9 gyógynövény, aminek a kertedben a helye

Egy stresszes nap, enyhe kaparó érzés a torokban, hasi görcsök. Életünk során számtalanszor találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy valami nincs teljesen rendben a testünkkel. Ilyenkor a legtöbb esetben gyógyszerek után nyúlunk, pedig sokszor elég lenne néhány pohár gyógyteát elfogyasztanunk. A gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek bizonyos betegségek gyógyítására vagy megelőzésére alkalmazhatóak. Ezeket a növényeket a gyógyszerek készítéséhez is felhasználják, de mi magunk is fogyaszthatjuk, sőt, nagyon is sokat a kertünkben is tudunk tartani, és magunknak termeszteni. A következő 9 gyógynövény könnyen termeszthető, érdemes számukra helyet kialakítani, gyűjteni, és saját „házi patikát” létrehozni.

Orvosi levendula (Lavandula angustifolia)
Az ajakosok családjába tartozó orvosi levendula egy 60-80 cm magas évelő félcserje, virágából készült tea nyugtalanság, „gyomoridegesség”, alvási zavarok esetén alkalmazható sikeresen. A tea napközben is fogyasztható, nyugtat, de nem álmosít el. Miért vennél drága feszültségoldó, nyugtató tablettákat, amikor egy csésze levendula tea is hatásos!
• Ültetés: magról nevelve a levendula magokat késő ősszel vesd el; a gyökeres palántákat, növényeket pedig tavasszal ültesd el. Napos, meleg helyet válassz számára, ahol a talaj jó vízáteresztő képességű. Öntözni nem szükséges, csak hosszú ideig tartó szárazság esetén. A magasabb növényeket tavasszal 1/3-áig vissza kell vágni.
• Gyűjtés: júliustól augusztusig a levelek nélküli virágszárat kell gyűjteni, amikor a virágok már megjelentek, de még csak néhány kezdett el kinyílni. Kösd össze kis csokorba, és fejjel lefelé felakasztva szárítsd meg! Száradás után a virágokat dörzsöld le a szárról és tárold jól záródó üvegben, sötét helyen!
Nyugtató hatású fürdővizet is készíthetsz, ehhez 1-2 evőkanál virágot 1 liter vízzel forrázz le, hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le  és öntsd a fürdővízhez!

Orvosi Levendula (Lavandula angustifolia)

Citromfű (Melissa officinalis)
Az ajakosok családjába tartozó citromfű nyugtató, simaizom-görcsoldó, vírusellenes hatású évelő lágyszárú. Teája felhasználható idegesség, álmatlanság és alvászavarok, fejfájás, herpesz-vírus fertőzése esetén.
• Ültetés: magról nevelve a magokat tavasszal vagy ősszel szórd el; a gyökeres növényeket tavasszal és ősszel tudod elültetni. Napos vagy félárnyékos, tápanyagban gazdag helyet válassz számára. Igénytelen növény, ami gyorsan terjed.
• Gyűjtés: májustól októberig a virágzó, leveles hajtásokat gyűjtsd. Csokorba kötve fejjel lefelé felakasztva szárítsd meg, majd morzsold le, jól záródó üvegben, sötét helyen tárold!

Citromfű (Melissa officinalis)

Orvosi székfű, kamilla (Matricaria chamomilla)
A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, egyik legismertebb gyógynövény. Virágzatából készülte tea felhasználható emésztési problémák esetén, gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó hatású.
• Ültetés: magvetéssel áprilisban, napos, meleg helyre.
• Gyűjtés: a virágzatot akkor gyűjtsd, amikor a fészkes virágzat csöves virágai már sárgák, a fehér nyelves virágok vízszintesen állnak. A leszedett virágokat kiterítve szárítsd meg, ha a száras növényt gyűjtötted, akkor kösd csokorba, fejjel lefelé felakasztva szárítsd meg!

Orvosi székfű, kamilla (Matricaria chamomilla)

Borsmenta (Mentha x piperita)
A borsmenta az ajakosok családjába tartozó, 80 cm magasságú, jellegzetes mentolos illatú évelő lágyszárú. Étvágygerjesztő, szélhajtó, simaizom-görcsoldó hatású. Inhalálva a hurutos légutak tisztulását segíti. Fontos, hogy csecsemők és kisgyermekek számára sem a tea, sem az illóolaj nem használható, mert asztmás jellegű légzési zavarokat okozhatnak!
• Ültetés: magról nevelve a magokat tavasszal szórd el; a gyökeres növényeket tavasszal és ősszel ültesd! Válassz számára napos vagy félárnyékos helyet, talaja gyakran legyen nedves. Különösebb gondozást nem igényel, föld alatti hajtásaival gyorsan szaporodik.
• Gyűjtés: júniustól októberig a leveles szárat gyűjtsd. Kösd csokorba, fejjel lefelé felakasztva szárítsd meg, majd a leveleket morzsold le, tárold jól záródó üvegben, sötét helyen!

Borsmenta (Mentha x piperita)

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)
A közönséges cickafark a fészkesvirágzatúak családjába tartozó 80-100 centiméter magas évelő lágyszárú. A virágos hajtásból készült tea gyulladáscsökkentő, simaizomgörcsoldó, antimikrobiális hatású, étvágyjavító. Alkalmas kismedencei gyulladások, menstruációs görcsök, nőgyógyászati problémák kezelésére, megszüntetésére.
• Ültetés: a közönséges cickafarkot napos helyre ültesd, tőosztással vagy magról szaporítható. A tőosztást tavasszal, vagy ősszel kell elvégezni. A magok fényre csíráznak, ezért nem kell őket földdel lefedni. Az elszáradt részek eltávolításán kívül különösebb gondozást nem igényel. A növény a természetben, parkokban szabadon is előfordul.
• Gyűjtés: a növény virágzó, leveles hajtását (a növény felső 1/3 része virágzáskor) gyűjtsd!

Közönséges cickafark (Achillea millefolium)

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)
Az orvosi zsálya az ajakosok családjába tartozó évelő félcserje, mely vírus-, baktérium-, és gombaellenes hatású, simaizom-görcsoldó, és gyulladáscsökkentő. Teája belsőleg segít az emésztési zavarok, puffadás, hasmenés kezelésében.
• Ültetés: magról nevelve a zsályamagokat márciustól szórd el; a gyökeres növényeket tavasszal és ősszel ültesd! Válassz számára napos vagy félárnyékos helyet, talaja legyen tápanyagban gazdag, nedves.
• Gyűjtés: a leveleket és hajtáscsúcsokat egész évben felhasználhatod és gyűjtheted. Legjobb közvetlenül felhasználás előtt, frissen gyűjteni a leveleket, még télen is. A megszárított leveleket üvegbe zárva sötét helyen tárold!

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Orvosi körömvirág (Calendula officinalis)
Az orvosi körömvirág a fészkesvirágzatúak családjába tartozó egynyári lágyszárú növény. A virágzatból készült tea antibakteriális, antifungális, gyulladáscsökkentő, simaizom-görcsoldó, hámosító, sebgyógyító hatású.
• Ültetés: a körömvirág magról ültethető márciustól májusig. Ha van a kertedben körömvirág, hagyj meg néhány virágot, hogy a növény magot érleljen. Ezeket össze is gyűjtheted, de ha a növény elszórja, akkor ezek a következő évben kikelnek.
• Gyűjtés: májustól októberig folyamatosan virágzik, a kinyílt virágzatokat kell gyűjteni, amik a virágzási idő alatt folyamatosan gyűjthetőek.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Nagy csalán (Urtica dioica)
A nagy csalán a csalánfélék családjába tartozó évelő, 1-1,5 méter magas lágyszárú növény. Szinte mindenhol megél, árnyékos, félárnyékos, napos helyeken egyaránt. A leveléből készült tea vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású.
• Ültetés: tavasszal magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. Napos, félárnyékos helyre, tápanyagban gazdag talajba ültesd.
• Gyűjtés: az ép, egészséges, friss leveles hajtásokat gyűjtsd tavasszal.

Nagy csalán (Urtica dioica)

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
A lándzsás útifű évelő gyógynövény, melyet sokan gyomnövényként tartanak számon. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális hatású, a légutak gyulladásos megbetegedésének kezelésére alkalmazható.
• Ültetés: igénytelen gyomnövényként tartják számon, viszont ha nincs a kertedben és nem szeretnél erdőn-mezőn barangolni a gyűjtéshez, tavasszal tőosztással a kertedbe is ültethetsz belőle.
• Gyűjtés: a leveleket gyűjtsd májustól szeptemberig. A szárítással nagyon körültekintőnek kell lenni, minél gyorsabban meg kell szárítani. Ha a levelek megfeketednek, elveszítik értékes hatóanyagaikat.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolate)

Az itt felsorolt növények legelterjedtebb fehasználása a tea készítése, melyhez 1 teáskanál növényi részt forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, és kortyolva fogyaszd el!

Használd fel Te is a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket, és ültess minél többet belőlük a kertedbe! Nem csak téged látnak el értékes növényi részekkel, de a virágok táplálékul szolgálnak a rovaroknak.

Zöld Szokások Csapata

Forrás:
Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia
Gyógy- és fűszernövények kézikönyve (Alexandra kiadó)