21 hulladékcsökkentő kezdő lépés, ami nem kerül semmibe

Sokan úgy gondolják, a hulladékmentes életmód nagyon sok lemondással, nehézséggel jár, és a kialakításához szükséges termékek különösen drágák. Pedig nagyon sok olyan lépés van, ami semmibe sem kerül, nem lehetetlen a megvalósításuk, csak pici odafigyelést igényel, akár még spórolni is lehet velük, és látványosan csökkenthető a keletkező háztartási hulladék, szemét mennyisége. A következő hulladékcsökkentő lépések nem csak azok számára hasznosak, akik szeretnék elkezdeni a hulladékmentes, zero waste életmódot, hanem mindazok számára, akik szeretnének takarékoskodni, spórolni, rendezett életet kialakítani. A hulladékmentes életmód fontos pillérei, hogy utasítsuk vissza, amire nincs szükségünk, és használjuk a már meglévő, rendelkezésre álló dolgokat. Ez lehet egy, már nálad is meglévő dolog újrahasználata, vagy valamilyen átalakítás után tovább használva, új funkciót találva így neki. Ha még csak most ismerkedsz a hulladékmentes életmóddal, szeretnéd csökkenteni a keletkező szemét mennyiségét, de nem tudod, milyen lépéseket tehetnél, vagy egyszerűen szeretnéd csökkenteni a kiadásaidat, a következő tippek segítségedre lesznek!  

Amire nincs szükséged, ne vedd meg! Használd újra, amid van!

Mielőtt valamiből újat vennél, nézd meg otthon, lehet már van belőle. Lehet ez egy egyszerű csomagolóanyag, ajándéktasak, ami tökéletes arra, hogy te is ebben ajándékozz! Mielőtt valamit megvennél, mérlegeld alaposan, hogy valóban szükséged van-e rá! Lehet csak az aktuális hangulatod miatt vennéd meg, vagy mert egy ismerősödnek is ilyen van, és nem szeretnél „lemaradni”, esetleg olyan jó volt a reklám, hogy megtetszett, de ha alaposan végiggondolod nagy valószínűséggel nem használnád. Tele a konyhaszekrény bögrékkel? Akkor bármennyire is jól néz ki, arra a 34. bögrére nagy valószínűséggel már tényleg nincs szükséged!

Cserélgess, add el, vedd meg használtan!

Van valamid, amire már nincs szükséged, de használható? Próbáld meg elcserélni arra, amire Neked van szükséged! Gondolhatsz itt ruhára, eszközökre, növényekre, magokra. Ha ez nem működik, akkor próbáld meg eladni! Ha pedig vásárláson töröd a fejed, először nézz szét, kapható-e használtan.

Ne vedd meg, kérd kölcsön, béreld ki!

Vannak olyan tárgyak, amiket viszonylag ritkán használunk. Ezeket próbáld meg rokonoktól, ismerősöktől kölcsönkérni, ahelyett, hogy megvennéd, és az év 360 napján nem is használnád, csak a szekrényben porosodna. Lehet ez egy bőrönd, egy tortahordozó, vagy egy fúró, ha ritkán használnád, ne vedd meg, kérd kölcsön amikor szükséged van rá!

Mondj nemet a szórólapokra, akciós újságokra!

Ismerős az a kép, amikor egy hatalmas köteg akciós újság van begyömöszölve a postaládába? Számos társasházban a postaládáknál már oda van készítve egy doboz, vagy szemetes, amibe egyből kidobhatják a lakók ezeket az újságokat, szórólapokat. Kerüld el ezeknek a felesleges újságoknak a hozzád jutását, írd ki a postaládádra, hogy nem kérsz szórólapot, akciós újságot! Rövid időn belül rájönnek az üzletek, teljesen felesleges annyi újságot nyomtatni, felesleges pénzkidobás, így csökkenteni fogják ezek számát, csökken a papírfelhasználás. Mivel az összes akciós újság elérhető online, és letölthető, így bármikor meg tudod nézni őket, nem lesz szükség a nyomtatott változatra! Ugyanez a helyzet az utcán osztogatott szórólapokkal is, sokan elveszik, és az első szemetesbe kidobják, anélkül, hogy elolvasnák. Ha nem olvasod el, nem érdekel, ne is fogadd el!

E-számla, online jegy

Számos szolgáltatónál elérhető az e-számla, illetve az elektronikus jegy. Válaszd ezeket, így az évek során akár jelentős mennyiségű papír felhasználásáról tudsz lemondani.

Jegyzetelj a telefonodba!

Ha valamit szeretnél lejegyzetelni, legyen szó bevásárlólistáról, napi teendőkről, használd a telefonodban a Jegyzet funkciót a papír cetlik helyett. Ez nem fog elkeveredni, és könnyedén tudod szerkeszteni is.

Heti menüterv az élelmiszer-pazarlás elkerülésére

Tervezz előre az étkezések során! Gondold végig egy hétre előre, mi lesz a reggeli, ebéd, vacsora, és ezt valahova jegyezd is le! Amikor elmész vásárolni, csak az ehhez szükséges alapanyagokat szerezd be! Így elkerülhető, hogy olyan élelmiszereket is megvegyél, ami belátható időn belül nem fogyna el, és végül megromlana. Főzéskor próbálj annyit főzni, ami el is fog fogyni. A maradékot pedig fogyaszd el minél hamarabb, vagy fagyaszd le, de oda is adhatod a rászorulóknak!

Bevásárlólista

Azáltal, hogy összeírod, mire van szükséged, szintén elkerülhető az élelmiszer-pazarlás, a felesleges vásárlás. A bevásárlólista készítését nagyban segíti a heti menüterv, de ha nincs menüterved, akkor is fontos segítőd. Mondjuk reggel benézel a hűtőbe, konyhaszekrénybe, látod mi hiányzik, feljegyzed, és délután csak ezeket veszed meg a boltban. Így nem kell azon agyalni, vajon van-e még otthon belőle? Fontos, hogy tartsd magad a listához, és ne csábulj el, ne befolyásoljon az aktuális hangulatod.  És egy apró tipp: próbálj meg ne éhesen menni vásárolni! Éhesen hajlamosak vagyunk többet vásárolni, mint amire szükségünk van.

Saját bevásárlótáska

Bevásárló táskából biztos akad legalább 1-2 otthon. Lehet ez korábbi vásárlások során kapott vagy vásárolt bármilyen nejlontáska, műanyag táska, textiltáska. Ezt vidd magaddal minden nap, a legtöbb típus összehajtva kis helyen elfér a kézitáskában, hátizsákban, vásárláskor pedig használd ezt egy új táska helyett! Miután hazaértél, egyből pakolj ki belőle mindent, és tedd vissza a kézi táskába, hátizsákba! Ha sikerül kiépítened ezt a kis rutint, akkor nem lesz olyan gondod, hogy véletlen otthon maradt. Ha a műanyag táska elhasználódott, és lehetséges, gyűjtsd szelektíven! Új táska vásárlása előtt kérdezd meg rokonaid, ismerőseid, lehet náluk halomban hevernek a nem használt táskák, kérd el tőlük! Ha pedig úgy alakul táskát Te is tudsz otthon varrni maradék anyagokból, elhasznált farmerből. Ha egyik út sem járható, táska vásárlásakor keresd a tartós, 100% pamut, vagy újrahasznosított anyagokból készült táskákat!

Zöldség, gyümölcs vásárlása saját zacskóba

Hasonlóan a bevásárlótáskához, a műanyag zacskókból is nagyon sok háztartásban megtalálható jó néhány darab. Vidd magaddal ezeket is a vásárláshoz, és tedd ezekbe a zöldséget, gyümölcsöt! Idővel ezek a zacskók el fognak használódni, és ha sikerült kiépíteni ezt a rutint, használt anyagokból, régi ruhából, függönyből lehet készíteni zsákot, de vásárolni is tudsz vászonzsákokat.

Biztos szükség van csomagolóanyagra?

Sokszor indokolatlanul is csomagolunk. Egy fürt banánt önmagában is meg tudunk venni, teljesen felesleges zacskóba tenni, a héját úgyis lehúzzuk. De hasonló a helyzet más gyümölcsökkel, zöldségekkel, legyen szó zellerről, karalábéról, cukkiniről, mangóról, különösen, ha csak 1 darabot vásárolunk belőle. Sokan akkor is használnak új zacskót, ha ugyanabból a viszonylag kisebb méretű termékből többet vesznek, például csokit, joghurtot, tejfölt, sütőport, zacskós levest, … . Ezek a termékek biztonságosan be vannak csomagolva, és nem lesz semmi bajuk, ha a táskában egymástól szétszórtan jutnak haza. De nem csak élelmiszerek esetén futhatunk bele lényegében felesleges csomagolásokba, hanem bármely más üzletben is. Gondolj például azokra a táskákra, zacskókra, amit a gyógyszertárakban adnak, vagy a ruha- és cipővásárláskor! Ha visszanézel az előző pontokra, ha mindig van nálad bevásárlótáska és tasak, ezeket a termékeket el tudod pakolni.

Vásárlás, ételcsomagolás saját dobozba, üvegbe

Műanyag élelmiszeres dobozok, kiürült fagyis, tejfölös doboz, befőttesüvegek, mind alkalmasak arra, hogy élelmiszert tárolj és új élelmiszereket vásárolj bennük! Ugyan némi kutatómunkát igényel, hogy a városodban mit és hol lehet saját edénybe vásárolni, de hidd el, nem reménytelen! Piacokon talán könnyebb dolgod van, ahol a zöldségek és gyümölcsök mellett tojást, tejet, tejtermékeket, füstölt húsokat, hüvelyeseket, aszalványokat is viszonylag könnyen lehet saját edénybe kérni. A nyers húsok esetén próbálkozz kis üzletet működtető henteseknél! Ha elvitelre szeretnél készételt, kérd ezt is saját dobozba!

Válaszd a szelektíven gyűjthető csomagolású termékeket!

Amikor lehetőséged van a csomagolt termékek között válogatni, válaszd azt, melynek csomagolásán egyértelműen jelezve van, hogy szelektíven gyűjthető, és gyűjtsd is így!

Saját evőeszköz

Ha gyakran eszel gyorsétteremben, olyan kifőzdékben, ahol egyszer használatos evőeszközök vannak, akkor érdemes rendszeresíteni a táskádban saját evőeszközkészletet. A legtöbb háztartásban jóval több kanál, kés, villa található, mint ami az étkezésekhez szükséges, így nagy valószínűséggel nem fog gondot okozni, ha ezekből egyet átcsoportosítasz a táskádba.

Kérd saját bögrébe!

A bögre szintén olyan tárgy, amiből a legtöbb otthonban jóval több van, mint szükséges. Ezek közül rendszeresíts egyet, amit magaddal tudsz vinni, vagy a munkahelyeden használsz. Kávézóban, italautomatánál kérd ebbe a kávét, teát! Így számos egyszer használatos pohártól mented meg a Földet! Sőt, egyes italautomatáknál kevesebbe kerül a kávé, ha saját pohárba kéred!

Csapvíz saját vizes palackba

Válaszd a csapvizet a palackozott vizek helyett és vidd magaddal, bármerre jársz!  Ehhez pedig használhatsz egy egyszerű, csavaros kupakú üveget. Valószínűleg nálad is akad egy ilyen üvegpalack, amiben korábban gyümölcslé, paradicsomlé, kávé volt. Ezt bátran használhatod vizes üvegnek. Könnyen tisztán tartható, ha esetleg teát vittél benne magaddal, ami elszínezte, akkor forró vízzel, ecettel még ez is egyszerűen kitisztítható. Ha Neked pont nincs ilyened, biztos akad egy ismerősöd, akinél van feleslegben. Kérd el tőle, és máris egy meglévő tárgyat használsz újra! Ebben az üvegben magaddal tudod vinni a vizet, teát, smoothie-t, limonádét. Ha ezeket otthon magadnak készíted, és az üvegedben magaddal viszed, máris nagyon sok felesleges műanyag palacktól mented meg a Földet, és még spórolsz is! Ha nem vagy elégedett a csapvízzel, akkor vízszűrő berendezés használata után fogyaszd a szűrt vizet! Hogy ne maradjon otthon a vizesüveged, vedd fel a „fontos magammal vinnem, ha elmegyek otthonról” listára, amit megnézel biztos nálad van-e, mielőtt elmész otthonról: „iratok, pénz, telefon, vizes palack nálam, mehetek!”

Komposztálj!

A komposztálás során a növényi- és állati eredetű termékek lebomlanak, értékes, tápanyagban gazdag humuszt hagyva maguk után, ami tápanyagként szolgál a növények, talajlakó szervezetek számára. Egyes becslések szerint a kommunális hulladék 1/3 – 1/4 része komposztálható hulladék. Számos zöldség és gyümölcs héja felhasználható. Az almahéj és almacsutka például alkalmas almaecet készítésére. Ha a komposztálható hulladékot (zöldség-, gyümölcshéj, tojáshéj, virágok elszáradt levele, virága) komposztálod, látványosan csökkenni fog a keletkező szemét mennyisége. Ezen felül értékes anyagokat mentesz meg, ugyanis, ha ezek a szemetesbe kerülnek, onnan vagy szemétégetőbe, vagy szemétlerakóba jutnak, felhasználhatatlanná válnak, ami igen nagy pazarlásnak tekinthető. A kertes házzal, hobby kertel rendelkezőknek könnyű dolga van ilyen téren, a kertben könnyedén ki tud alakítani komposztálót. Aki lakásban lakik, megkérdezheti kertes házban élő rokonait, ismerőseit, vagy közösségi kerteket, átvennék-e tőle a komposztálható hulladékot. Ha ez sem működik, akkor sincs veszve semmi, ugyanis lakásban, erkélyen is lehet létrehozni kis méretű komposztálót.  

Portörlő, konyhai törlőkendő, arctisztító korong használt ruhákból

Szinte teljesen felesleges papír törlőkendőt, portörlő kendőket, vagy arctisztító korongot vásárolnod, hiszen mindig akad olyan pamut póló, törölköző, ágynemű, ami már kinyúlt, kifakult, néhány helyen menthetetlenül kiszakadt. Ezeket azonban igény szerint méretre lehet vágni, ha van varrógéped, vagy meg tudsz kérni valakit, be is lehet szegni, így tartósabb lesz, és máris készen van a konyhába vagy a takarításhoz szükséges kendő, a smink lemosásához, az arc tisztításához a mosható arctisztító korong, párna.

Kozmetikumok házi alapanyagokból

Tudtad, hogy teljesen felesleges drága sminklemosó olajokat vásárolnod, ha van a konyhádban olívaolaj vagy szőlőmagolaj? A hidegen sajtolt olajok alkalmasak a smink lemosására. De bőrradírt is tudsz készíteni ugyanezen olajok és cukor felhasználásával, egy kis kávézaccal bővítve pedig kávés bőrradírt kapsz.

Főzz alapanyagokból és vidd magaddal ebédre!

Főzz alapanyagokból! Számos alapanyag még csomagolásmentes üzlet nélkül is beszerezhető saját edényekbe, így máris csökken a keletkező hulladék mennyisége. Ha magadnak készíted a reggelit, ebédet, és ezt újrahasználható csomagolásban (ételes doboz, befőttesüveg, méhviaszos kendő, újraszalvéta) viszed magaddal, szintén kevesebb csomagolóanyagra lesz szükséged.

Ne használj szemeteszsákot!

Amikor elkezded figyelni a keletkező hulladékot, és tudatosan teszel a csökkentéséért, amit lehet elkerülsz, szelektálsz, komposztálsz, jelentősen lecsökken a keletkező szemét mennyisége, és nem nagyon lesz olyan szemét, ami összekenné a kukát, így indokolatlanná válik a szemeteskuka kibélelése. A szemeteszsák egyébként szintén egy kényelmi megoldás, mert a szemeteszsákok előtt mindenki kimosta kiürítés után a szemetesét. Ha mégis szükségesnek tartod, a műanyag zsákok helyett hajtogass papírból!

Kezd el Te is csökkenteni a feleslegesen keletkező hulladék mennyiségét, óvjuk közösen a Földet!

Zöld Szokások Csapata