A mángold termesztése

a mángold termesztése

A mángold termesztése egészen egyszerű, kezdő kertészeknek is ajánlott. A kevesek által ismert és fogyasztott mángold sokrétűen felhasználható levélzöldség. Gazdag pektinben, A- és C- vitaminban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, például kalciumban, káliumban, magnéziumban. Emésztése könnyű, azonban hasonlóan a spenóthoz és a sóskához, magas az oxálsav tartalma, ami miatt nagy mennyiségű nyers fogyasztása nem ajánlott, illetve hőkezelés után is csak mértékkel. Nem csak mint fontos levélzöldség, hanem mint dekoratív megjelenésű dísznövény is funkcionálhat kertünkben. Díszítő értékét nagyméretű leveleinek és fehér, sárga, lila vagy piros színű levélnyeleinek köszönheti. 2 éves lágyszárú növény, első évben karógyökeret és leveleket fejleszt, a második évben virágzik, magokat érlelni, majd a növény elpusztul.

A mángoldnak 3 típusa ismert, a levélmángold, a bordás mángold, és a köztes fajta.
A levél- vagy metélőmángoldot elsősorban a leveléért tartják. A szárról levágott vastag, fodros levelek a spenóthoz hasonlóan használhatóak fel.
A bordás mángoldnak vastag, fehér, piros vagy sárga szára van, melyet a spárgához hasonlóan készítenek el.
A köztes fajta nagy levéllemezzel és erőteljes szárral rendelkezik, így azok külön-külön felhasználhatóak különböző ételek elkészítéséhez.

Termesztés

A mángold termesztése a legtöbb kiskertben könnyedén megoldható, így olcsón juthatunk hozzá egy olyan levélzöldséghez, melyet az üzletekben, de még a piacokon sem igazán tudunk beszerezni.

Fényigény

A mángold fényigényes növény, meleg, napos helyet válasszunk számára. A levelek 25-30 °C-on fejlődnek a legintenzívebben. Félárnyékban nevelve a levelek megnyúlnak, satnyák lesznek.

Talaj

A mángold talaj szempontjából nem válogatós, azonban a legkedvezőbb számára az enyhén lúgos, meszes, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talaj. A számára kijelölt ágyást ősszel ajánlott trágyával, érett komposzttal gazdagítani, majd mélyen felásni.

Vetés

A mángold magjait az időjárástól függően március végén, április folyamán kell elültetni, amikor a talaj már felmelegedett. A magok csírázása 8-10 °C felett indul meg és 8-14 napot igényel. Korai vetése nem ajánlott, mert a hideg talajban a magok nehezen, vontatottan fognak csírázni, ami akár el is maradhat. Vetéskor igazából nem a magokat, hanem a mángold termését, a gomolyban álló csalmatokot szórjuk el. Ezeket kb. 3 cm mélyen ültesd el, majd öntözd meg alaposan! Egy gomolyban 2-6 mag található, melyek jó eséllyel ki is csíráznak, ezért szükség lesz ritkításra, hogy csak 1 tő maradjon. A ritkítás után a tőtávolság 35-40 cm, a sortávolság 35-50 cm legyen. A kihúzott palántákat kár lenne kidobni, ültesd el ezeket is, vagy ajándékozd el! Ezt figyelembe véve a tervezett tőszám felét érdemes csak elültetni, és a kihúzott palántákkal beültetni a mángold számára kijelölt területet.

Palántanevelés

A mángoldból palánta is nevelhető, ekkor februárban ültesd el a magokat, a palánták májusban lesznek kiültethetőek.

Vízigény

A mángold vízigényes növény, a levelek fejlődéséhez szükség van a folyamatos, enyhén nedves talajra. A fiatal növényeket ezért a tavaszi, nyári esők hiányában öntözd rendszeresen. Az idősebb növények levelükkel már takarják a talajt, így az lassabban szárad ki. Talajtakarással segíthetjük megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így kevesebb vízre lesz szükség, és ritkábban kell locsolni. Ezt a mángold esetében is alkalmazhatod.

Gondozás

A mángold termesztése során az első fontos feladat, melyet mindenképpen el kell végezni, a kikelt kis növények egyelése. Ennek oka a gomolytermés, amiben 2-6 magot találunk. Ezek egymás mellett kelnek ki, viszont csak 1 tövet érdemes meghagyni. Az egyelést akkor végezd el, amikor már 2-3 leves állapotban vannak a növények. A kihúzott kis magoncokat ne dobd el, palántázd el őket vagy add ajándékba! 

A kikelt, fiatal mángold körül az egyelést követően a gyomokat is rendszeresen el kell távolítani. Később erre már nem lesz szükség, ugyanis a nagy levelek árnyékot vetnek a talajra, ami meggátolja a gyomok növekedését.

A mángold kétéves növény, első évben leveleket fejleszt, a második évben virágot hoz, magokat érlel, majd elpusztul. Ha tavasszal viszonylag korán szeretnél friss mángold levelekhez jutni, melyeket a virágzás előttig szedhetsz, télire takard be a növényt szalmával, falevelekkel.

Betegségek, kártevők:

A mángoldnak kevés kórokozója ismert, időnként a lisztharmat támadhatja meg. Kártevők közül a meztelencsigák, hernyók, levéltetvek, földibolhák, és a poloskák okozhatnak problémát. Azonban nagy eséllyel vegyszermentes tudod otthon termeszteni, ami szintén fontos az egészséged és a talaj megfelelő működése szempontjából.

Szedés:

Vetés után kb. 2 hónappal kezdődhet a mángold szedése, mely egészen a fagyokig eltart. Egy 3-4 tagú családnak általában 10 tő mángold elég.
A 30 cm magas leveleket nyár közepétől, július második felétől egészen késő őszig lehet szedni. 1 tőről egyszerre csak 2-3 levelet ajánlott leszedni, a növény 1/3 részénél többet soha ne vágj le! A külső leveleket egy késsel vágd le vagy egy határozott mozdulattal törd le. A következő szedésig ajánlott 2 hetet várni, hogy a növény biztonságosan tudjon regenerálódni. A mángold levele nem tárolható hosszú ideig, légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben maximum 5 napig. Ezért a szedést követően a lehető legrövidebb időn belül érdemes felhasználni. Folyamatos szedéssel 1 négyzetméterről kb. 4-5 kg mángold szedhető.

A mángold felhasználása

A mángold vastag szára a spárgához, levelei a spenóthoz hasonlóan készíthetők el. Fogyasztható nyersen salátákban, smoothiekban, készülhet belőle főzelék, töltött mángold, rakott ételek, lehet pizzafeltét, párolva alkalmas köret halak és húsok mellé. Fogyasztása azonban mértékkel ajánlott, különösen nyers formában, ugyanis magas az oxálsav tartalma. Ez az anyag nagy mennyiségben fogyasztva vesekő kialakulását okozhatja. Hőkezelés során azonban jelentősen csökken a mennyisége.
A mángold a spenóthoz hasonlóan fagyasztható is.

Fajták

A mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozik, őse feltehetően a tengeri répa, rokona a cékla és a takarmányrépa. A Földközi tenger vidékéről származik, évszázadok óta termesztik, hazánkban a 17. század óta. Napjainkra számos fajta érhető el, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

Lucullus:
A Lucullus fajta levélnyele széles, fehér színű, a világoszöld levelek nagyméretűek, felállóak, szélük erősen fodrozott. A növény elérheti a 70 cm-es magasságot, a levelek szélessége pedig a 30 cm-t.

Lyon:
Korai fajta, tenyészideje kb. 60 nap. Levelei egyenletesek és simák.

Fordhook Giant:
Erőteljes növekedésű, robusztus fajta. Vastag, fehér levélnyél és sima, zöld levelek jellemzik.

Rhubarb:
A Rhubarb fajta dekoratív, piros levélnyelű mángold, tenyészidő kb. 45-50 nap.

Ruby Red:
Piros levélnyelű, ízletes fajta.

Bright Yellow:
Sárga levélnyelű fajta.

A mángold termesztése könnyű, érdemes néhány tövet ültetni a kertbe, hogy egész nyáron és ősszel friss, sokoldalúan felhasználható alapanyag kerüljön a konyhába.

Zöld Szokások Csapata