A tojáshéj felhasználása

tojáshéj-felhasználása

A tojáshéj a legtöbb háztartásban a kommunális szemetesben landol. Pedig egy nagyon értékes anyagról van szó, számos felhasználási lehetőséggel. A tojáshéj fő alkotója a 94-96 %-ban jelenlevő kalcium- karbonát (CaCO3), emellett tartalmaz még kalcium-foszfátot (1%), magnézium-foszfátot (1%) és egyéb szerves anyagokat (4%). A tojáshéj felhasználása nem csak a kertben lehetséges, ezért ha lakásban laksz, akkor is érdemes gyűjtened.

Hogyan gyűjtsd?

Ha komposztba kerül, egyszerűen csak törd össze kisebb darabokra és dobd a halomra. Ha más felhasználásra szeretnéd, akkor gyűjteni kell, amíg a kellő mennyiségű héj meg nem lesz. Az egyik legegyszerűbb mód erre, ha keresel egy nagyobb, fedeles dobozt, ami tud szellőzni. Ebbe csak a tojáshéjakat gyűjtsd, és tárold a felhasználásig.

Előkészítés

Szerintünk a legjobb, ha felhasználástól függetlenül minden tojáshéjat fertőtlenítünk, abból baj nem lehet. Forrásban levő vízbe dobd bele az összegyűjtött héjat és 10 percig forrald, majd szedd ki egy konyharuhára és hagyd, hogy teljesen megszáradjon. A másik módszer, ha beteszed a forró sütőbe 10-15 percre. Erre azért van szükség, hogy a tojáshéjon maradt, sok esetben kórokozó mikrobákat elpusztítsuk. A főtt tojásról származó héjjal ezt nem kell megtenned.
A fertőtlenített tojáshéjat kézzel durvára törheted, mozsárban eldörzsölheted vagy darálóban egészen finomszemcsésre ledarálhatod.

Tojáshéj felhasználása

 • Aszfaltkréta gyerekeknek
  A fertőtlenített tojáshéjakat daráld le, majd 1 evőkanál tojáshéjat, 1 evőkanál lisztet, 1 evőkanál forró vizet és ételfestéket/ természetes színezőanyagot (cékla, áfonya, spenót,…) keverj össze. A masszából formázz hengert, és tedd félre száradni néhány napra.
 • Súrolószer
  A fertőtlenített, száraz tojáshéjakat daráld porrá. Akár önmagában, vagy szódabikarbónával keverve súrolószerként tudod használni. Az apró szemcsék súroló hatásúak, viszont érzékeny anyagoknál (teflon) ne használd, mert felkarcolja a felületét. Egy üvegben, a mosogató mellett könnyedén tárolható.
 • Tojáshéjpor, kalciumforrás kutyák és macskák számára
  A házi kedvencek, különösen a kutyák és macskák számára remek kalciumforrás. Ilyen készítményt vásárolni is lehet, de könnyedén elkészítheted Te is. A fertőtlenített, száraz tojáshéjat daráld le és már kész is.
 • Madáreleség
  A kertbe kiszórt, vagy a kihelyezett madáreleségbe kevert apró tojáshéj a madarak számára is fontos kalcium forrás, így a tyúkoknak is adható.
 • Kavics helyett a cserép aljába
  A cserepes növényeknél ajánlott a cserepek aljára kavicsot helyezni, mielőtt földdel töltenénk meg, hogy biztosítsuk a megfelelő levegőáramlást és vízelvezetést. Kavicsok helyett használhatsz összetört tojáshéjat is, mely tápanyaggal is ellátja a növényt. 1-2 év múlva, a következő átültetésre fel is használódik.
 • Csíráztass benne növényt!
  Az otthoni csíráztatáshoz sokan tejfölös, joghurtos kupákat használnak. Ezek helyett használj tojáshéjat, a tejtermékeket pedig vásárold csomagolás-mentesen :). Főzéskor, sütéskor próbáld úgy feltörni a tojást, hogy minél nagyobb része maradjon egészben. Fertőtlenítsd, majd az alját lyukaszd ki egy vastagabb tű segítségével. Töltsd meg földdel, és ültesd bele a magot. A csíráztatás alatt a tojástartóban biztonságosan tudod tárolni. Amikor kiültetésre alkalmas a növény, könnyedén kiemelheted a héjból, vagy össze is törheted. A héjat ezután apróra törve a növény köré is szórhatod, vagy mehet a komposztálóba.
 • Talaj ásványi anyag pótlása
  A talajba juttatott tojáshéj természetes módon pótolja a kalciumot, levegőssé teszi a talajt, így jobb lesz a szerkezete és vízelvezető képessége. Lényegében bármikor kiszórhatod, de az egyik legjobb megoldás, ha az őszi ásással juttatod be a földbe. Tavasszal, a palánták ültetőgödrébe is szórhatsz egy kevés tojáshéjport. Különösen jótékony a paradicsom, paprika és padlizsán számára, melyek hajlamosak kalciumhiányos megbetegedésre. Ez könnyen azonosítható a termésen, ilyenkor ugyanis a termés alsó részén világosbarna bemélyedő folt jelenik meg, ami folyamatosan sötétedik. Előzd meg a kalciumhiányt, törd össze nagyon apróra a tojáshéjat, vagy mozsárban dörzsöld el, amennyire csak tudod, és szórd palántázáskor a gyökér köré vagy a talajra.
 • Növényvédelem csigák ellen
  Ha a te kertedben is problémát okoznak a csigák, és lerágják a növényeid leveleit, környezetbarát védekezés lehet ellenük, ha a talajra, a növények köré durvára tört tojáshéjat szórsz. Persze egy-egy finom falatért lehet a tojáshéj sem okoz számukra problémát. Főleg, ha emlékszel még biológia órára, amikor a kísérletben a csigák könnyedén átmásztak a borotvapenge élén.
  https://www.youtube.com/watch?v=jPskU-GC7p0
 • Talaj pH növelése
  Lassú folyamat ugyan, de a tojáshéj bomlása során növeli a talaj pH értékét, így a savanyú talajok javítására is alkalmazható.
 • Talajtakarás
  Tény, hogy nagyon sok tojáshéjra van szükség hozzá, de alkalmas talajtakarásra is. Ezzel védjük a talajt a kiszáradástól és a gyomok is kisebb számban jelennek meg.
 • Macskák távoltartása
  Nem kívánatos macska látogatja a kertedet? Szórj a kedvenc helyére tojáshéjat.
 • Húsvéti tojásfestéshez
  Ehhez a tojáshéjon alul és felül fúrj egy kis lyukat és fújd ki belőle a tojást. Forró vízben fertőtlenítés és szárítás után már festhető is.
 • Komposztba vele
  Ha nincs semmi különösebb felhasználási terved, csak tedd a komposztba. A tojáshéj lassan bomlik le, akár 6 hónap is szükséges hozzá, ezért mielőtt beledobnád, törd össze, így könnyebben fog lebomlani.
 • Gyűjtsd másnak
  Nem szeretnéd vagy nem tudod felhasználni? Azért még ne dobd ki. Lehet van egy ismerősöd, a szomszédod vagy egy kollégád, aki gyűjti és örömmel felhasználná.

A tojáshéj felhasználása valóban sokrétű. Mi egész évben gyűjtjük és tavasszal a paradicsompalánták köré szórjuk.

Zöld Szokások Csapata