A földlabdás fenyő kiültetése

földlabdás-fenyő-ültetése

Földlabdás fenyő volt a karácsonyfád? Szeretnél benne hosszú-hosszú évekig gyönyörködni a kertedben? Hogy a fenyőd túlélje a karácsonyi megpróbáltatásokat és erőre kapjon a kiültetés után, fontos, hogy megfelelően gondozd és végezd el a kiültetést!

Mikor kell kiültetni a gyökeres karácsonyfát a végleges helyére?

A földlabdás fenyőket nem célszerű hosszú ideig a meleg lakásban tartani. Ezért legkésőbb január 6-án, vízkeresztkor bontsd le a karácsonyfát. Fontos, hogy ekkor nem szabad egyből kivinni a kertbe a fenyőt, ugyanis a szobában lévő 20-22 °C és a kinti mínuszok hatalmas hőmérséklet-különbséget jelentenek, ezt a hősokkot a növény nem tudja tolerálni. Ezért szükséges a növényt fokozatosan a hideghez szoktatni. A lebontást követően először vidd a fenyőt hűvös helyre, garázsba, pincébe, kamrába, és tárold ott 1-2 héten keresztül. Öntözd meg és figyelj rá, hogy a fenyő földje folyamatosan legyen nedves.  Ezt követően, egy enyhébb, fagymentes napon akár már januárban, februárban kiültethető a fenyő végleges helyére, de ha végig mínuszok vannak kint, ne aggódj, ha eljön a tavasz, akkor is kiültetheted a fenyőt. Ebben az esetben azonban világos, hűvös helyen tárold a fenyőt, és továbbra is legyen mindig nedves a földje.

Hogyan kell kiültetni a földlabdás fenyőt?

Először is ki kell ásnod az ültetőgödröt. Ezt akár már december is elvégezheted, előkészítve a helyet a fenyőnek. Ekkor érdemes letakarni a földet és a gödröt is. Előbbit azért, hogy ne fagyjon nagyon össze, könnyebb legyen majd ültetéskor betemetni vele az ültetőgödröt, utóbbit pedig baleset-megelőzés szempontjából, nehogy valaki véletlen beleessen. Az ültetőgödör legyen körülbelül 1,5-szerese a földlabdának, mind szélességében, mind mélységében. Az ültetőgödör aljába helyezhetsz érett komposztot vagy marhatrágyát. Ha jutazsákkal van körbefogva a fenyő gyökere, azt nem kell eltávolítanod, csak az összekötő zsineget, drótot. Néhány helyen óvatosan vágd szét, és a jutazsákkal együtt helyezd a gödörbe a fenyőt. Ne aggódj, a jutazsák természetes anyagból készül, le fog bomlani a földben. Ha konténeres fenyőd van, óvatosan emeld ki a konténerből a fenyőt, minél jobban egyben tartva a gyökereken lévő földet, és helyezd a gödörbe. Temesd be a gödröt, öntözd meg a fenyőt, majd avarral, szalmával takard le a tövét! Az ültetést követően néhány héten keresztül még öntözd a fenyőt, ezt követően a természetes csapadék elég lesz számára. Ha az ültetés évében nagyon száraz a nyár, akkor egy-egy alaposabb öntözés még szükséges lesz, de a következő évtől már nincs szükség rá.

Kiültetéskor vedd figyelembe az általad vásárolt fenyő kifejlett példányának méreteit, hogy később ne okozzon gondot a termetével, árnyékával.

Eredményes fenyőültetést kívánunk!

Zöld Szokások Csapata

Tetszett? Akkor ne maradj le következő bejegyzésünkről sem! Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesítünk újdonságainkról!

Zöld Szokások Hírlevél