétgyűjtésnek hatalmas szerepe van a környezetvédelemben. Akár hiszed, akár nem, ezeket a kommunális szeméttől elkülönítve gyűjti össze a szemetesautó, majd átválogatják és valóban újrafelhasználásra kerülnek. És nem, nem kell elmenned a boltba vagy rendelned új, több részes, dizájnos konyhai szemetest, hogy külön gyűjtsd a szemetet. Egy nem használt kartondoboz vagy kosár is tökéletes a célnak, ha beteszed a mosogató alatti szekrénybe, akkor pedig senkit sem zavar a kinézete. Aminek érdemes utánajárnod, ha még nem így gyűjtöd a szemetet, hogy a Te városodban hol tudod kidobni és mennyire kell külön válogatni: vannak helyek, ahol a papír, műanyag és fém mehet egy helyre, míg máshol mindent külön edénybe gyűjtenek. Ennek függvényében célszerű kialakítanod az otthonodban is a szelektív gyűjtést.

Komposztálás
Tudtad, hogy a háztartási hulladék akár 30%-a komposztálható? Kertes házban nagyon egyszerű a komposztáló kiépítése, azonban ha lakásban élsz, egy kis utána járást igényel, hova tudod elvinni, van-e lehetőség a városodban a komposztálható hulladék gyűjtésére, de akár beltéri komposztálót is alakíthatsz ki. A gyűjtés elősegítésére nevezz ki egy nem használt, fedeles edényt a konyhádban, amibe néhány (1-3) napig tudod gyűjteni a zöldségek- és gyümölcsök héját, kávézaccot, teafüvet, tojáshéjat, majd ebben egybe ki tudod vinni az összegyűjtött anyagot, nem kell mindennel egyből a komposztálóhoz sietned.  

Luffa szivacs mosogatáshoz
A mai szemmel „hagyományos” mosogatószivacs műanyagból készül, mosogatás közben folyamatosan válnak le róla apró műanyagszemcsék, amik végül a vizekben kötnek ki; az elhasznált szivacs pedig a kukába, majd a szeméttelepre kerül. Érdemes más eszközöket keresni a mosogatáshoz, melyek természetes alapanyagúak, lebomlanak a környezetben, komposztálhatók. Ilyen például a szivacstök, luffatök (Luffa cylindrica) termése. A luffatökből készült szivacs tapintása, használata természetesen teljesen más, mint a műanyag társáé, először talán furcsa is lehet, nekünk is az volt. Mára viszont nagyon megszerettük, számunkra már a műanyag szivacs használata szokatlan. Ha van kerted, szivacstököt Te is tudsz termeszteni a többi tökfélével megegyező módon, semmi ördöngösség nincs benne. A szomszédok pedig majd érdeklődve kérdezgetnek, milyen „csodanövény” van nálad.

Növényi sörtés mosogatókefe
Makacsabb szennyeződések esetén, ahol a luffatök szivacs nem elég, használj fából készült, növényi sörtés mosogatókefét. A legtöbb esetben az ilyen súrolónak van egy nyél és egy fej része, ahol a fej rész könnyen cserélhető.

Mosogatószerek
Válogasd meg, mivel mosogatod az edényeidet. A hagyományos mosogatószerek foszfátokat tartalmaznak, melyek a vizek élővilágára gyakorolnak kedvezőtlen hatást. Ezek helyettesíthetők mosogatószappannal vagy növényi felületaktív anyagokat tartalmazó, biológiailag könnyen és gyorsan lebomló mosogatószerekkel. A mosogatószappanok csomagolása papír, míg az öko mosogatószerek műanyag flakonban vannak, mindkettő szelektíven gyűjthető. Csomagolásmentes- és bioboltokban saját edénybe is megvásárolhatod a mosogatószert, amivel növeled a hulladékmentességet.

Konyhai pamut törlőkendő
Használj mosható konyharuhát és pamut törlőkendőt a papírtörlő helyett. Textil törlőkendőket vásárolhatsz különböző kivitelekben és méretben, de nem feltétlenül kell beruháznod, ha meg tudod oldani a varrást. Mi otthon szétvágtuk a már nem használt, de szinte kifogástalan állapotú, remek nedvszívó képességű régi pamut terítőt, beszegtük és így kaptunk jó néhány egyrétegű, 24*28 cm-es kendőt (nekünk ez a méret tökéletes), amiket egy kosárban tartunk a konyhában. Ezek moshatók, fehéríthetők, vasalhatók és nagyon-nagyon szeretjük őket.

Textil szalvéta
A törlőkendők elvét követve a papírszalvéta is könnyedén kiváltható, ha helyette textil szalvétát használsz. Ezeket is könnyű megvarrni és nagyon otthonossá teszik a lakást.

Tárolódobozok, méhviaszos csomagoló
Az élelmiszerek tárolására használj dobozokat a műanyag zacskók, alufólia helyett. Nem kell egyből üveg edényeket vásárolnod, ha tele van a szekrényed műanyag dobozokkal. Amikor ezek elhasználódnak, és már tervezed újak beszerzését, akkor válaszd az üvegből készültet.
A méhviaszos csomagolóval az alufóliát, folpackot és papírszalvétákat helyettesítheted. Ilyen csomagolót Te is tudsz otthon készíteni, csupán méhviaszra és pamutvászonra van szükséged.

Teatojás
Részesítsd előnyben a teákat, melyek elkészítéséhez használj teatojást. Válassz minőségi szálas teát vagy termelj magadnak gyógynövényeket, amit fém teatojásba töltve forrázz le. A fém teatojás praktikus, nagy előnye, hogy számtalanszor felhasználható, könnyen tisztítható, mosogatógépben is mosható. A teák készítésével pedig kiválthatod a bolti üdítőitalokat, ezzel pedig jót teszel az egészségednek és a műanyagpalackok felhasználását is csökkented. Levesek készítésekor is felhasználhatod a teatojást, ha a fűszereket ebbe teszed.

Saját fűszernövények
Nem kell kertes házban laknod ahhoz, hogy saját fűszereket termessz. A konyhaablakban, cserépben nevelt fűszerek előnye, hogy mindig friss fűszer kerülhet az ételbe és nincs csomagolóanyag.

Reméljük találtál néhány olyan ötletet, ami Neked is tetszik és meg tudod valósítani. Hidd el, minden egyes kis lépés számít, és az itt leírtak nem csak a környezetszennyezést csökkentik, hanem a saját egészségednek is jót tesznek.

Zöld Szokások Csapata